Bitcoin vagy Bitcoin Cash? Vitalik Buterin is beszállt a blokkméret-vitába

A Bitcoin közösségen belüli a sokat vitatott blokkméret-háború még 2017-ben vezetett a láncszakadáshoz, de most hét évvel később újra aktuális lett. A vita alapvetően arról szólt, hogy a blokkméret-korlátot 1 MB-ról meg kell-e emelni, hogy több tranzakciót lehessen befogadni. Ez a strukturális technológiai kérdés körül egyetnemértés a Bitcoin Cash (BCH) létrehozásához vezetett, egy különálló kriptovalutához, amely nagyobb blokkmérettel rendelkezik.

Vitalik Buterin, az Ethereum megalkotója egy nemrégiben megjelent blogbejegyzésében osztotta meg gondolatait a blokkméret-háborúról. Buterin, aki nemrég fejezte be két olyan könyv elolvasását, amelyek ellentétes nézőpontokat mutatnak be a konfliktusról, egyedi meglátásait kínálta a vitáról.

Buterin blokklánc háború

Nevezetesen, a két könyv, a Jonathan Bier által írt „The Blocksize War” és a Roger Ver és Steve Patterson által írt „Hijacking Bitcoin” ugyanis ellentétes narratívákat kínál. Bier könyve a kisblokk-párti nézőpontot mutatja be, míg Ver és Patterson munkája a nagyblokk-párti oldal mellett érvel.

Vitalik Buterin megjegyezte, hogy mindkét oldal egyetértett a tárgyi szintű vitában: a kis blokkot támogatók a node-ok könnyű üzemeltethetőségét helyezték előtérbe, míg a nagy blokkokat támogatók az olcsóbb tranzakciós díjakat hangsúlyozták. A mögöttes kérdések ábrázolása azonban jelentősen különbözött.

Mi a blokkméret-vita alapvető kérdése?

Bier szerint a kisblokkos oldal a felhasználókért állt ki a láncot irányítani próbáló hatalmas autoritásokkkal szemben. Ezzel szemben Ver a nagyblokkos oldalt úgy ábrázolta, mint amely a felhasználókat védi az önjelölt főpapokkal és a profitra törekvő vállalatokkal szemben.

Buterin, aki kezdetben a nagy blokk támogatók oldalára állt, jogosnak találta érveiket a Bitcoin eredeti ígéretével, a digitális készpénzzel kapcsolatban. Megkérdőjelezte a kis blokkokat támogatók „felhasználói konszenzus” narratíváját is, és kritizálta az ellenkező nézetek cenzúrázását a közösségi médiában.

Buterin ugyanakkor elismerte a nagy blokk-pártiak hiányosságait is, például azt, hogy képtelenek megállapodni a blokkméret-korlátozásban. Hibásnak találta azt az érvelésüket, miszerint a bányászoknak kellene irányítaniuk a Bitcoint, valamint a technikai hozzá nem értésük megnyilvánulásait, ami összhangban van Bier könyvével.

Vitalik Buterin következtetése a blokkméret-háborúról

Buterin a blokkméret-háborút „egyoldalú kompetenciacsapdának” nevezte, ahol az egyik oldal monopolizálja a hozzáértő embereket, de szűk látókörét erőlteti. Eközben a másik oldal felismeri a problémát, de nem képes kifejleszteni a technikai képességeket a saját elképzelésének megvalósításához.

Az Ethereum létrehozója az Ethereum fejlesztéséből vett példákat idézve hangsúlyozta az új technológia fontosságát a feszültségek eloszlatásában. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Bitcoin képes-e technológiai előremutató ökoszisztémává válni. Közben kiemelte azokat a tanulságokat is, amelyeket az Ethereum a Bitcoin tapasztalataiból levont.

Végezetül Buterin mindkét könyv elolvasását ajánlotta, hogy megértsük a Bitcoin történetének ezt a meghatározó pillanatát. Hangsúlyozta, hogy a blokkméret-háború tanulságai túlmutatnak a Bitcoinon, és relevánsak más digitális közösségek számára is, amelyek saját jövőképüket akarják felépíteni.