Mi lenne ha bitcoinban kapnád a fizetésed?

  • 40
  •  
  •  

Elgondolkodtál már azon hogy, mi lenne akkor, ha bitcoinban kapnád a fizetésed? Egyáltalán van-e értelme bitcoinban kérni a fizetésünket mikor a többségi társadalom nem tekint rá fizetőeszközként?

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

A dilemma a tyúk és tojás paradoxonára hasonlít a bitcoin elfogadottság kapcsán. Ha több üzletben fizethetnénk bitcoinnal, akkor vajon tényszerűen többen fogadnák el a fizetésüket bitcoinban? Vagy a bitcoint inkább mint a fiat pénzek alternatívájaként kell kezelni amit nem nagyon érdemes most még elkölteni?

Egy kanadai bitcoin fizetési startup, a Bylls CEO-ja által kezdeményezett vitaindító twítben arra keresi a választ, hogy vajon miért van az, hogy akik bitcoinban kapják a fizetésüket vagy egy részét, azok inkább költik el olyan szolgáltatásokra és termékekre, amit bitcoinért is megvehetnek. Mialatt azok akik úgy vásárolták, nyerték, ajándékba kapták azt, azok nagy valószínűséggel ülnek rajta (hodlerek, befektetők).

Mi lenne ha bitcoinban kapnád a fizetésed? Twitter kérdés a bitcoin státuszáról
“Akiknek bitcoinban van a bevételük, azok a bitcoinjaikat termékekre, szolgáltatásokra, hitelre, számlákra és feltöltésekre költik. Akik fiatért vesznek bitcoint, azok inkább hodliznak vagy eladják fiatért cserébe. Ez @myBylls meglátása az „valódi” usereket alapul véve. A kereskedői elfogadottság nem fog felfutni mindaddig, amíg az emberek nem bitcoinban kapják a fizetésüket.”

Fizetőeszköz és/vagy értékőrző?

A kérdés már 10 éve foglalkoztatja a közösséget és a szélesebb befektetői/kereskedői réteget. Miként tekintsük a bitcoinra? A 2017-ben tapasztalt volatilitás miatt kevesen gondolják, hogy egy napon majd a sarki közértben bitcoinért fognak kenyeret venni. Erre még rátettek egy lapáttal a nagynevű mainstream cégek döntései is, miszerint nem támogatják tovább a bitcoint, mint fizetőeszköz.

Az egyik ilyen nagy cég a Steam volt, mely 2017 végén hirtelen felfüggesztette a bitcoin mint fizetőeszköz támogatását, amit a volatilitással és a magas tranzakciós költségekkel magyarázott. A döntésnek volt valóságalapja mivel a BTC tranzakciós költsége akkoriban a 20 dollárt (6000 HUF) súrolta.

De ezzel még nem kerültünk közelebb a kérdéshez. Hogy tekintsünk a bitcoinra? Szerencsére 2018 júniusában segítségünkre sietett az amerikai részvény és tőzsde hatóság (SEC) egyik prominens tagja, elfogad bitcoint, aki kategorikusan kijelentette, a BTC nem minősül értékpapírnak (azaz, tekinthetünk rá mint fizetőeszköz) szemben a sok másik tokennel, melyek gombaként szaporodtak el 2017. végétől.

Befektetők, spekulánsok és adoptálok – mindenkinek mást jelent

Azok akik 2017 végén szálltak fel a vonatra nem kötődnek érzelmileg a bitcoinhoz szemben azokkal akik már 2013 óta kuporgatják azt.

A befektetők és kisebb mértékben a spekulánsok egyértelműen mint értékőrző tekintenek a BTC-re és úgy fogják fel mint befektetés egy újabb értékpapírba, kötvénybe vagy más instrumentumba. A befektetők esetében, véli Pouliot, két uralkodó pozícióról beszélhetünk, ez pedig vagy short pozíció vagy pedig #HODL pozíció. E két típus nagyon ritkán használja a coinjait a mindennapit életben.

(Szavazz a Facebook bejegyzésünknél Te is: Elfogadnál fizetést bitcoinban?)

