Hiperbitcoinizáció: a tömeges bitcoin elfogadás küszöbén állunk?

A szakértők nagy része úgy véli, hogy a bitcoinnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy egy tömegesen elfogadott, globális fizetőeszköz legyen. Azzal viszont többnyire egyetértenek, hogy ez a jövőben bármikor bekövetkezhet és 2030-ra akár a dollárt is leszoríthatja a világ vezető valutáinak porondjáról.

Az ipari bennfentesek ezt a jelenséget hiperbitcoinizációnak nevezik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a mainstream hivatalos pénznek tekinti a bitcoint és globális szinten elfogadja azt, amely talán így megelőzheti akár a hagyományos fiat pénzeket is. Már csak az a kérdés, hogy ez a jelenség mikor következik be pontosan és fel lehet-e gyorsítani a folyamatot?

Hiperbitcoinizáció és ami mögötte van

A hiperbitcoinizáció nem csak a bitcoin népszerűségének kifejezése. Valójában egy olyan forgatókönyvre utal, amely értelmében a kriptovaluta a világ domináns pénznemévé válik. Ehhez persze a fiat pénzeknek el kell inflálódniuk a digitális valutákkal szemben. Ekkor az emberek a lehetséges alternatívák felé fordulnak, azaz a bitcoin felé. Feltételezések szerint a világ vezető fiat valutáinak hiperinflációt kell elszenvedniük. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor a bitcoin tömeges elfogadása jelenthetné az egyetlen használható és életképes megoldást, akár az egyének, akár a vállalkozások számára az egész világon.

2014-ben Daniel Krawisz, a Satoshi Nakamoto Intézet kutatási igazgatója egy blogbejegyzésében azt írta a hiperbitcoinizációról: „a hiperbitcoinizáció gyakorlatilag egy önkéntes áttérés az alacsonyabb szintű pénzről egy magasabb szintűre. A bitcoin elfogadása pedig inkább az egyéni vállalkozói cselekedetek sorozatát jelenti, nem pedig egyetlen monopolistáét, amely a rendszert irányítja.”

Neel Popat, a Donut alkalmazás fejlesztő cég vezérigazgatója azt nyilatkozta: „a hiperbitcoinizációt támogatjuk, ezért egyre nagyobb infrastruktúra kiépítésén dolgozunk. Még rengeteg a tennivalónk, hiszen az átlagember számára még mindig nehézkes a belépés. Az elmúlt évtizedben a bitcoin a centralizált valuták hiteles alternatívája lett. A következő évtizedben pedig a bitcoin tömeges elfogadásának megkönnyítése lesz a cél.”  

A folyamat felgyorsítása

Egyesek szerint proaktív intézkedések sorozatával felgyorsítható a folyamat. John Carvalho, a BitRefill platform ügyvezető igazgatója úgy gondolja, hogy a világ támogatni fogja a bitcoint abban, hogy az értéktároló és fizetőeszköz legyen. Carvalho azt válaszolta, hogy „az vitathatatlan, hogy a bitcoin óriási előrelépést tett az elmúlt 10 évben, a kérdés már csak az, hogy mekkora távolságot kell megtennie és mennyi ideig tart majd eljutni odáig. Senki sem tudja megjósolni a jövőt, de a folyamat felgyorsításában így vagy úgy, de mindannyian részt vehetünk.”

Mások viszont óvatosságra intenek.

Alexander Leishman, a River Financial kriptopénzügyi szolgáltató cég alapítója és vezérigazgatója azt mondta: „úgy gondolom, hogy a vagyon tárolóeszköze narratíva az elkövetkező 10 évben fog megvalósulni és még hosszabb időre lesz szükség ahhoz, hogy a bitcoint széles körben elfogadott fizetőeszközként használják. Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy a bitcoin még mindig kísérleti fázisban van. Még sok feladat áll előttünk, ha a hiperbitcoinizáció valaha is bekövetkezik. “

Megbízhatóság az első helyen

Gazdasági szempontból a bitcoinnak először megbízható valutává kell válnia a globális elfogadáshoz. A közgazdászok véleménye eléggé megoszlik a témában. A megbízható pénz definíciója a következő lehet: csereszköz, amely tartós, osztható, hordozható, egységes, korlátozott mennyiségben elérhető, elfogadható és helyettesíthető. Ezenkívül a megbízható vagy stabil pénz értékének az árucikkekből kellene származnia. A bitcoin valójában ezen feltételek nagy részének megfelel. Kétséget kizáróan hordozható, osztható, egységes, tartós és korlátozott mennyiségben elérhető. Egy blokklánc protokoll támogatja, amely a proof-of-work algoritmusán alapul, így biztosítva a hálózat integritását. Két dolog azonban hiányzik: az elfogadhatóság és a helyettesíthetőség.

Széleskörű elfogadás

Ahhoz, hogy széles körben is elfogadható legyen, egyetemes fizetőeszköznek kell lennie, amely használható a kiskereskedelmi egységben, az üzleti szférában és nem utolsó sorszám az állami szektor intézményeiben is. Ehhez viszont egy jó fizetési hálózat kell.

A bitcoin hálózat jelenlegi tranzakciós díjai túlságosan drágák ahhoz, hogy kis értékű fizetéseket bonyolítsanak le vele. A visszaigazolási idő pedig még mindig túl hosszú. Bár a Lightning Network-nek köszönhetően ezek a problémák remélhetőleg elvesznek a múlt homályában. A Lightning Network viszont még alig két éve működik béta módban. Bár ez a második rétegű blokklánc megoldás sikeresen bebizonyította, hogy képes kis összegű fizetéseket kezelni, még távol áll a tökéletestől. Bár sok rajongó optimista. Ki tudja, talán hamarosan akár több millió vagy milliárd ember fogja bitcoinnal fizetni a reggeli kávéját a hálózat segítségével.

Helyettesíthetőség

A helyettesíthetőség a másik nagy kérdés. Sok kriptorajongó nincs tisztában azzal, hogy nem minden bitcoin-token egyenlő. Vannak frissen bányászott ún. „szűz” coinok, amelyeket még soha nem költöttek el, valamint a bűnözők által használt és a tőzsdék által feketelistára helyezett, jóval kevésbé vonzó ún. „szennyezett” coinok. Ezeken kívül pedig számos olyan token, mely egyetlen kategóriába sem sorolható.

Tehát a bitcoinnak egy olyan adatvédelmi szolgáltatás használatára lenne szüksége, amely értelmében minden coin helyettesíthető lenne. A Litecoin alapítója, Charlie Lee egy évvel ezelőtt azt írta a Twitteren:

A helyettesíthetőség az egyetlen olyan stabil pénzre jellemző tulajdonság, ami hiányzik a bitcoinból és a Litecoinból. Most, hogy már letudtuk a méretezési vitát, a következő küzdelmet a helyettesíthetőségért és az adatvédelemért vívjuk.”

Fényes jövő

Habár a bitcoin még nem áll készen a mainstream általi rivaldafényre, már nem sok van hátra. A méretezési és az adatvédelmi megoldások fejlesztésével a hiperbitcoinizáció bármikor valósággá válhat. Az ipar pedig kifejezetten optimista. Leishman azt állította, „úgy gondolom, hogy a hiperbitcoinizálás igenis lehetséges. Azt nem hiszem, hogy a kormányzati valuták valaha is teljesen eltűnnének, de szerintem nagy esély van arra, hogy egy olyan világ fog eljönni, ahol a bitcoint széles körben fogják használni.”