A Bitcoin felezés közeledtével az Ordinals is történelmet ír

Az Ordinals-feliratok száma néhány nappal a Bitcoin felezés előtt meghaladta a 65 milliót. Az adatok szerint mindezidáig több mint 458 millió dollárnyi díjat hoztak, ami mentőövként szolgálhat a bitcoin bányászok számára.

Az Ordinals egy viszonylag új kezdeményezés a Bitcoin hálózaton, amely lehetővé teszi, hogy a satoshikhoz egyedi tartalmakat rendeljünk – például képeket vagy szöveget. A folyamat hasonló az NFT-k generálásához, ám az Ordinals kizárólag a BTC hálózatán él, ellentétben a manapság is népszerű digitális alkotásokkal, amelyek metaadatait központi szervereken tárolják.

A mérföldkövet közvetlenül a Bitcoin felezés előtt érte el, amely várhatóan árpilis 19.-e körül fog bekövetkezni. A felezés után a bányászjutalmak 6,25 bitcoinról 3,125 BTC-re csökkennek. A Dune szerint az Ordinals mindezidáig több mint 458 millió dollár értékű díjat generált a bitcoin bányászok számára, így lassan már többet keresnek a tranzakciós díjakból, mint az újonnan generált bitcoinokból.

Nő a layer 2 megoldások és a BTCFi iránti igény

A Bitcoin Ordinals kereskedési volumene 2023 december óta március elején a legmagasabb szintre emelkedett, ami aláírja az NFT-k iránti megújuló érdeklődést. Mithil Thakore, a Velar vezérigazgatója szerint az Ordinals iránti érdeklődés a layer 2 megoldások iránti igényt mutatja, amivel egyúttal a Bitcoin a DeFi-szektorba (decentralizált pénzügyek) is beférkőzhet:

„Ez egy izgalmas időszak a Bitcoin ökoszisztéma számára. Tanúi lehetünk a fejlődésnek és az új funkciók bevezetésének” – tette hozzá.

A BTCFi a Bitcoin decentralizált pénzügyek rövidítése – egy új paradigma, amelynek célja, hogy a DeFi előnyeit a Bitcoin hálózatára is bevezessék. Amennyiben az elfogadási arány tovább növekedik, a BTCFi a jövőben felérhet az Ethereum DeFi innovációjával, mondta Nash Lee, a MerlinSwap társalapítója.

„A piaci szereplők olyan platformokat keresnek, amelyek képesek befogadni a megugró volument és eleget tenni az elvárásoknak. A DeFi ágazat képes kihasználni ezt a narratívát, fenntartható ökoszisztémát biztosítva a Bitcoin fejlődő felhasználási eseteinek. Ez a dinamika megteremti a feltételeket annak, hogy a Bitcoin DeFi potenciálisan elérje vagy akár meghaladja az Ethereum DeFi ökoszisztémájának teljesítményét” – jelentette ki.