A bitcoin fehér könyve egyenlő a decentralizált kormányzás alkotmányával

A Bitcoin fehér könyve megváltoztatta az értékhez való viszonyunkat és megmutatta hogyan lehet köztes szereplők és emberi beavatkozás nélkül digitalizált információt végessé tenné, ergo értékkel felruházni. Egy még szignifikánsabb eredménye a Bitcoin hálózat 10 éves hibamentes futásának, hogy forradalmian új módot mutatott a kormányzás terén.  

Ahogy visszatekintünk a Bitcoin 10 évére és belemélyedünk a bitcoin fehér könyv tartalmába, rá kell jönnünk, Szatosi szavai nem csak falra hányt szavak. Ahogy egy másik népszerű fehér könyv írója, Alan Turing “Computing Machinery and Intelligence” című fehér könyve is, úgy a Bitcoint fehér könyv is érthetően, tudományos szakértelemmel magyaráz meg egy új ötletet.

És itt rejlik az óriási különbség. Sokszor úgy tekintünk a bitcoinra mint egy hálózat, csomópontokkal, bányászokkal, hodlerekkel, de valójában az ötlet az, amely a fehér könyvben lett először leírva és világosan elmagyarázva, ami velejét és fundamentumát adja (manapság a fehér könyvek legtöbbje nem más mint puszta marketing vagy jogi dokumentum – zéró újdonsággal).

Minden ami utána jött, beleértve a kódot is, csupán az ötlet folytatása. Egy ideális fehér könyv  egy tárgyilagos leírása az ötletnek. Ötlet arról, hogy mit lehetne megváltoztatni, ötlet, amire mások építkezni tudnak.

A Bitcoin alapkoncepciója ötletként olyan mint az 1×1, de gyakran félreértelmezik.

A Bitcoin egy innovációs ötlet volt mellyel olyan dolgokat tudunk megvalósítani, ami korábban elképzelhetetlen volt. A világ megváltozott köszönhetően a Bitcoin fehér könyvének és soha többet nem lesz olyan mint előtte volt.

Lehet arról vitatkozni, hogy az ötlet rossz, vagy hogy sosem lesz valós világi alkalmazása. Jogosan lehet arról is vitatkozni hogy a technológia fejletlen. De azt nem lehet elvitatni a Bitcoin fehér könyvétől, hogy az ötlet amely le lett írva tudományosan, megmagyarázhatóan és objektívan, elindított egy folyamatot nem csak a pénzügyi rendszerben, de vélhetően hatással lesz a kormányzásra és a magántulajdonhoz való viszonyunkra is.

A Bitcoin hálózat köszöni szépen jól van. És ami még fontosabb, a Bitcoin protokoll úgy funkcionál, mint még semmi más a világon előtte. Azok akik kritizálják a technológiát anélkül hogy megértenék mire is képes és közben elintézik annyival, hogy “nem más mint egy adatbázis” azok nem értik a lényegét.

Egy új ötlet, és segítségével sok mindent másképp lehet intézni a világban.

Ez a valami amit úgy hívnak hogy kormányzás

Amint konszenzus jön létre egy ötlet kapcsán, azonnal el tudunk kezdeni dolgozni rajta.

A korai Bitcoin adoptálók elsősorban az ötlet körül csoportosultak, amelyet gyakorlatba ültetve kísérletekbe kezdhettek. Ahogy viszont teltek az évek, az ötlet interpretációja megváltozott, előtérbe került a mindennapi gazdaság, eközben ellentétes vélemények születtek arról, hogy vajon milyen irányba is kellene elindulni. A bitcoin fehér könyv ezzel szemben nem változott semmit és továbbra is segíti a hasonló értékrenddel rendelkezőket egy táborba gyűlni és egyfajta laza útmutatót jelent azoknak akik tartalommal szeretnék megtölteni az ötletet.

Amikor egy adott projekt iránya eltér a bitcoin alapötletétől, akkor a csapatoknak rendelkezésre áll pár opció mely közül választhatnak:

  • úgy értelmezik az eredeti szöveget ahogy szerintük az helyes
  • elfogadják a szöveget úgy ahogy van és szigorúan betartják minden egyes szavát (mintha egy alkotmány lenne)
  • elfogadják a szöveget de változtatnak rajta úgy ahogy érdekük szolgálja
  • elutasítják vagy valami olyat javasolnak ami jobb annál.

Az ötletek ugyanakkor, legalábbis a legelején, mindig is centralizáltak.

Az első napon senki nincs aki ne értene egyet egy ötlettel. Az ötlet kiagyalói pontosan tisztában vannak vele hogy mit is jelent, mit is szeretnének elérni vele. Ez a fajta centralizáció egy ötlet születésekor kulcsfontosságú ahhoz hogy alapjaiban definiálja és elindulhasson egy projekt formájában.

