Miben különböznek a Bitcoin pénztárcák a digitális pénztárcáktól?

Számos egyéb terület mellett az elmúlt időszakban a fizetésforgalom is alapos változáson esett át. Míg az internet kezdeti korszakát jellemzően a banki átutalások és a bankkártyák uralták, ezt a helyzetet forgatta fel először a PayPal, majd más, hasonló e-pénztárcák megjelenése. A 2010-es években pedig megjelent a bitcoin, utána pedig a többi kriptovaluta, innentől pedig már nem volt megállás az innovatív megoldások előtt.

Az online térben az új fizetési megoldások igen gyorsan megtalálták a helyüket, köszönhetően annak, hogy általuk az átutalás gyors, biztonságos és megbízható volt. Az egyik első terület, ahol teret tudtak maguknak törni azok az olyan szerencsejáték oldalak voltak, amilyen a casino 32Red. Ezeken a platformokon a játékosok számára fontos, hogy gyorsan tudjanak tranzakciókat lebonyolítani.

Az online kaszinók pedig a növekvő játékosigény kielégítése érdekében kénytelenek voltak rugalmasnak lenni és folyamatosan elérhetővé tették az új fizetési módokat. Ennek köszönhetően ma egy ilyen oldalon még mindig használhatók a bankkártyák vagy a banki átutalások, de fizethetnek az ügyfelek e-pénztárcával, választhatják az utalványos fizetést, a mobilfizetést és egyre több helyen a kriptovalutákat is.

A 2020-as évekre a különböző kriptovalutáknak sikerült kitörni az elszigeteltségből és egyre inkább általánosan elfogadott fizetőeszközzé válnak. Mivel egyre többen használják őket, így természetes, hogy megjelentek az olyan digitális megoldások, amelyek lehetővé teszik a különböző kriptovaluták tárolását.

Erre szolgálnak a bitcoin pénztárcák, amelyeket sokan, főként azok, akik nem használják az ilyen megoldásokat, összetévesztenek a digitális pénztárcákkal. Az alábbiakban a kettő közti különbségekre igyekszünk rávilágítani.

A digitális pénztárcák

Forrás: Pixabay

A digitális pénztárca egy szoftveres megoldás, amelyben a felhasználók többféle digitális valuta, de egyéb eszközök tárolását is végezhetik, legyen az pénz, beszállókártya, digitális belépőjegy különböző rendezvényekre, vagy éppen személyes digitális dokumentumok. Amellett, hogy ezekben a pénztárcákban tárolhatók az említett dokumentumok, azok küldésére és fogadására is lehetőség van.

Ahhoz, hogy az ügyfél használni tudjon egy digitális pénztárcát, először is nyitni kell egy számlát az adott pénztárca szolgáltatójánál. Ilyenkor gyakran személyes adatokat is meg kell adni, emellett a pénztárcát összekapcsolni egy hitelkártyával, vagy bankszámlával.

Ezután definiálni kell a használni kívánt fizetési módokat, ilyen formában a jövőben gyorsan és biztonságosan tud a felhasználó majd pénzügyeket intézni. A digitális pénztárcák olyan technológiai megoldásokkal rendelkeznek, amelyek biztosítják, hogy ezeknek az adatoknak a tárolása biztonságos legyen.

A biztonságnál érdemes még egy kicsit elidőzni. Ezek a megoldások gyakran többféle biztonsági intézkedést is tartalmaznak, amelyekkel a felhasználó személyi és pénzügyi adatait védik. Ilyen a kétfaktoros hitelesítés, az arcfelismeréssel és ujjlenyomattal történő hitelesítés, valamint a PIN-kód használata.

A bitcoin pénztárcák jellemzői

A kripto, vagy bitcoin pénztárcák igazából szintén digitális pénztárcák, amelyek rendelkeznek a fent már leírt jellemzőkkel, azzal az apró különbséggel, hogy ezeket kriptovaluták tárolására használjuk.

A biztonságos tárolásról és tranzakciókról az egyedileg generált kulcsok segítségével gondoskodnak, amelyeket csak a felhasználó ismerhet. Ezek biztosítják a hozzáférést a blokkláncokhoz, amelyeken a tulajdonos által birtokolt kriptovaluták tárolása történik.

A már említett privát kulcs akkor generálódik, amikor a felhasználó megnyitja a pénztárcát és elhelyezi benne kriptovalutáit. Ez nem más, mint egy egyedi alfanumerikus kód, amelyet kizárólag a pénztárca tulajdonosa ismerhet, szemben a nyilvános kulccsal.

A kripto pénztárcáknak többféle változata is ismert. A szoftver pénztárcák olyan alkalmazások, amelyekhez asztali kliensek, okostelefon-alkalmazások és webes felületek is hozzáférhetnek. A hardveres pénztárcák ezzel szemben ún. hideg tárolóeszközök, ezek ugyanis a privát kulcsokat internetes kapcsolaton kívül tárolják, ezáltal nehezebb a hozzáférés.

A kripto pénztárcák előnyei és hátrányai

A kripto pénztárcák előnyei közül elsőként a biztonságot érdemes kiemelni. Mivel ezek az alkalmazások egyedileg generált privát kulcsokat használnak, ezzel ellehetetlenítik a pénztárcák feltörését. A másik előnye, amit érdemes kiemelni, hogy egy innovatív technológiáról van szó, amely folyamatosan fejlődik, ezáltal az eszközök is bővülnek, amelyeken keresztül elérhetőek.

Meg kell azonban említeni néhány hátrányos dolgot is. A felhasználói vélemények szerint ezek egyike, hogy a kripto pénztárcák használata túlságosan bonyolult, összetett. Arról van szó, hogy ma már számos típusú kriptovaluta létezik, amelyek nem is azonos blokklánc hálózaton futnak és sok az olyan pénztárca, amely nem tud minden hálózattal kommunikálni.

Éppen ezért, ha egy felhasználónak többféle kriptovalutája is van, megtörténhet, hogy több különböző pénztárcás megoldást kénytelen használni azok tárolására.

***Figyelem! Fenti írásunk egy támogatott tartalom. A BitcoinBázis szerkesztősége semmilyen formában nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját az extrém kockázatos kriptovaluta, CFD, token, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj, invesztálj és játssz felelősségteljesen.***