Az FTX-botrány óta nem látott mélységben a Bitcoin hálózati aktivitása, jöhet a felfutás?

A Bitcoin negyedik felezési eseményének és az elmúlt hetekben tapasztalt árkorrekciónak köszönhetően jelentősen megnehezedett a bányászok helyzete. A felmerülő kihívások és a veszteségesség elkerülése miatt számos bányász kapcsolta ki berendezését, ezzel pedig egyre alacsonyabb szintekre esik a Bitcoin hálózatának számítási teljesítménye. Közel a bányászok kapitulációja.

A hálózati aktivitás mérésére használt mutatók közül a Bitcoin valódi hashráta visszaesése és a hash szalagok is arra engednek következtetni, hogy közel a lokális mélypont. A mutató 2022 decembere óta nem látott szintre esett vissza, amit az FTX összeomlásának köszönhettünk.

Közel a bányászok kapitulációja

A Bitcoin hashráta visszaesése egy olyan mutató, mely a Bitcoin hálózat számítási teljesítményének csökkenését méri a legutóbbi csúcsértékről. Ez a mutató segít nyomon követni, hogy mekkora mértékben esett vissza a bányászok által a hálózatba befektetett számítási kapacitás. Ha a hashráta jelentős visszaesést mutat, az azt jelenti, sok bányász leállította tevékenységét a költségek növekedése, a Bitcoin árfolyamának csökkenése, vagy egyéb gazdasági tényezők miatt. A hashráta visszaesése a hálózat biztonságát is csökkenti, ugyanakkor még rendkívül messze vagyunk a kritikus szintektől.

A CryptoQuant adatai szerint a mutató jelenleg -7,6%-os szinten áll, ami a decentralizált eszköz lehetséges árának legalacsonyabb szintjét jelzi. A mutató utoljára 2022 decemberében, az FTX kriptotőzsde összeomlásakor volt ennyire alacsony, amikor a Bitcoin árfolyama 17 000 dollár körül kereskedett.

A Bitcoin valódi hashráta visszaesésének alakulása, forrás: CryptoQuant

Hash szalagok a jelenlegi ciklusban

Az elmúlt hetekben számos hálózati mutató kezdett el olyan értéket felvenni, mely a bányászok kapitulációjának a közeledésére utalnak, jelezve a Bitcoin potenciális vásárlási lehetőségeit. A piac lokális mélypontját a tőzsdéken tárolt Bitcoin-tartalékok, a bányászok helyzeti indexe (MPI) és a bányászok tartaléka is alátámasztják.

Július elején Charles Edwards, a Capriole kriptofedezeti-alap alapítója azzal érvelt, hogy az általuk kifejlesztett Bitcoin hash szalagok is vételi jelzést adnak, mivel a hálózat számítási teljesítménye relatív lassuláson megy keresztül. Az indikátor a hashráta és a bányászati nehézség változására reagál, most pedig a hashráta 30 napos mozgóátlaga a 60 napos átlag alá süllyedt, ezzel a teljesítmény relatív csökkenését jelezve.

A Bitcoin hash szalagok alakulása, forrás: Capriole

A felezés utáni valóság

A 2024 áprilisában bekövetkező negyedik felezési esemény után várható volt a bányászok helyzetének megnehezedése. A Cantor Fitzgerald pénzügyi szolgáltató által kiadott jelentés rávilágít arra, hogy a blokkjutalom felezése jelentősen megnehezíti 11 bányászati vállalat, köztük a Marathon Digital, a Hut8 és az Argo Blockchain helyzetét is. A jelentés szerint a Bitcoin árfolyamának 40 000 dollár alatti kereskedése a világ legnagyobb bányászati vállalatait is térdre kényszeríteni, ami után rendkívül nehéz lenne talpra állni.

Ettől azonban nem kell tartani egy darabig, ugyanis a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price 62 600 – 63 000 dollár között kereskedik. A hálózati adatokból számolt technikai indikátorok azt mutatják, hogy a bányászok Bitcoin-kivonása 90%-kal csökkent és az eladási nyomás minimálisra csökkent. Will Woo, piaci elemző megerősítette a hash szalagok vételi jelzését, ennek következtében pedig a Bitcoin árfolyama hamarosan elindulhat a 74 – 82 000 dolláros tartományba.