Bitcoin tőzsdei kötvény kereskedelem indul a német tőzsdén

A New York-i VanEck befektetési vállalat bitcoin alapú tőzsdei kötvényt (exchange traded note – ETN) listázott a Xetra német tőzsdén.

A VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC) név alatt futó tőzsdei kötvény fedezete 1:1 bitcoin (BTC, -1.35%) és a bitcoin árát a MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close indexet alapul véve követi.

Gurbács Gábor, a VanEck digitális eszközökért felelős részlegének vezetője a CoinDesknek elmondta a bevezetés kapcsán: “A teljes fizikai fedezettel [értsd: a kötvény értéke mögött megegyező összegű BTC áll] rendelkező bitcoin ETP [tőzsdei termék] bevezetése volt a cégünk top prioritása. Reméljük, hogy számos ügyfelünket és partnerünket tudjuk Európában, Ázsiában és szerte a világon szolgálni az innovatív, befektető-barát és szabályozói követelményeknek megfelelő befektetési termékünkkel.”

Kapcsolódó: Gurbács Gábor: Az MNB jól járna, ha nyitna a digitális valuták felé

Az ETN alapesetben egy fedezetlen követelés, ami egy adott mögöttes termék vagy index árfolyamát követi. Lényegében az intézményi befektetők, amik a kriptopénz piacok szabályozatlansága miatt nem fektethetnek kriptókba, anélkül szerezhetnek kitettséget a BTC spot piacokon, hogy bitcoint kellene birtokolniuk.


VanEck-et az ETN bevezetésben a Frick Bank támogatta. A liechtensteini bank különösen aktív a kriptovaluta piacokon, a VanEck esetében az intézet gondoskodik a bitcoin tárolásáról. A Bitcoin ETN egyelőre csak Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban kereskedhető.

A VanEck 2018 – 2019 során aktívan lobbizott az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC) egy bitcoin ETF (tőzsdén kereskedett alap) bevezetése érdekében, mind ezidáig sikertelenül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük