Minden ötödik bitcoin node Németországban található

Habár Ázsia, azon belül is Kína a bitcoin bányászat koronázatlan királya, de nem így a Bitcoin hálózati csomópontok eloszlásában.

Németország rendelkezik az egyik legsűrűbb Bitcoin (BTC) node koncentrációval a világon ahogy többségében Észak-Amerika és Európa felel a hálózat biztonságáért a dupla költések ellen.

A Bitnodes oldal adatai alapján Németország közel minden ötödik node hazája. A publikáció idején elérhető 10 125 hálózati csomópontból 1898 (18.75%) volt található Németországban.

Minden ötödik bitcoin node Németországban található

Ezzel fölényesen a második helyen áll az Egyesült Államok mögött, ahol 2480 (24.49%) az aktív node-k száma. Franciaország szorult a harmadik helyre a távoli 682 darab csomóponttal.

A top 10 ország többsége nyugati ország, és ha az európai országokat egyben, a szupranacionális EU-ként számoljuk, akkor toronymagasan vezeti a listát az összes többi kontinenssel szemben. Még azon globális kriptoközpontok, mint Japán és Szingapúr is együttesen alig rendelkezik a teljes csomóponti szám 5.5%-ával. Dél-Korea szintén lent van a 201 darabjával, ami a teljes szám 4.8%-ának felel meg, mindenesetre valamivel több mint a 13. helyre szorult Ausztráliáé.

Kína a bányászok paradicsoma, de a bitcoin node-ok számában sehol nincs. A publikáció idején 408 aktív bitcoin node volt jegyezve az oldalon, ami 4%-os részesedést jelent.

Hogyan biztosítják a Bitcoin hálózatot a csomópontok?

A csomópontok feladata a tranzakciók hitelesítése a blokkláncon. A Bitcoin Core kliens használatával letöltik a blokkokat és kereszthivatkoztatják azokat a hálózati konszenzus szabályaival. A tranzakciókat egyben kiközvetíthetik más csomópontokra is validáció céljából. Ha a hálózat bármely pontja a konszenzus szabályoktól eltérő tranzakciót talál, az azt tartalmazó blokkot elutasítja.

A csomópontok a kapuőrzők az úgynevezett dupla költés ellen és minél több csomópont vesz részt a tranzakciók hitelesítésben, annál biztonságosabb a hálózat. Viszont meg kell jegyezni, a node-ok futtatása nem jár gazdasági előnyökkel: a legtöbbet önkéntesen futtatják a maradék sávszélességen és számítási kapacitáson.

A Bitnodes oldala úgy tudja listázni a bitcoin hálózat node-jait, hogy lekéri az információt a csomópontokról. Aktív csomópontoknak azok tekinthetőek, amelyek legalább három órán keresztül közvetítették a tranzakciókat a hálózaton.

Mi a helyzet Magyarországon?

Sajnos Magyarország, mint sok minden másban is, fáziskésésben van Nyugat-Európához, de még a régióhoz képest is. Mindössze 22 aktív bitcoin node volt az országban, a többségük Budapesten.

Magyarországi bitcoin node -ok
Részlet a magyar aktív node listából | Forrás: Bitnodes

A régióban Szerbián és Szlovákián kívül az összes szomszédos országban több csomópont futott, mint idehaza. A publikáció idején Ukrajnában 98, Romániában 74, Csehországban 71, Ausztriában 54, Szlovéniában 24, Szlovákiában 21 és Szerbiában 4 aktív bitcoin node volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük