A bitcoin letaszíthatja a trónjáról az amerikai dollárt

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin a koronavírus-világjárvány alatt a legsikeresebb értéktárolónak bizonyult – de felválthatja-e a világ első kriptovalutája az amerikai dollárt?

Ruchir Sharma, a Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank stratégiai vezetője szerint az amerikai dollár jelenleg még nemzetközi elismerést élvez „tartalék valutaként”. A dollárnak azonban közel sincs biztos helye a trónon, mivel a bitcoin nagy eséllyel helyettesítheti a globális csereeszközt.
A bitcoin decentralizált jellege forródrótot jelent a befektetők számára a koronavírus-járvány idején. Ezt az előnyt kihasználva, a BTC úgy tűnik, a nemzetközi tranzakciók eszközévé fog válni mind a vállalatok, mind a magánvállalkozók számára.

Az idei év egyértelmű fordulatot hozott a dollárral kapcsolatban, mivel az amerikai dollár értéke jelentősen alábbhagyott a koronavírus-világjárvány és a befektetők növekvő kockázati étvágya miatt. A pandémia megjelenése és a GDP nagymértékű visszaesése mellett az amerikai valuta értékvesztéséhez az is hozzájárult, hogy a Fed által indított pénznyomda elképesztő extra likviditással látta el a piacokat. Carsten Brzeski, az ING bank vezető közgazdásza szerint 2021-re a dollár további 5-10% -os értékcsökkenése várható.

Bitcoin vs. dollár

Sharma szerint az Egyesült Államok gazdaságpolitikája is jelentősen hozzájárul a dollár gyengüléséhez, mivel ezek a politikák végső soron a dollár pusztulásához vezetnek, ezáltal a bitcoin szabad utat kaphat a hatalom átvételéhez:

„A peer-to-peer hálózatot használva – melyet egyetlen állam sem irányít – a kriptovaluták decentralizált, demokratikus alternatívaként jelennek meg. Ez pedig igencsak vonzó lehet a befektetők számára.

A koronavírus idején megnövekedett bitcoin iránti érdeklődéshez nemcsak a Fed, hanem a világ összes központi bankjának bomlasztó tevékenysége is hozzájárult. Ez pedig akaratlanul is oda vezetett, hogy a bitcoin idén új, minden idők legmagasabb sikerét érje el: árfolyama csaknem 400 százalékkal emelkedett a márciusi mélypontjához képest. Annak ellenére, hogy a szkeptikusok jobban bíznak az aranyban, a BTC iránti befektetési érdeklődés továbbra is fokozatosan növekszik: a mai fiatalok 27 százaléka választja a bitcoint a sárga fém helyett.

Míg a koronavírus terén elért sikerek, valamint Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnökévé választása optimizmust hozhat, az idei év a dollár bukásást eredményezheti. 

A központi bankok adóssága is hozzájárul a bitcoin sikereihez

Sharma szerint az amerikai adósságok jelentősen megnövekedtek, ez pedig a közelgő válságot jelenti. Ennek ellenére, sem az Egyesült Államok, sem más nagyobb állam nem tesz azért, hogy a költségvetés problémáit megoldja. Így az emberek elkerülik a hagyományos devizákat, és egy olyan eszközhöz fordulnak, mely valós „értéket képvisel” – és itt jön képbe a bitcoin:

A bitcoint jelenleg sokkal inkább befektetésként tartják, azonban a fizetőeszköz szerepet is betöltheti: néhány kisebb vállalkozás már elkezdte a bitcoin használatát a nemzetközi kereskedelem lebonyolítására, különösen azokban az országokban, ahol vagy nehezen lehet dollárral kereskedni, vagy pedig instabil a helyi pénznem. Nemrégiben a PayPal is felült a kriptók vonatára és a bitcoin felé nyitott annak reményében, hogy jövőre fizetőeszközként fogadhatja el a kriptovalutát.”

Ruchir Sharma szerint az idei érdeklődés a kriptovaluta iránt „fel kellene nyitnia a pénznyomtatók szemét, különösen az Egyesült Államokban”.

Ne gondoljuk, hogy a hagyományos valuták az egyetlen értéktárolók, melyekben megbízhat az ember. A digitális világban jártas emberek valószínűleg nem fogják annyiban hagyni a különböző alternatívák keresését, míg nem találnak egy megoldást. A digitális valuta fellendülésének szabályozása – melynek bevezetését egyes kormányok már fontolgatják – pedig csak felgyorsíthatja ezt a populista lázadást” -nyilatkozta.

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.