A spekulánsok esetében kissé komplikáltabb a helyzet mivel a kripto – kripto traderek sok esetben egyetlen-egyszer sem nyúltak hagyományos pénzekhez és számukra a kriptopénzekkel való kereskedés, profit realizálás és azok elköltése természetesnek tűnhet. Ezalatt a fiat – kripto kereskedők inkább sorolhatók a hagyományos #hold / #Lamborghini típusú invesztorok táborába akik amint a coinjuk eléri a kitűzött profitcélt, máris hodlizzák vissza azt euróra, dollárra.

A korai adoptálók ezzel szemben hardcore hívői a decentralizációnak, a kormányok nélküli globális pénzkínálatnak és pénzügyi rendszernek – számukra és természetesen a bányászok és más kriptovállalkozások számára a bitcoin egyenlő A PÉNZZEL. Habár itt meg kell jegyezni, a 2017-es rali hatására ők is gyorsan átvedlettek befektetőkké.

Az ökoszisztémán belül tevékenykedő bányászok, fejlesztők, kereskedők, vállalkozások – köztük a Bitcoin Bázis is –, a mindennapi működésükhöz szükséges forrásokat kisebb-nagyobb sikerrel kriptopénzekben biztosítják, és már szinte természetes, hogy kriptopénzekben fizetnek termékekért vagy szolgáltatásokért.

A grandiózus cél: bitcoin elfogadottság felfuttatása

Logikus kijelentés, hogy 1) vagy többen kezdenek el bitcoinban fizetést adni vagy 2) több kereskedő kezd el bitcoint, mint fizetőeszköz elfogadni így növelve a bitcoin láthatóságát, ez pedig petitio principii mentén haladva növelné a bitcoin használatot.

Az árfolyam volatilitás ugyan rekord alacsony szinteken van, ami időszakosan kiiktatja a bitcoin egyik sokat emlegetett rákfenéjét, de a skálázhatóság területén még rengeteget kell fejlődni. A jelenlegi 7 tranzakció/másodpercenkénti sebesség minimális a Ripple, Visa hálózatának több tízezres másodpercenkénti tranzakció számához képest. Ez egyben hátráltatja a kereskedőket is hogy tömegesen a bitcoin mögé álljanak.

Másrészt ha a vállalatok bitcoinban fizetnék a dolgozók fizetéseit akkor az extra terhet róna a könyvelőkre, és köztudottan sok helyen a bitcoin legális státusza sem tisztázott még, ami extra nehézzé teszi az adózást is.

Pouliot szerint ugyanakkor vannak más módok is a bitcoin mint pénz elterjesztésére:

“Kamatfizetés közvetlen bitcoinban. Jogdíjak. Osztalékok. Profitrészesedés. Közvetítői kifizetések. Jutalom kifizetések. Bírósági rendezés. A barátnak adott hitel bitcoinban történő visszafizetése. Az embereknek bitcoint kell keresniük/csinálniuk a tőkéjük, munkájuk, idejük, képességük és értékteremtésük után.”

A bitcoin mint fizetőeszköz még gyerekcipőben jár, nagyon is. A kiskereskedői elfogadottság sokkal elfogadottabb például Japánban. Az Uber, Expedia, Overstock, Microsoft és számos Shopify üzlet már most elfogad bitcoint, és Magyarországon is lassan, de biztosan nő az elfogadottság (amennyiben a vállalkozásod a kriptopénzek integrációját tervezi, jelezzétek az info@bitcoinbazis.hu címen, ha már elfogadtok, adhatjátok vállalkozásotok a kriptopénzt elfogadó térképünkhöz). Másutt, egy houston-i Bentley szalonban már prémium autókat is lehet vele venni, megint másutt, Kínában tudományos folyóirat éves előfizetését vásárolhatjuk meg bitcoinnal.

Kis lépések továbbra is, legyen szó étteremről, kiskereskedelmi egységekről, technológiai platformokról vagy sarki boltokról, de a fontos, a bitcoin, a 10 éves évfordulóhoz közeledve sem pihen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.