Bitcoin internet nélkül? Mi lenne ha…

Mi lenne, ha egyik napról a másikra internet nélkül maradna a világ? A bitcoin ökoszisztéma vajon működne a hálózat nélkül is?

Fokozó veszélyforrások az interneten

Néhány hete a LogRhythm kiber-biztonsággal foglalkozó cég kiadott egy pár pontból álló listát, hogy mi várható a számítástechnikai biztonság terén a közeljövőben. Szerintük a következő 12 hónap során elképzelhető, hogy internet nélkül marad a világ akár 24 órán keresztül.

Lekapcsolni az internetet egy gombbalJames Carder, a LogRhythm információ biztonságért felelős igazgatója így nyilatkozott:

“Az elmúlt hónapokban számos túlterheléses DDoS támadásnak lehettünk szemtanúi, melyek révén olyan óriás platformok váltak elérhetetlenné, mint a Twitter, Netflix, Spotify vagy az Amazon. Ha ezek az oldalak is ilyen könnyen megtámadhatóak, a 24 órás internet kimaradás egész kézzel fogható dolognak tűnik.”

A bitcoint egyre széleskörűbben használják pénzügyi tranzakciókra az internetes vásárlók, egyre több cég fogad el bitcoint is. Az internet leállása természetesen a kriptopénzek rendszerére is kihatna. Azonban szakértők szerint a bitcoin egy ilyen támadás esetén is megállná a helyét.

David Li, az Onchain kínai bitcoin pénztárcától így érvelt:

” A DDoS támadások együtt járnak a központosított rendszerekkel, ami a támadó számára lehetővé teszi, hogy egy pontból állítsa le a rendszert. Mi azt gondoljuk, hogy a decentralizált főkönyv emiatt a jövőben elengedhetetlen része lesz az információs technológiának.”

De mi lenne a bitcoinnal internet nélkül?

Számos spekuláció van arról a bitcoin közösségben, hogy egy ilyen esemény hogyan hatna a digitális devizára. Internet nélkül bitcoint küldeni és fogadni igen nehéz feladat, azonban egyáltalán nem lehetetlen.

A 37Coins például olyan szolgáltatást fejlesztett ki, amely révén egy harmadik fél által biztosított sms szolgáltatón keresztül lehetne bitcoint küldeni. Az sms alapú bitcoin átutalást a fejlődő régiók számára hozták létre. Szerették volna azokhoz is eljuttatni a kriptopénzt, ahol nincs internet vagy okos telefon. Bár a cég mindössze két évig működött a tőkehiány miatt, maga az ötlet egy esetleges hosszabb internet kimaradás után újjáéleszthető.

Régi rádióval lehetne befogni az blokkláncot?Egy finn projekt, a Kryptoradio azt próbálta feltérképezni még 2014-ben, hogy van-e lehetőség a blokklánchoz szükséges információt a DVB-T hálózaton keresztül sugározni. Ez az a hálózat, amit a TV és rádió állomások is használnak műsor sugárzásra. Az ötlet alapján a Kryptoradio számítógépeit lehet a blokklánchoz csatlakoztatni és így hozzáadni a további tranzakciós blokkokat. A blokkláncot a hálózaton keresztül, akár, mint egy rádió műsort lehet ezután fogadni a megfelelő gépekkel melyek rendelkeznek a frekvencia fogadásához szükséges DVB-T vevővel. A kísérleti projekthez a finn távközlési vállalat biztosította az infrastruktúrát.

Bárhogy is alakulna a helyzet, a bitcoin közösség már bebizonyította, hogy rendkívül nyitott és kreatív. Ha az internet leállna, a bitcoin felhasználók csak vennének egy mély levegőt és elkezdenének rádió frekvencián keresztül vagy akár morze jelekkel küldeni a bitcoinokat egyik napról a másikra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük