A Bitcoin FUD index a félelem zónába lépett

A Bitcoin FUD-index (Crypto Fear and Greed Index), amely a kriptovaluta piac általános hangulatát méri, a „félelem” zónába lépett és 18 hónapja a legalacsonyabb pontszámot érte el.

Az index június 24-én jelentős, 21 pontos esést mutatott, ami azt jelzi, hogy a befektetők körében erősödik a bizonytalanság és a pánik. Ezt a mélypontot legutóbb 2023 januárjában érte el az index, amikor a bitcoin árfolyama 17 200 dolláron állt, nem sokkal az FTX kriptovaluta-tőzsde összeomlása után. A piaci hangulat gyengülése többek között a Mt. Gox bitcoin-tőzsde bejelentésével, az ETF-ekből történő tőkekiáramlásokkal, valamint a bitcoin bányászok eladási nyomásával magyarázható.

Kapcsolódó: Júliusban elindulhatnak a Mt. Gox kifizetések

A Fear and Greed index az egyik legszélesebb körben használt mutató a kriptoiparban, amely egy 1-től 100-ig terjedő skála segítségével határozza meg, hogy pánik vagy optimizmus uralkodik-e a befektetők körében. Olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a volatilitás, a piaci volumen, a közösségi média aktivitás, a felmérések és a keresési trendek. Az index skáláján az alábbi kategóriák vannak jelen:

  • 0-24: Extrém félelem
  • 25-49: Félelem
  • 50-74: Kapzsiság
  • 75-100: Extrém kapzsiság

A pontszám többnyire csökkenő tendenciát mutat azóta, hogy az index március 5-én elérte az „extrém kapzsiság” szintjét, amikor a bitcoin árfolyama meghaladta a korábbi, 69 000 dolláros történelmi csúcsot.

Túlreagálja a piac a Mt. Gox bejelentését?

A bitcoin jelenleg BTC Price BTC Price dolláron kereskedik, miután június 24-én két hetes mélypontra zuhant. A Galaxy Digital befektetési cég vezetője, Mike Novogratz azonban úgy véli, hogy a piac kissé túlreagálja a Mt. Gox döntését, amely az áldozatok kártérítésére irányul. Véleménye szerint a befektetők túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek az eseménynek, ami torzítja a piaci hangulatot. Kihangsúlyozta, hogy bár a Mt. Gox csődje és a kapcsolódó kifizetések kétségtelenül fontosak, azok hatása a jelenlegi piaci környezetben kisebb lehet, mint ahogyan azt sokan gondolják. Az áldozatok kifizetése ugyanis már régóta napirenden van és a piacnak volt ideje felkészülni rá.

Másrészt fontos megjegyezni, hogy a Fear and Greed Index gyakran fordított mutatóként is használható: amikor az index alacsony, és a félelem dominál, az lehetőséget teremthet a vásárlásra, mivel a piaci pánik gyakran túlzottan alacsony árakat eredményez.