A Bitcoin lehet a legjobb megtakarítási eszköz a közelgő felezés után?

Jelenleg a hagyományos eszközök ára folyamatosan ki van téve a túltermelés és az infláció káros következményeinek. A Bitcoin BTC Price BTC Price azonban a stabilitás jelképeként jelenhet meg hosszútávon a befektetők portfóliójában. Megváltoztathatatlan szűkösségével és kiváló monetáris tulajdonságaival a legjobb megtakarítási eszköz lehet a jövőben.

A Bitcoin lehet a legjobb befektetési eszköz a jövőben

A következő felezés közeledtével a szakértők és a piaci elemzők azt jósolják, hogy a BTC-t a hosszú távú időhorizontot tekintve a legjobb megtakarítási eszköz lehet a jövőben.

Egy új elemzés a Bitcoint egyedi tulajdonságai a hagyományos megtakarítási eszközök elé helyezi. Joe Burnett, az Unchained kutatója kifejtette, hogy a Bitcoin közelgő felezési eseménye, amely a blokk jutalmat 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkenti, megerősíti a Bitcoin szerepét, mint elsődleges megtakarítási eszköz.

Burnett a modern gazdasági környezetet „innovációs csapdaként” jellemezte. Itt a gyors technológiai fejlődés és a piaci verseny túlkínálathoz vezet az áruk és szolgáltatások terén. Ez végső soron az eszközök értékének zuhanását okozza.

Azzal érvelt, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén a jelentős vagyon Bitcoinon kívüli tárolása valójában egyre nehezebb lesz a hagyományos eszközök leértékelődése miatt.

„A bitcoin lehet az az eszközosztály, amely egyre inkább felszívja a teljes globális vagyon jelentős részét. Mindezt egy olyan időszakban, amikor ez a globális vagyon nagyon gyorsan növekszik az innováció könyörtelen felgyorsulása miatt. A bőség, a hiperproduktivitás és az erős versenypiacok világában egyre nehezebb lesz jelentős vagyont tárolni a Bitcoinon kívül” – mondta Burnett.

Minden elinflálódik

A kutató azt is kiemelte, hogy a hagyományos eszközök, köztük a fiat valuták, részvények és ingatlanok idővel ki vannak téve az értékcsökkenésnek. Például az amerikai dollár jelentősen, 92,8%-kal értékelődött le az elmúlt öt évben az alapvető fogyasztási cikkek értékéhez képest.

Az Amerikai dollár leértékelődése

Az amerikai dollár vásárlóereje. Forrás: Statista

Ez a tendencia más eszközosztályokon is tükröződik, a 20 éves kincstári kötvény reálértéke több mint 94,8%-ot esett ugyanebben az időszakban.

Még az olyan nemesfémek, mint az arany és az ezüst sem immunisak az infláció ellen. Annak ellenére, hogy hírnevük stabil értéktárolóként állítja be őket, a bányászati és termelési technológiák megnövekedett hatékonysága a kínálat megugrásához vezetett. Ez viszont csökkenti az értéküket.

“Gyakorlatilag végtelen arany van az univerzumban, és a becslések szerint körülbelül 771 ezer milliárd dollár értékű arany található meg csak a Föld óceánjaiban (ez a jelenlegi keringő készlet 70-szerese). A potenciális forgalomba kerülő aranykészletnek nincs komoly határa, ezért az aranytulajdonosok megtakarításai vég nélkül leértékelődhetnek, ahogy az emberiség produktívabbá válik az arany bányászatában és kitermelésében” – magyarázta Burnett.

Ezek az eredmények alátámasztják a hagyományos befektetések csökkenő hozamát, és rávilágítanak a Bitcoin növekvő relevanciájára. Burnett azzal érvelt, hogy a Bitcoin „módosíthatatlan abszolút szűkössége” egyedülálló lehetőséget biztosít a Bitcoin számára, hogy a legjobb megtakarítási eszköz legyen a jövőben. Különösen egy hiper-versenyképes és innováció-vezérelt gazdaságban.

A felezés hatásai a Bitcoinra

Ahogy a felére csökken a Bitcoin kínálatának jövőbeli üteme úgy csökken az eladási nyomás, ami potenciálisan jelentős áremelkedéshez vezethet.

Hasonlóképpen, Matthew Howells-Barby, a Kraken növekedési részlegének alelnöke megjegyezte, hogy a Bitcoin felezése a korábbi időszakok során jelentős áremelkedést hozott magával. Az új történelmi csúcsokat általában egy éven belül éri el a Bitcoin árfolyama a felezési eseményeket követően.

„A Bitcoin felezése történelmileg kiindulópontként szolgált a BTC számára az új árak felfedezésében. Minden idők új csúcsai jelentek meg az elmúlt három felezési eseményt követő egy évben, ami eltörpül a felezés előtti évben elért nyereségek mellett.”

Kifejtette továbbá, hogy az azonnali Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokból (Bitcoin ETF-ekből) származó beáramlás valószínűleg a vártnál jobban felgyorsította a BTC felértékelődését. Ez tehát jól előkészítette a terepet egy újabb bikpaici ciklushoz, ami a felezés után várható.