Minden idők csúcsán a Bitcoin-tranzakciók száma, de az aktív címek mégis csökkentek

A Bitcoin on-chain analízis egy olyan módszer, mely során a Bitcoin-blokklánc adatait vesszük vizsgálat alá. A piaci trendek és hálózati egészség azonosítása segítheti a befektetési döntéseket, mivel a tapasztaltabb kereskedők tranzakciói mellett a piaci likviditást is mutatja. Nem mellesleg a történelmi adatok elemzéséből könnyedén következtethetünk a jövőre vonatkozóan.

A hálózat mérőszámai most azonban egy különös együttállást mutatnak. A Bitcoin-tranzakciók napi mennyisége szinte történelmi csúcson van, ugyanakkor az aktív címek száma 2021 novembere óta szakadatlanul esik.

Miért esik az aktív címek száma?

A Bitcoin aktív címek száma az egyik legfontosabb mutató az on-chain analízis során. Az aktív címek számának változása értékes információt nyújthat a piaci aktivitásról. A napi tranzakciókban résztvevő címek a 2020-2021-es bikapiac során történelmi csúcson voltak, azonban 2022 eleje és 2023 vége között kizárólag oldalazott a mutató, 2024 áprilisától kezdve pedig szinte teljesen összeomlott.

A Bitcoin árfolyamának és aktív címeinek változása, forrás: Glassnode

Az alábbi grafikonon a Bitcoin aktív címeinek 30 napos mozgóátlaga látható, mely az elmúlt hónapokban jelentős csökkenést mutat. Ez azt jelenti, hogy kevesebb felhasználó / kevesebb cím vesz részt a hálózati tevékenységben.

Ezzel a mérőszámmal fordítottam arányos volt a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price , mely felfelé ívelő szakaszban van a csökkenés kezdete óta, ez pedig egy új összefüggés a korábbi ciklusokhoz képest. Ennek hátterében az áll, hogy a Bitcoin Inscriptions piaci részesedése a 2023 novemberi 56%-ról 4,5%-ra esett vissza. A szöveges üzenetek, képek, kódok, melyeket a Bitcoin-tranzakcióban tárolnak már nem olyan népszerűek, mint voltak korábban. Ezek a tartalmak egy egyszer használatos tranzakcióban kerültek rögzítésre, így amikor az Inscription-ök népszerűek voltak, a napi aktív tranzakciók száma is magasabb volt.

Miért van történelmi csúcson a tranzakciók mennyisége?

Annak ellenére, hogy az aktív címek száma jelentős csökkenésen ment keresztül, a piaci lendület és a hálózati aktivitás erőteljes volt a vizsgált időszakban. Az árfolyammal együtt emelkedett ugyanis a Bitcoin-hálózaton futtatott tranzakciók száma, melynek 30 napos mozgóátlaga elérte a 612 ezret, ez pedig szinte történelmi csúcsot eredményezett.

A Bitcoin árfolyamának és tranzakcióinak mennyisége, forrás: Glassnode

A tendencia hátterében a Bitcoin negyedik felezési eseményekor megjelenő Bitcoin Runes áll. Ez a fejlett programozási nyelv lehetővé teszi az intelligens szerződések futtatását és a decentralizált applikációk fejlesztését a Bitcoin-ökoszisztémában. A Runes továbbá képes NFT-ket juttatni a hálózatra egy, az Inscriptions-től eltérő mechanizmuson keresztül úgy, hogy a protokoll újra és újra használni tudja a tranzakciókat.

A Runes-nak köszönhetően tehát ugyanaz a cím többször vesz részt egy tranzakcióban. Összességében az Inscriptions-ök piaci részesedésének visszaesése, és a Runes előtérbe kerülése miatt az aktív címek száma visszaesett, míg a tranzakciók mennyisége megnövekedett.