Elkezdtek megjelenni a Bitcoin spot ETF ajánlatok a jóváhagyás előtt

Az amerikai bitcoin spot tőzsdén kereskedett befektetési alap (ETF) indításáért folyó verseny december 29-én újabb csúcspontra jutott. A legnagyobb Wall Street-i cégek közül néhányan véglegesítették ajánlataikat az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől (SEC) várt jóváhagyás előtt. A BlackRock, a Fidelity, az Invesco, valamint a Valkyrie és a Bitwise kulcsfontosságú részleteket hoztak nyilvánosságra. Beleértve a kereskedőcégekkel való partnerségeket és a díjakat, amelyeket a leendő ETF-jeik kapcsán felszámítanak majd az ügyfeleknek, ha a SEC zöld utat ad a spot ETF-nek.

A Bitcoin spot ETF komoly versenyt hoz az amerikai piacra

Jelenleg a bennfentesek és szakértők arra számítanak, hogy 2024. január elején megérkezik a hosszú ideje függőben lévő jóváhagyás. Több mint egy tucat cég bízik benne, hogy a jóváhagyás után betörhetnek egy új piacra és olyan befektetőknek kínálhatnak új termékeket, akik a normál brókerszámlájuk keretén belül kereskednének bitcoinnal. A most közzétett részletek az ajánlatokkal kapcsolatban azért is fontosak, mert ha a SEC jóváhagyást ad a termékre, akkor egyszerre valószínűleg több kibocsátónak teszi ezt meg. Ezzel elkerülve azt a vádat, hogy egy kiemelt kibocsátót részesít előnyben. Így hát a legtöbb kibocsátó igyekszik mindent előkészíteni, hogy semmiképp ne maradjon ki az első csapatból.

Az első az ajánlat véglegesítésében a BlackRock volt, amely bejelentette, hogy a JPMorgannal és a Jane Streettel dolgozik majd együtt meghatalmazottként. Ez utóbbi felel azért, hogy az ETF árak és a mögöttes eszközök árai szorosan kövessék egymást. Mivel tehát az ETF-k struktrújában nem nagyon lesz különbség, a díjak fognak majd dönteni. Az Invesco és partnere, a Galaxy Digital nyilvánosságra hozta, hogy az első hat hónapban és 5 milliárd dollár befektetés esetén elengedik a díjakat. Ezzel már jobbak, mint a Fidelity, amely 39 bázispontot tervez felszámítani. A Bitwise azt árulta el, hogy már 200 millió dolláros kezdőtőkét szerzett az ETF-hez. Ezzel megelőzte a BlackRockot, amelynél 10 millió dollár van készenlétben.