A Morgan Stanley szépen bevásárolt a bitcoin rajongó MicroStrategy részvényeiből

A Morgan Stanley már 792 627 MicroStrategy részvény büszke tulajdonosa – és igen, ez ugyanaz a MicroStrategy, amely már több mint 2 milliárd dollárnyi bitcoint tudhat a portfóliója közt. A csaknem 800 ezer részvény azt is jelenti egyben, hogy a Morgan Stanley tulajdonrésze az üzleti elemzésekkel foglalkozó vállalatban már 10% fölé emelkedett.

A Morgan Stanley nem akar saját maga bitcoint venni – de a ralliból akkor is kivennék a részüket

A Bloomberg a SEC, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez beérkező bejelentések alapján tette közzé a hírt miszerint a Morgan Stanley csaknem 650 ezer új MicroStrategy részvényt vásárolt 2020 harmadik negyedéve óta. Ezzel már majdnem 800 ezer darab részvényt, és a MicroStrategy 10,9%-át tulajdonolja a pénzügyi befektetőóriás. Jelenlegi árfolyamon a Morgan Stanley teljes befektetése nagyjából 420 millió dollárt, azaz kb. 123,5 milliárd forintot ér.

A MicroStrategy 2020 elején még meglehetősen ismertelen üzleti elemzésekkel foglalkozó cégnek számított. Az év első felében részvényei kifejezetten rosszul teljesítettek. Majd a cég egy határozott döntést hozott: elkezdett érdeklődni a bitcoin iránt. Portfóliójának pedig nem csak egy kis részévé, hanem egyik legjelentősebb alapkövévé választotta a kriptopénzt. Augusztusban meg is tette első befektetését a bitcoinba – onnantól kezdve pedig szárnyra kapott a népszerűségük is. Részvényük az augusztusi $123,80-ról ezen cikk írásának idejére $531-re emelkedett. Csak az elmúlt hónapban nagyjából 240 dollárt hozott az árfolyama a bitcoin rallit követve. Mára az összes bitcoin készlet csaknem 0,4%-át birtokolják.

A Morgan Stanley szépen bevásárolt a bitcoin rajongó MicroStrategy részvényeiből
A MicroStrategy részvényeinek alakulása 2020-ban – Forrás: google.com

Mivel a MicroStrategy több mint 2 milliárd dollárnyi bitcoinnal rendelkezik, részvényeinek ára nagy mértékben követi a bitcoin árváltozásait. Ennek következtében valószínű, hogy a Morgan Stanley a MicroStrategybe való befektetés döntését is pontosan azzal a céllal hozta meg, hogy profitálhasson a bitcoin történelmi rallijából. Mindezt persze anélkül, hogy valójában bitcoin kellene vásárolnia, és azt hosszabb távon tartania.

A Morgan Stanley nem az egyetlen nagy név a MicroStrategy befektetői között. A BlackRock, a Vanguard Group és a First Trust Advisors szintén bevásároltak már a vállalat részvényeiből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.