20%-ot esett egy nap alatt a bitcoin ára, hogy veszi át így a bitcoin a virtuális arany helyét?

20%-ot esett egy nap alatt a bitcoin árfolyam. Ekkora volatilitás mellett, hogy lesz a bitcoin virtuális arany a jövőben?

Az eladói nyomás Kínából érkezett

A bitcoin árfolyam a hét elején áttörte az 1000 dolláros lélektani határt és megállíthatatlanul emelkedett felfelé. Tegnap azonban, csak néhány órával azután, hogy az árfolyam majdnem elérte a mindenkori legmagasabb szintet a piac hirtelen megtorpant. A kínálat a kereslet fölé kerekedett és az 1080 dolláros szintről pillanatok alatt szabadesésben zuhant 887 dollárig.

BTC szabadesésben

Összességében a bitcoin piac kapitalizációja 23%-ot esett két óra alatt.

BTC trading volumeA karácsony előtti emelkedésből kimaradt a kínai bitcoin piac. Most azonban megérkeztek a kínai befektetők is. Először a kínai részvények, majd a kínai ingatlan piac, később a kínai árupiac most pedig a kínai bitcoin piacon pukkadt ki a lufi. Az erőteljes eladói nyomás az offshore jüan oldaláról és a tőke kontroll bevezetése vérfürdőt rendezett a bitcoin kínai piacán. Az árfolyam 31%-ot gyengült mindössze pár óra leforgása alatt.

Hogy lesz így a bitcoin virtuális arany?

Az utóbbi hónapok során a bitcoin kezdett egyre inkább hasonlítani az aranyra, mint értékálló befektetési termékre.

Bár a bitcoin tranzakciók mértéke egyre csak nő, fontos látni, hogy hogy ezek a tranzakciók minden bitcoin eladást és vételt tartalmaznak, nem csak a kereskedőknél történő vásárlást, hanem a dollárba átváltást és a bitcoin pénztárcák közötti transzfereket is.

BTC Gold CorrelationAz utóbbi időkben a bitcoin a virtuális arany funkcióját kezdte betölteni. Ez leginkább a jelentősebb gazdasági és politikai események kapcsán került előtérbe. Amikor a pénzpiac szenvedett, mint például a Brexit, Trump megválasztása, vagy az indiai és venezuelai gazdasági helyzet romlásának idején, a befektetők a bitcoin felé fordultak, mint alternatív eszköz felé. Korábban ezt a funkciót jellemzően az arany töltötte be.

Azonban összehasonlítva az arany árfolyam ingadozását a bitcoinéval kiderül, hogy bár a bitcoin sokszor nyújtott kiváló fedezetet a piac nem kívánt mozgásával szemben, azonban az árfolyam ingadozása nem mozog együtt az arany mozgásával. A Coindesk által készített korreláció szerint az együtt mozgás majdnem hogy véletlennek is tekinthető.

Ezért a bitcoin bár jó fedezeti termék lehet, sosem szabad elfelejteni, hogy sokkal kockázatosabb az aranynál. Ennek ellenére hosszútávon átveheti ezt a szerepet, de ehhez sokkal nagyobb árstabilitásra van szükség olyankor is, amikor a piacra semmilyen hír nem hat.