De ahogy nő a bitcoin elfogadottsága, egyre több ellenvélemény, vita bontakozik ki az ötlet körül.

Erdőtelepítés

Bitcoin olyan mint az erdőtelepítés. Az ötlet azzal indult hogy valaki elásott egy magot. A bitcoin fehér könyv esetében ez a valaki Szatosi Nakamoto volt.

Majd jönnek akik elkezdik öntözni ezt a magot (korai fejlesztők). Aztán még többen jönnek, fejlesztők, vállalatok és magánszemélyek akik jövőt látnak benne. Ezek az entitások a felserkenő fáról újabb magokat szednek le és elültetik a saját magjaikat.

Ezek a magok néha egy az egyben ugyanazok mint az eredeti, néhányan mutáns változatokat ültetnek, megint mások gazt ültetnek, egyesek pedig elhullanak.

Végezetül emberek tucatjai ültetnek különféle magokat, egyre többen öntözik azt, az ágak is egyre terebélyesednek és végül kapunk egy erdőt. Az ilyen kései fázisokban kezdenek trükkösek lenni a dolgok. Egyre több a részvényes és egyre több a nézeteltérés.

Ilyen fázisokban már elkerülhetetlen a szétválás, a széttöredezés vagy épp a leválás, mialatt Te még bármely részében tartózkodhatsz az erdőnek.

Amikor a Bitcoin hálózatán nézeteltérés alakul ki akkor a Bitcoinnak (magának az ötletnek) van egy egyedi mechanizmusa arra hogy leszámoljon ezekkel a nézeteltérésekkel. A Bitcoin egy óriási hálózat, változatos résztvevőkkel és még változatosabb érdekekkel ahol a résztvevők sokszor nem értenek egyet a Bitcoin fejlődési irányával.

Mivel a bitcoin hálózat közös ösztönzőkön alapul azért minden egyes résztvevőnek elemi érdeke, hogy a hálózat fennmaradjon és működjön. A hálózati hatás és a biztonságosság révén a résztvevők pedig továbbra is használni fogják.

Szoftveres szavazás

Az innováció egyik kulcseleme az ochlokrácia, vagy utcauralom kivitelezésének lehetetlensége.

A múltban számos kezdeményes született arra, hogy megakadályozzák a demagógia elharapózását, a kis, de befolyásos csoportok térnyerését a kormányzásban. Azok az emberek, akik elfogadnak egy bizonyos szabályrendszert, azok részt vehetnek a hálózatban, ha nem fogadják el, akkor a hálózaton kívül találják magukat.

Az ilyen demagóg elemek nem képesek a hálózaton belül leszavazni másokat és érdeküket a teljes hálózatra rákényszeríteni. Továbbra is részt vehetnek a hálózatban ha elfogadják a szabályrendszert. Ha nem fogadják el, akkor el kell hagyniuk a hálózatot és elkezdhetnek valami újat építeni. Ha egyéni szinten úgy gondolod, hogy a távozók hálózata fejlettebb, akkor szabadon csatlakozhatsz hozzá.

A világtörténelem összes fontosabb irománya átesett torzításokon, vagy voltak olyan csoportok melyek a saját érdekeik szerint értelmezték azt.

A bitcoin esetében minden egyes résztvevő fél futtathatja a kódot olyan szabályrendszert építve rá amit csak szeretne. Az emberek szabadon választhatnak fehér papír interpretációk között.

A bitcoin sikere és népszerűsége hozzájárul az új kormányzási rendszerek kialakulásához. Ez nem csak az értékhez való viszonyunkat változtathatja meg, de a kereskedelem és más önkéntes interakciót is: segítségével önkéntesen tudod a kódot futtatni olyan szabályokkal amilyeneket csak akarsz.

Sokak számára ezt nehéz igazán megérteni. Még mindig vannak akik azon aggódnak, hogy a Bitcoin hálózatot túlságosan központosított és hogy vezető fejlesztők és vállalatok felügyelik a hálózatot. Ugyanakkor vannak a Bitcoinnál sokkal centralizáltabb projektek is még ennél is több befolyásos személlyel az ökoszisztémájukban. És hogy ki lehet befolyásos személy egy ökoszisztémában? Az, akiket a hálózat konszenzusos alapon befolyásosnak tekint vagy azok akik saját maguk irányítják a konszenzusos mechanizmust.

Pontosan ez teszi nagyszerűvé a decentralizált nyílt forrású projekteket és a bitcoint, ami mindez létfontosságú alapkövét adja.

Egy kód futtatása olyan mintha saját alkotmányoddal rendelkeznél. Amikor a Bitcoin szoftverét futtatod, akkor elfogadsz egy bizonyos szabályrendszert, amit nem tud demagógia és befolyásos csoportok befolyásolni. Amikor pedig változnak a nézeteid akkor a rendszer lehetővé teszi hogy olyan szabályrendszerre térj át amelyek közelebb állnak a nézeteidhez.