Bitcoinért árulnak hamis koronavírus-vakcinákat az indiai feketepiacon

Megjelentek az első koronavírus-vakcinák az indiai feketepiacon, melyet a modernizáció kedvéért a csalók Bitcoinért árulnak.

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy az amerikai média szerint a koronavírus elleni vakcinák könnyen ellephetik a fekete piacot, mely ellentéthez vezethet a társadalom szegényebb és gazdagabb rétegei között. Az amerikaiak jóslata pedig beteljesült. Indiában elindult a vakcinák értékesítése a fekete piacokon. Nem mindennapi esettel nézünk azonban szembe, hiszen a feketepiac szereplői a Bitcoint használják fel céljaik elérése érdekében.

A koronavírus továbbra is rendkívüli gyorsaságban terjed a világon, valamint az újdonsült mutációját is egyre több államban regisztrálják. Indiában eddig több mint 151 ezer koronavírus okozta halálesetet tartanak számon, a kormány pedig – sok más állammal szemben – hivatalosan egyelőre még egyik vakcina használatát sem hagyta jóvá. A feketepiac szereplőinek pedig mindez pont kapóra jön, és kihasználják a magas rangú személyek félelmét, akik hajlandóak lennének bármit megtenni a vakcina mihamarabbi beszerzéséért.

Hamis vakcina = hamis eredmények

A koronavírus-vakcina feketepiacon történő megjelenése után rengetegen felléptek a probléma orvoslására. Nemrégiben Dr. R Giridhara Babu epidemiológus az tanácsolta az indiai kormánynak, mihamarabb vizsgálja ki az ügyet, és állítsa meg a feketepiacot, mivel a hamis vakcinák jelentős kárt okozhatnak az emberek szervezetében.

„A kormánynak le kell lepleznie a feketepiac vezetőit. A hamis és rendkívül drága vakcina nemcsak az ember szervezetében, de a társadalomban is jelentős problémát okoz, mivel súlyosbítja a társadalom szegényebb és gazdagabb rétegei közötti egyenlőtlenségeket. Bár a feketepiacon vásárolt vakcinák először immunitásnövelő hatással jelentkeznek, végül káros és haszontalan eredményeket mutatnak” – mondta.

Miután a Bitcoin egyre elterjedtebb a világon, az idő folyamán a bűnözők kedvencévé is vált. Ez érthető is, mivel a Bitcoin számos olyan jellemzővel rendelkezik, mely kívánatos eszközzé teszi a bűnözők számára. A feketepiacon pedig már gyakran használt fizetőeszközként van jelen. A Chanialysis blokklánc-biztonsági vállalat 2020-as jelentése szerint az elmúlt évben jelentősen megnőtt a blokklánc-alapú digitális pénznemek alkalmazása a bűnözők köreiben.

Ugyan a modern technológiák felhasználhatóak illegális tevékenységekre is, a Bitcoin továbbra is rendkívül fényes jövőnek néz elébe, mivel az iránta való érdeklődés folyamatosan nő mind az intézményi befektetők, mind a civil emberek köreiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük