A bányászok új szintre emelik a Bitcoin hálózatát

A 2024. február 15-re tervezett Bitcoin nehézségi fok emelkedése jelentős ugrást jelent a hálózaton működő bányászok számára. A jelenlegi előrejelzések 8,45% és 9,2% közötti becsült nehézségi fok emelkedést prognosztizálnak. Ez 2024 eddigi legmeredekebb növekedése lehet.

A Bitcoin nehézségi foka emelkedésre készül

Ezen a héten a bitcoin BTC Price BTC Price bányászata várhatóan jelentősen megnehezedik, és az előrejelzések szerint az idei év potenciálisan legnagyobb nehézségi fok emelkedésével nézhetünk szembe. Eddig 2024-ben már három nehézségi fok módosulás volt, egy csökkenés és két növekedés. A korábbi emelkedés, amelyet 2024. február 2-án 828 576 blokkmagasságnál regisztráltak, 7,33%-os növekedést hozott.

Az előrejelzések szerint a közelgő nehézségi fok emelkedés 8,45% és 9,2% között mozoghat. A hálózat nehézségi szintet beállító mechanizmusa arra törekszik, hogy a blokk előállításra fordított időt blokkonként átlagosan tíz perc közelében tartsa. Ez az átállítás 2016 blokkonként történik meg, az előző időszakban tapasztalt bányászathoz szükséges idő alapján. Ha a 2016 blokkot kevesebb mint két héten belül kibányászták, általában növekedés várható.

Ezzel szemben, ha a blokkidő túlnyúlt a tízperces normánál, akkor a nehézségi fok csökkenése várható. Jelenleg a blokkintervallumok átlagosan 8 perc és 45 másodperc és 9 perc és 7 másodperc között mozognak minden egyes felfedezett blokk esetében. A Bitcoin hashráta hétnapos egyszerű mozgó átlaga (SMA) simán tartja a másodpercenkénti 597 exahash (EH/s) ütemet. A legutóbbi 2016 blokk bányászata során az erre az időszakra rögzített átlagos hashráta 586,3 EH/s volt.

A 2024. április 19-re tervezett negyedik felezési eseményig még kb. 9700 blokk van hátra, így a bányászok néhány hetente példátlan szintre növelik a hálózat számítási erejét és nehézségeit. Azért, hogy még a nagyobb blokkjutalom mellett tudják kibányászni az utolsó Bitcoinokat a felezés előtt. A múlt héten a hashráta történelmi csúcsot ért el, és a hálózati nehézsége is elérte a csúcsot. Ha a minimálisan várt növekedés is lép érvénybe, a nehézségi fok így is rekordot dönt majd.