Júliusban elindulhatnak a Mt Gox kifizetések

A megszűnt Mt. Gox bitcoin-tőzsde bejelentette, hogy évekig tartó kétségbeesett várakozás után 2024 júliusától végre megkezdi a 2014-es hackertámadás során ellopott eszközök kifizetését az áldozatok részére.

A Mt. Gox bitcoin-tőzsde közölte, hogy a 2014-es kibertámadás során az ügyfelektől ellopott pénzek kifizetése idén júliusban végre megkezdődik.

“A rehabilitációs vagyonkezelő felkészült arra, hogy a rehabilitációs terv keretében bitcoinban és bitcoin cash-ben teljesítse a visszafizetéseket” – közölte Nobuaki Kobayashi vagyonkezelő az Mt. Gox honlapján ma közzétett nyilatkozatában.

“A visszafizetések 2024 július elejétől kezdődően zajlanak le” – tette hozzá Kobayashi.

Az Mt. Gox egykor a világ legnagyobb bitcoin-tőzsdéje volt, a kezdeti években az összes bitcoin-tranzakció több mint 70%-át bonyolította le. 2014-ben hackerek mintegy 740 000 bitcoint loptak el, ami ma 15 milliárd dollárt ér, a tőzsdét 2010-2013 között ért számos támadás egyike során.

Miután 2014-ben csődöt jelentett, az Mt. Gox évekig csak ígérgette a kifizetéseket, de az áldozatok ezidáig hoppon maradtak. Tavaly a tokiói bíróság 2024 októberi határidőt szabott meg a tőzsde polgári jogi rehabilitációs tervére.

Májusban az Mt. Gox öt év után először több mint 140 000 BTC-t, mintegy 9 milliárd dollár értékben vett ki a hideg tárcákból. A tranzakciók valószínűleg a visszafizetések előkészületei voltak.

A közelgő kifizetések bitcoinban és bitcoin cash-ben történnek majd olyan tőzsdéken keresztül, amelyekkel az Mt. Gox együttműködik. A károsultak több mint tíz évet vártak az Mt. Gox összeomlásakor elvesztett pénzeszközök visszaszerzésére. Sokak számára ez a júliusi időpont végre reményt ad arra, hogy visszaszerezzék ellopott megtakarításaikat.

A visszatérítésekkel várhatóan 142 000 bitcoint, 143 000 bitcoin cash-t és 69 milliárd japán jent osztanak szét, amelyekkel mintegy 127 000 hitelezőnek tartoznak.

Bár a kriptotér már régóta várta a kártérítést, egyesek aggódnak, hogy a nagy összegű kifizetések bedönthetik a bitcoin árfolyamát, ha az áldozatok eladják a visszakapott pénzük egy részét.