Van még idő: 2250-re lesz 1 millió dollár a Bitcoin, ha csak az inflációt vesszük

A vita azzal kapcsolatban, hogy a Bitcoin piacokat most akkor a bika vagy a medve uralja, állandó és mindig aktuális kérdés. Azonban megrögzött megfigyelők most egy új ötlettel álltak elő. Azt számolták ki, hogy hogyan alakul a BTC árfolyama tisztán BTC/USD alapján. Ha nem kalkulálnak semmilyen árfolyam emelkedéssel, és konstans inflációs rátát feltételeznek, akkor ennek eredményeképpen egy Bitcoin ára 2250-re eléri az 1 millió amerikai dollárt.

Az általános bizonyítás nagyon egyszerű. A Bitcoin egy statikus eszköz, így az értéke belsőleg nem tud fluktuálni, mert korlátozott fix kínálata 21 millió coinban van maximalizálva. Ebben a megközelítésben a Bitcoin egy független valuta, amit nem befolyásolnak az általános gazdasági hatások.

A dollár kínálata ezzel szemben nem statikus, a piaci változásokra azonnal reagál. A Federal Reserve (Fed) döntéseket hoz a likviditással kapcsolatban, és mozgatja a pénzmennyiséget a gazdaságban a monetáris viszonyoknak megfelelően. Habár ezek a metódusok és okok mindig kétélűek, és a kimenetük kétséges, azt azonban megállapíthatjuk, a gazdaság általános működése inflációra épül.

Fizet-e az infláció?

Az inflációval az a legnagyobb baj, hogy hosszútávon kiradírozza az eszközök értékét. Tételezzük fel, hogy 2020. január 1-jén elhelyezünk 1 millió dollárt a bankban. Ha nincs semmilyen banki betéti kamat, akkor 2020. december 31-én ez már csak 980 ezer dollárt fog érni évi 2%-os infláció mellett.

Ez a veszteség folyamatos az idők végezetéig, amivel évről évre csökken az eszközök vásárlóereje. Ez azt jelenti, hogy a befektetőknek állandóan új lehetőségeket kell keresniük, hogy pénzük után hozamot tudjanak realizálni.

A Bitcoin ezzel szemben ellenálló az inflációval szemben, ugyanis digitálisan van limitálva, kínálata szűkös. Mivel a kínálat nem emelkedhet, ezért a BTC/USD aránya fokozatosan növekszik az infláció állandó sebességével. Ez tehát azt jelenti, hogy 1 millió dollárnyi Bitcoin értéke egy év múlva már 1.020.000 dollárt fog érni.

Szimplán tehát ha csak tartjuk a Bitcoint egy évig, akkor nettó értékben 2%-ot erősödik az eszköz vásárlóereje. Ezzel szemben a készpénz ugyanennyi idő alatt 2%-ot veszít értékéből.

Általános növekedés a Bitcoin piacon

Addicionálisan a befektetők számának növekedése és a Bitcoin adaptációja további növekedést hozhat a piacon azok számára, akik BTC-t birtokolnak. Ahogy az aktivitás erősödik a piacon, a Bitcoin további belső értéknövekedést szerez. Ez nemcsak a Bitcoin tulajok számára nyújt előnyt az inflációval szemben, hanem invesztíció szempontjából is sokkal előnyösebb.

A konklúzió tehát egyértelmű. Ha abszolút stagnációt feltételezünk a Bitcoin elterjedésében, a Bitcoinnak még úgy is pozitív hozamgörbéje van hosszútávon. Erősödő növekedést feltételezve pedig a pozitív hozamok minden körülmények között lényegesebbek.