Új otthont talált magának az óriás bitcoin patkány

A pénzügyi rendszerrel szembeni ellenszenvének kifejezéseként Nelson Saiers, korábbi fedezeti alapkezelő, újra felállítja a felfújható bitcoin patkányát, most pár utcára a FED Washington DC-ben található székhelyétől.

Saiers másodszor teszi közszemlére a bitcoin patkányt, a múlt hónapban New Yorkban, a Wall Street-től nem messze volt megtekinthető.

Saiers később az Eccles Building FED székhelytől nem messze a Capitol Hill-en is ‘szabadjára engedni’ a monster lufit, ott, ahol anno Alan Greenspan, a Federal Reserve 1987 és 2006 között regnáló elnöke beismerte, a központi bank hibát követett el.

Saiers úgy interpretálja ezt a Greenspan nyilatkozatot, mint a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság kirobbantóinak pellengérre állítását, a bankrendszer hibáinak hatósági beismerését és a bűnösök lebuktatását:

A bitcoin patkány kifejezetten Greenspannak szól mivel egy Greenspan Halloween-maszk is lesz rajta és folyamatosan azt fogja ismételni “Hibát követtem el.”

Hozzátéve … hogy 70 év legnagyobb pénzügyi válságának közepén voltunk, egy kicsit későn jött rá az az ember aki a Fedet vezette … hogy beismerje a hibáját,” magyarázta Saiers a CoinDesknek, hozzátéve: “Ezért vagyok én is kicsit megkésve a Fedes ‘csokit vagy csalunk’ játékommal.

A bitcoin patkány new yorki debütálása során a traderből lett művész adott egy kis mankót az alkotás értelmezéséhez. Szerinte a bitcoin patkány azt hangsúlyozza, ahogy a bitcoin mint alternatív fizetőeszköz megdézsmálja a hagyományos pénzügyi rendszer autoritását és megkérdőjelezhetetlennek hitt hatalmát.

A bitcoin fehér könyvet tíz évvel korábban 2008. október 31-én tette publikussá Szatosi Nakamoto, mikor már nagyban tombolt a válság.

Saiers a 10 éves évforduló sajátságos ünneplését nem kívánja Washington DC-ben befejezni. A kód 2009. január 9-ei publikálásának évfordulója alkalmából Londonban a Bank of England előtt is ki kívánja állítani.

A BoE különösképp tüske Saiers és a szélesebb kriptoközösség szemében mivel Szatosi Nakamoto a genezis coin létrehívásával egy beágyazott üzenetet is hagyott az utókorra, ami az egyik brit bankmentő csomag bejelentését örökítette meg a blokkláncon:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks (A pénzügyminiszter nem áll messze egy második bankmentő csomagtól)

Saiers a művészetét így foglalta össze:

Újra, egyik oka hogy egy személy a bitcoinba fektet az, hogy mélységesen fél a Federal Reserve [vagy bármely más központi bank] gigantikus hibáitól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük