Bitcoin vásárlás nagybefektetőknek a tőzsdén kívüli OTC piacon

Mi történik akkor, ha egy befektető nagy tételben szeretne bitcoint vagy más kriptodevizát vásárolni? A jól ismert váltókhoz fordul ugyanúgy, mintha csak néhány ezer forintot szeretne befektetni? Vagy van ennél jobb megoldás is?

Cikkünkben a bitcoin OTC (over-the-counter) tőzsdén kívüli kereskedelmének sokak számára kevésbé ismertebb, exkluzív világába szeretnénk elkalauzolni az Olvasóinkat. Megnézzük és részletesen bemutatjuk, hogy pontosan milyen előnyökkel is jár egy OTC ügylet a hagyományos online tőzsdei kereskedéshez képest. Ezen felül kitérünk arra is, hogy a nagybefektetők a gyakorlatban hogyan is tudják ezeket a tranzakciókat elvégezni Magyarországon a Coinmixed kriptotőzsde segítségével.

Nő a bitcoin iránti érdeklődés, egyre több nagybefektető érdeklődik a kriptodeviza után

Az elmúlt hetekben a hirtelen árugrás következtében újfent megemelkedett a bitcoin és más kriptodevizák utáni érdeklődő befektetők száma. Sokan most szállnak be, és még csak érdeklődésből vesznek kisebb összegekért kriptopénzt – ezt pedig könnyedén el tudják végezni egy tradicionális váltó segítségével.

Bitcoin vásárlás nagybefektetőknek a tőzsdén kívüli OTC piacon
A bitcoin április teljesítménye különösen pozitív. A januári 3200 dolláros szintről eljutottunk 5000 dollárig. | Forrás: CryptoCompare.com

Köztudottan sok olyan nagybefektető lépett be a kriptopénz piacokra, akik nem néhány tízezer forintot szeretnének digitális eszközvásárlásba fektetni. A többmilliós rendszeres tételekben gondolkodóknak – az online tőzsdék nem jelentenek kézenfekvő gyors megoldást.

És hogy hova mennek ilyen esetekben a nagybefektetők? Pontosan miért is nem jó nekik a hagyományos váltók és tőzsdék használata?

Itt jön képbe a bitcoin tőzsdén kívüli OTC piaca – és ez meglehetősen különbözik az általunk megszokott online kriptotőzsdéktől.

Mi az a bitcoin OTC tőzsdén kívüli piac?

Az OTC (over-the-counter; itthon egyszerűen tőzsdén kívüli kereskedésnek ismerjük, azonban a magyar pénzügyi szaknyelvben is sokszor az angol rövidítést használjuk) azon pénzügyi ügyletek összefoglaló neve, ami nem a tőzsdén megy végbe, hanem két privát személy, vagy OTC vállalat és HNWI között. Ez azt jelenti, hogy az adott üzletben szereplő kriptodeviza vagy fiatpénz összeg direkt módon az egyik piaci résztvevőtől jut el a másikig – teljesen kikerülve ezáltal a spot piacot.

Az OTC a pénzügyben jól ismert fogalom, és nem a kriptopénz szektorra specifikus. Mindenféle, nagyobb-kisebb értékű értékpapír és fiatpénz cserél nap mint nap gazdát a tőzsdétől messze, privát ügyletek részeként. Azonban míg a hagyományos értékpapír OTC is jelentős részét képezi saját piacának, addig a legtöbb becslés szerint a bitcoin és más kriptodevizák OTC piacon kereskedett értéke a teljes kriptopiac kereskedési volumenének akár 50%-át is kiteheti. Ez pedig azt jelenti, hogy minden egyes nap, több milliárd dollár értékben kereskednek egymással a nagybefektetők és az intézményi kereskedők a kriptodeviza piacon.

Egy példa a bitcoin OTC tőzsde nagyságára 2017-2018-ból. A Diar felmérése szerint a Coinbase kereskedési volumenének fele (fekete) tőzsdén kívüli ügylet volt.

Mint ahogy azonban az előbb is írtuk, az OTC piacról konkrét számokat és értékeket nagyon nehéz találni – az egész tőzsdén kívüli kereskedés ugyanis sokkal privátabb, exkluzívabb és diszkrétebb, mint a tőzsdék. Míg a váltókon könnyedén látni lehet, hogy mi az aktuális ára az adott kriptónak, és hogy mennyien adnak-vesznek, addig az OTC egy ennél sokkal zártabb környezetet biztosít.

Azonban ez a privát, bizalmas világ nem az egyetlen csábítóereje az OTC piacnak. Számos más okból választják a nagybefektetők.

A bitcoin OTC piac előnyei a nagybefektetők számára

A megnövekedett anonimitás és a személyes adatok megerősített védelme jelentős vonzóereje a tőzsdén kívüli piacoknak. A nagybefektetők számára ez alapvető feltétel. Az exkluzív személyes ügyintézés ekkora befektetések esetén elengedhetetlen szükséglet.

A másik nagyon fontos ok azonban, ami miatt a nagybefektetők számára sokkal jobb megoldásnak bizonyulnak az OTC üzletek, az a likviditási problémák kikerülésében rejlik. A legtöbb tradicionális váltó ugyanis nem rendelkezik elegendő likviditással ahhoz, hogy problémák nélkül fel tudjon dolgozni több millió dolláros egyszeri ügyletet, különösen nem Magyarországon. Ez pedig a várakozási idő megnyúlásához vezethet, ami egy milliós tétel esetén szóba sem jöhet egy nagybefektetőnek, különösen figyelembe véve a kriptókra vonatkozó extrém volatilitást.

A likviditási problémák mellett egy másik jelentős probléma a piaci ár előnytelen elmozdulásából fakad. Amennyiben ugyanis a nagybefektetők a tőzsdén vásárolnának nagy, milliós tételben bitcoint vagy más altcoinokat, az könnyedén elmozdíthatja az adott kriptovaluta piaci értékét. Ez a legtöbb esetben kedvezőtlen változást jelent a befektetőknek, akik ezáltal kénytelenek jelentős prémiumot fizetni az ügyletért. Ez azonban elkerülhető abban az esetben, hogy ha az ügylet a tőzsdén kívül történik meg. Így a gazdát cserélt összeg ugyanis nem befolyásolja a piaci árat.

További előnyei még a nagybefektetők számára a tőzsdén kívüli kereskedelemben az alacsonyabb mértékű szabályozás. Ez nagyban megkönnyíti és megrövidíti az ügylet lebonyolítását.

Hogyan vásároljunk nagy tételben bitcoint és más kriptodevizát a Coinmixed magyar tőzsde segítségével?

A Coinmixed amellett, hogy tradicionális kriptotőzsdeként és ATM üzemeltetőként funkcionál, ahol versenyképes árakon tudunk bitcoint és altcoinokat adni-venni gyorsan és olcsón, lehetőségünk van arra is, hogy személyes ügyleteket bonyolítsunk le.

A Coinmixed nagyon nagy figyelmet fordít a személyes, privát kapcsolattartásra, így az egyik legegyszerűbb módja a tőzsdén kívüli vásárlásra, ha személyesen vagy telefonon a +36 (1) 44-33-600-ás számon vagy e-mailben az [email protected] címen keressük őket. A regisztrációs felületet ide kattintva érhetjük el. Emellett lehetőség van ATM-es bitcoin és ethereum vásárlásra is a Lurdy Házban.

A nagybefektetők magas volumenű, többmilliós tételek esetén természetesen sokszor preferálják a személyes tranzakciókat. Az érdeklődőket a Lurdy Házban (Könyves Kálmán krt. 12-14) várják személyes megbeszélésre, ahol a felmerülő kérdések megválaszolása mellett nagy összegű készpénzes ügyletek gyors lebonyolítására is lehetőség van.

Összefoglaló

Az utóbbi években a tőzsdén kívüli kereskedés elképesztő ütemben fejlődött a kriptovaluták piacán. Ma már a teljes kereskedési volumen majdnem felét (de egyes becslések alapján több, mint felét) a tőzsdén kívüli tranzakciók teszik ki. És bár nem limitáltan a nagybefektetők számára elérhető opció ez, de számukra biztosan kijelenthető, hogy ez a legkifizetődőbb megoldás. Arról nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb exkluzivitást és védelmet is biztosít.

A privát módon, a tőzsdéktől távol meghozott befektetések segítik a nagybefektetőket abban, hogy kikerülhessék a likviditási, és a piaci ár előnytelen mozgásából adódó problémák teljes sorát. A garantált, biztonságos ügyleteknél így a befektetőknek nem kell várakozási idővel bajlódniuk. Amiatt sem kell aggódniuk, hogy vajon a használt váltó rendelkezik-e kellő likviditással ahhoz, hogy sikeresen le tudják bonyolítani a tranzakciót.

Magyarországon a célra a Coinmixed.eu tőzsde tűnik jó választásnak és akik 10 – 20 milliós bitcoin és altcoin befektetéseken gondolkodnak, azoknak érdemes felkeresni a váltót e-mailben, telefonon illetve személyesen.

***A cikk megírását a Coinmixed.eu szponzorálta. A Coinmixed kriptotőzsde, ATM üzemeltető és tőzsdén kívüli bitcoin, ethereum és alternatív digitális eszközváltó Lurdy Házi irodájában hétfőtől péntekig 8:00 – 18:00 között fogadja prémium ügyfeleit.*** 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük