A bitcoin felezés után Észak-Amerika válhat a bitcoin bányászat fellegvárává

A jövő heti bitcoin blokkjutalom felezés betehet a kínai bányászoknak. Eddig ők uralták a bitcoin bányászati piacot, de egyes iparági szakértők szerint Észak-Amerika nyerheti meg a hashráta dominanciáért vívott harcot. 

Jelenleg a kínai bányászati ​​poolok a bitcoin hashráta 65%-át teszik ki, míg az észak-amerikaiak körülbelül 15%-át. Egyes megfigyelők szerint azonban, a kínai bányászati ágazat a koronavírus járvány idején történő leállása és a jövő héten bekövetkező bitcoin feleződés miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet. Ez pedig az észak-amerikai bányász poolok malmára hajthatja a vizet.

Rájár a rúd a kínai bányászokra

Miközben a kínai bányászok szenvednek a következő generációs ASIC berendezéseket érintő készlethiánytól és sokan óriási összegű hiteleket görgetnek maguk előtt, amelyeket a feleződés után valószínűleg nem tudnak majd fizetni, addig Észak-Amerikában a bányászok kiélvezik az új, olcsó és megújuló energiaforrásokat, illetve a befektetők pénzéhségét. A kevésbé hatékony, adósságokkal teli bányászatok csődbe mehetnek, ez pedig komoly változásokat hozhat a bányász szektorba.

A kínai bányászok általában nagyobb tőkeáttétellel rendelkeznek, mint az észak-amerikaiak”, fejtette ki véleményét Ethan Vera, az észak-amerikai Luxor bányászati ​​pool kezelője. “Nyilvánvaló, hogy most nehéz helyzetben vannak, hiszen a bitcoin ára márciusban óriásit zuhant, ezért a bankoktól margin call-t kaptak.” 

Ezek a bányászok a világ legolcsóbb villamosenergiájához férhetnek hozzá, de ez mit sem számít, ha a bevételük nagy részét adósságaik törlesztésére fizetik. Mivel sok bányászati vállalkozás lehúzza a rolót, az észak-amerikaik vehetik át a dominanciát a bányászatban.

Denis Rusinovich, aki Kazahsztánban 80 megawattos bányászati farmot üzemeltet, arra számít, hogyha sok új generációs ASIC bányászati gép csatlakozik a hálózathoz, az nagy hatással lesz a hashráta újraelosztásra. Ha a bitcoin ára magas lesz a felezés után (8000 dollár vagy annál magasabb), akkor a kevésbé hatékony bányászok haladékot nyernek, ha viszont a bitcoin 4000 dollárra zuhan, akkor árháború alakulhat ki a kicsi és a nagy bányászati vállalatok között.

Több nagy bányászati létesítmény Amerikába költözött

Samson Mow, a Blockstream stratégiai vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy “a bitcoin bányászat nagy része már Észak-Amerikába költözik”. Így tett a Blockstream is egy 300 MW-os egységgel, amelyet Quebec-be és Georgia államba telepített. A müncheni Data AG saját 300 MW-os létesítményét hozott létre Rockdale-ben, Texasban. Kapacitásukkal ezek a világ legnagyobb bitcoin bányászati ​​létesítményei.

Az ASIC az elkövetkező években gyártóüzemeket létesíthet Észak-Amerikában, amely az ipar nyugat felé való eltolódását idézheti elő. Észak-Amerika továbbra is Kína elsődleges riválisa és óriási verseny alakulhat ki a hardvergyártás és a bányászat területén is. Samson Mow azt mondta, hogy “a kevésbé hatékony és kevesebb tőkével rendelkező bányászok valószínűleg bezárnak. Láttuk, hogy ez történt a bitcoin árának márciusi esésekor is. A hashráta esett, a hatékonyabb bányászok több bitcoint bányásztak. Amikor az ár helyreállt, a hashráta is kezdett helyreállni. A rendszer pontosan úgy működik, ahogyan az tervezve lett, a leghatékonyabb szereplőket részesíti előnyben.”

Kína elvesztheti elsőbbségét

Kína gazdasága az elmúlt években elképesztő iramban fejlődött. A kínai befektetők rizikósabb ügyletekbe is belementek, míg az amerikai befektetők óvatosabbak voltak. Az amerikaik mára viszont úgy tekintenek a bitcoinra, mint lehetőségre, nem pedig kockázatra. Sokan nagy haszon reményében fektetnek bitcoin bányászati tevékenységbe, ez pedig egyre több bányászt vonzhat Amerikába.

A kínai bányászatra viszont nehéz idők járnak, így most előre kell tervezniük és hatékony stratégiát kidolgozniuk a fennmaradáshoz. A harc tehát egyre kiélezettebb, érdekes átrendeződésekre lehet számítani a bányászati piacon a világ két legnagyobb hatalma között. Már csak 5 nap és kiderül mit hoz a bitcoin felezés, feltételezhetően sok bányásznak fel kell kötnie a nadrágot, ha továbbra is a szektorban akar munkálkodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.