A Bitcoin vagy az Ethereum teljesített jobban 2024 második negyedévében?

A flippening azt a hipotetikus eseményt jelöli, amikor az Ethereum piaci értéke vagy befolyása megelőzi a Bitcoin-t, a világ első és legnagyobb kriptovalutáját. A flippening azért vált népszerűvé, mivel a kriptovaluta közösség egy része úgy véli, az Ethereum technológiai szempontból előnyösebb és szélesebb körű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik, mint a Bitcoin.

Ebből kifolyólag megvizsgáltuk, az év második negyedévében melyik eszköz teljesített jobban a fundamentális adatokban, a technológiai fejlettségben és a mainstream adaptációban.

Bitcoin, a digitális arany

A gyakran digitális aranyként emlegetett Bitcoin továbbra is uralja a kriptovaluták piacát a piaci kapitalizáció és az általános elfogadottság tekintetében. Cikkünk írásakor a Bitcoin árfolyama 58 500 dollár körül ingadozik, miután az év második negyedévében a volatilitás lett úrrá a piacon, ami nemcsak a makrogazdasági tényezőknek, hanem a bányászok előtt álló kihívásoknak is köszönhető.

A Bitcoin árfolyama idén 35%-ot emelkedett, köszönhetően a januárban elstartoló azonnali Bitcoin ETF-nek, melyet az Egyesült Államokban számos alapkezelő, köztük a BlackRock és a Fidelity is forgalmaz.

A Bitcoin legnagyobb hátránya az Ethereummal szemben a skálázhatósági megoldások szűkössége és a tranzakciós költségek mértéke. Mindkét eszköz a globális szabályozótestületek látókörébe került évekkel ezelőtt, azonban a világosabb szabályozási keretek, mint például az értékpapírok (security) és árucikkek (commodity) közötti besorolás kérdése, kulcsfontosságú a további adaptáció érdekében.

Ethereum, a legnagyobb kihívó

Bár a digitális ezüst jelzőt a Litecoin viseli, mégis az Ethereum a második legnagyobb kriptovaluta, mivel Vitalik Buterin elképzelései és megvalósuló fejlesztései blue chip kriptovalutává tették. Okosszerződéseinek hála a decentralizált pénzügyek (DeFi) koronázatlan királyaként az Ethereum 53 milliárd dolláros teljes zárolt értékkel rendelkezik, és olyan decentralizált alkalmazások futnak rajta, mint a Lido, az EigenLayer vagy az Uniswap.

Az Ethereum árfolyama cikkünk írásakor a 3100 dolláros ellenállással küzd, miután idén eddig 35%-os értéknövekedésen ment keresztül. Árfolyamának felfutásában első sorban a Bitcoin-ETF-ek sikere, és az azonnali Ethereum ETF elfogadása áll, melynek tényleges kereskedése bármelyik héten elkezdődhet.

Az Ethereum mindemellett folyamatosan fejleszti az Ethereum 2.0-hoz szükséges szegmenseket, mint például a méretezhetőség, az energiahatékonyság és a költséghatékonyság, melyet második rétegű skálázási megoldásai segítenek.

A két gigász csatája

Mind a Bitcoin, mind az Ethereum számtalanszor tett tanúbizonyságot ellenállóképességéről és innovatív technológiájáról. 2024-ben azonban még mindig ott tartunk, hogy a két eszköznek olyan alapvető kihívásokat kell megoldaniuk, mint a mainstream megítélés és a fiat pénzügyi rendszer nyomása.

Ami a grafikonokat illeti, az Ethereum térnyerése a Bitcoinnal szemben 2021 márciusán kezdődött meg. Az ezt követő másfél évben az Ethereum rendre túlteljesítette riválisát, a kettejük aránya megközelítette a 0,09-et, és iparági elemzők arról kezdtek el beszélni, hogy 1 Ether akár 0,1 BTC-t is érhet hamarosan.

Az ETH/BTC grafikon alakulása az elmúlt években, forrás: TradingView

Ez azonban egyelőre várat magára, mivel 2022 szeptembere óta a Bitcoin messze túlteljesíti üldözőjét, azonban a kettejük grafikonján támaszul szolgáló 0,045-ös arány már többször visszapattintotta az Ethereum árfolyamát.

A BlockchainCenter által közölt Flippening Index alapján az Ethereum tranzakciós mennyiségben túlszárnyalta már a Bitcoin-t, az aktív címek számában pedig jelentősen megközelítette (74%). A piaci kapitalizáció szempontjából az Ethereum csupán 32%-on áll a Bitcoin-hoz képest, míg a Google keresésekben csupán 18%-on. Ebből kifolyólag, a Bitcoin várhatóan még jó ideig a legnagyobb kriptovaluta marad.