Bitcoin: piaci összeomlás, vagy vásárlási lehetőség?

Viszontagságos hétvégén van túl a Bitcoin és a kriptopiac, mely péntek és szombat között közel 18%-ot veszített értékéből köszönhetően az Irán és Izrael közötti geopolitikai feszültségnek. Azáltal, hogy a kriptovaluta piac 0-24 nyitva áll, a világ bizonytalanságai azonnal elérik a piacot, a pánikeladás azonnal megtörténik. Vannak elemzők viszont, akik szerint ezek a hirtelen esések csupán vásárlási lehetőségek, amiket hiba lenne kihagyni.

A Bitcoin történelmi csúcsdöntése és a felezés közeledte előhozza az elemzéseket és előrejelzéseket, melyek hol bikás, hol medvés irányt próbálnak alátámasztani. A pénteki flashcrash kapcsán pedig megszólalt többek között a Bitcoin-maximalista Adam Back és a jóval pesszimistább Jeff Ross is.

A bikás optimizmus megtestesítője

Adam Back, a Blockstream vezérigazgatója mostanában rendkívül sokat áll a média középpontjában. A Craig Wright-per kapcsán kulcsfontosságú bizonyítékokkal járult hozzá az ügy lezártához, az ETF kapcsán pedig január óta folyamatosan megosztja bikás megérzéseit a közvéleménnyel.

A Bitcoin bányászati folyamatai mögött álló Hashcash feltalálója a pénteki korrekciót követően arról nyilatkozott, hogy a Bitcoin jelenleg „szuperolcsó”, valódi értékét egyelőre a piac szélesebb rétegei még nem teljesen értékelik helyesen. Back szerint az átlagos befektető ilyen kereskedési napokon pánikrohamot kap, félelmet és bizonytalanságot érez, azonban a tapasztalt befektetőknek ezeket a napokat úgy kell felfogni, mint egy leárazást, egy új lehetőséget, hiszen a boltban sem hagyják ott az emberek kedvenc terméküket 10-20%-os leértékeléskor.

Back kitért arra is, hogy a medvepiacokon levont tanulságokat most kell igazán jól felhasználni, hiszen a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama előbb vagy utóbb, de el fogja érni a 100 000 dolláros mérföldkövet, hiszen az ETF-ek sikere is bebizonyította, hogy a kriptovaluták térnyerése elkerülhetetlen.

Óvatosabb, medvés perspektíva

Back kilátásaival ellentétben, Jeff Ross, a Vailshire Capital alapítója és vezérigazgatója jóval óvatosabb perspektívát mutatott be a pénteki esés kapcsán. Ross szerint az adószezon és a felezés könnyedén elhozhat egy 40%-os korrekciót, mely a Bitcoin árfolyamát akár 40 000 dollárig is visszavetheti, hiszen a felezés kapcsán gyakorta felmerül a bányászkapituláció lehetősége – vagyis megéri-e a bányászoknak feleakkora „fizetésért” dolgozniuk.

Ross azt tanácsolta a befektetőknek, hogy óvatosabban várják a 100 000 dolláros „álomhatárt”, mely nem biztos, hogy olyan hamar és olyan gyorsan megvalósul, mint azt a kriptoinfluenszerek mondják. Ross úgy véli, hogy a Bitcoin-rajongók számára beköszönt a csalódás időszaka, melyet a bizonytalan makrokörnyezet is alátámaszt.

Fokozódó volatilitás a kriptopiacon

A Bitcoin és a kriptovaluta piac felemelkedésével sorra jelennek meg az egymásnak ellentmondó vélemények és előrejelzések, melyek az on-chain analitika mellett a grafikonokra vagy a makrogazdaságban tapasztalt eseményekből táplálkoznak. Azáltal, hogy a kriptovaluta piac még csak bő tíz éve létezik és a volumene nagyjából 2%-át teszi ki a hagyományos tőzsdének, sokkalta volatilisebb egy-egy időszak, mint azt a befektetők például a részvények esetén megszokhattak.

A piac méretéből és a likviditás szűkösségéből adódóan érdemes körültekintően eljárni, mindig elvégezni a saját kutatásunkat és nem feltétel nélkül bízni egy nézettség-vadász influenszerben. A szabályozási bizonytalanságok, a technológiai kockázatok és a piaci manipuláció mind olyan dolgok, melyek halmozottan jelen vannak a kriptopiacon, ezért mindig csak annyit fektessünk be, amennyit nem sajnálunk elveszíteni. A kereskedéskor érzelmeinket próbáljuk meg kikapcsolni, hallgassunk racionális érvekre. Sem a historikus adatok, sem a Bitcoin-felezés nem garantálják a jövőbeli sokszoros megtérülést, így nem szabad túl mohónak lenni.