A Bitcoin blokkjutalom felezés 2% alá vágja az inflációját

Amikor Satoshi Nakamoto megalkotta a Bitcoint úgy tervezte, hogy a protokoll (vagy szabályrendszer) deflációs legyen, amely kiszámítható, mivel inflációja négyévente csökken. Már csak 77 nap van a blokkjutalom felezésig. A BTC éves inflációs rátája jelenleg 3,6% körüli és várhatóan 1,8%-ra zuhan a feleződés után. Tehát a kriptovaluta inflációs rátája alacsonyabb lesz, mint a központi bankok által remélt átlagos inflációs cél, amely 2% körüli.

[su_box title=”Mit értünk bitcoin infláció alatt?” style=”glass”]Itt nem a hagyományos közgazdasági értelemben vett inflációra kell gondolni, hanem a bányászat útján frissen forgalomba kerülő bitcoinok növekedési ütemére. Jelenleg ~10 percenként kerül 12.5 bitcoin blokkjutalom formájában a bányászokhoz, amit ha akarnak elrakhatnak a viharosabb időkre, vagy értékesíthetik a piacokon. Négyévente a felezés automatikusan felére vágja a forgalomba kerülő BTC-k számát. Ez a folyamat egészen 2140 tájáig fog tartani, amikor a blokkjutalom inszignifikánsan alacsony szintre csökken. A Bitcoin ekkor éri el a maximális érmekínálatát, ami 21 000 000. A Bitcoin közgazdaságtanát jellemezhetjük úgy is, hogy fundamentálisan deflációs tulajdonságokkal rendelkező eszköz fokozatosan csökkenő kínálati inflációval.[/su_box]

50%-ról 3,6%-ra csökkent a BTC inflációja 10 év alatt

2009-ben, amikor a Bitcoin hálózat elindult, Satoshi azt mondta, hogy a bitcoinnak szűkösnek kell lennie kínálatában. A bitcoin feltalálója ezért korlátozott számú bitcoint határozott meg, amelyeket fokozatosan fognak kibányászni a bitcoin bányászok, akik 210 000. blokkonként jutalomcsökkenésen esnek keresztül. Manapság az aktív BTC kínálat 3,6-3,8% körüli, ami azért van az elemzők szerint, mert kevesebb, mint 18,2 millió körüli BTC van forgalomban. Egyes tanulmányok szerint közel 11 millió BTC-t nem mozdult az elmúlt egy évben. A BTC aktív kínálata, a kereslet és a négyévente csökkenő jutalom mértéke kiszámítható gazdasági rendszert jelent, amelynek inflációs rátáját senki sem tudja kontroll alá vonni.

A bitcoin éves inflációs rátája az indulástól | Forrás: WooBull

2011-ben a BTC inflációs rátája 30-50% között mozgott, 2011 és 2014 között viszont 12%-ra esett vissza. A 2016-es felezés után, amikor a blokkjutalmat 25 BTC-ről 12,5 BTC-re csökkentették, az inflációs ráta 5-4%-ra zuhant. Most 2020 februárjában a BTC hálózat inflációs rátája 3,59% és 3,86% között van, ami a feleződés után 2%-nál alacsonyabb lesz, nagyjából 1,8%. A legtöbb központi bank, mint például a Federal Reserve, az inflációs rátát 2% körül tartja, de sok ország 4%-os szinten mozog. A központi bankok világszerte manipulálják az inflációs rátákat úgy, hogy növelik az irányadó kamatlábakat és hatalmas mennyiségű fiatpénz nyomtatnak. Satoshi szisztematikusan és matematikailag megtervezett monetáris inflációs rátáját viszont csak akkor lehetne megváltoztatni, ha a rendszer eredeti szabályait felrúgnák.

Arat a millenniumi generáció

Az elmúlt 11 évben nem módosították a szabályokat, így továbbra is erős a konszenzus a 21 milliós maximális kínálat kapcsán. Sokan úgy vélik, hogy amikor BTC ára magasabb lesz, nőni fog a vásárlóerő, így defláció alakul ki. Ha a bitcoin ára továbbra is növekedni fog, akkor az inflációs ráta gazdaságosságához változatlan külső körülményekkel összekapcsolódva egy új rendszer alakulna ki, amely ellentétes lenne a világ jelenlegi monetáris helyzetével. Számos kriptospekuláns úgy gondolja, hogy ez pozitív lenne és a világ az eddigi legnagyobb vagyonvándorlását tapasztalná meg. Ezt a folyamatot nevezzük hiperbitcoinizációnak.

“Az elkövetkező néhány évtizedben a millenniumi generáció a történelem leggazdagabb generációjává fog válni és a bankoknak aggódniuk kellene, ha még nem teszik”, nyilatkozta Rhythm Trader blogszerző. Egy tavaly novemberi bejegyzésében azt írta: “A millenniumi generáció a nem szokványos banki szolgáltatások felé nyitott, ahol a nagy vagyonátvitelt a bitcoin fogja megvalósítani.”

Szkeptikusok az élen

Azok az emberek, akik hisznek a központi tervezésben és a jelenlegi monetáris rendszerben, tiltakoznak Rhythm Trader blogbejegyzése ellen. 2013 áprilisában a népszerű amerikai szerző, Matthew O’Brien azt írta, hogy a BTC “hatalmas deflációs torzítással” rendelkezik, mivel egyes közgazdászok azt hiszik, hogy a bitcoin deflációs spirálba esik. “A kínálat többnyire rögzített, de a vásárlók száma növekszik. Ha ugyanazért a pénzmennyiségért többet tudsz vásárolni, az azt jelenti, hogy a pénz többet ér. Ezért nem is valuta, és addig nem is lesz az, amíg nincs központi bankja.”

A kripto rajongók nem tudják, mi fog történni a gazdasági és piaci értékekkel, a tavaszi feleződés után. Itt ugyanis senki nem dönt arról, hogy mi lesz a következő évek inflációs célja, ellenben a központi bankokkal. A becslések azt mutatják, hogy a BTC inflációs rátája a következő feleződés után 1,8% körüli értékre csökken, utána pedig 1,1%-ra. Egyes jóslatok szerint 2025-re pedig 0,4% lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük