Döbbenetes: Bitcoinnal fogadott bérgyilkost a gyerekpornó ügy vádlottja

Nemrég hat és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy New Jersey-i férfit, aki szexuális tartalmú fényképeket váltott egy 13 éves gyerekkel. Az ügy váratlan fordulatot vett, amikor kiderült, hogy a férfi 40 bitcoint fizetett egy bérgyilkosnak a gyerek elhallgattatására, hogy az ne tudjon tanúskodni ellene a bíróságon.

2015 nyarán John Michael Musbach szexuális tartalmú képeket cserélt egy 13 éves fiatallal New Yorkban. Amint tudomást szereztek a dologról, a gyerek szülei azonnal értesítették a rendőrséget, a nyomozók pedig hamarosan be is azonosították Musbachot.

Musbach akkoriban Atlantic City közelében élt, ezért az ügy az ott illetékes hatóságokhoz került. Ezt követően 2016 márciusában az Atlantic County Ügyészség (ACPO) letartóztatta a 34 éves férfit gyermekpornográfia birtoklása miatt, és házkutatást tartott az otthonában.

Musbach azonban nem akarta harc nélkül feladni a küzdelmet, és még abban az évben titokban bérgyilkost fogadott a darkweben. Az Igazságügyi Minisztérium (Department of Justice, DoJ) szerint „Musbach úgy döntött, hogy megöli az áldozatot, hogy az ne tanúskodhasson ellene a folyamatban lévő büntetőügyben”.

Musbach a kapcsolatfelvételt követően megkérdezte a bérgyilkostól, hogy egy 14 éves gyerek túl fiatal lenne-e célpontnak, aki erre azt válaszolta, nem jelentene problémát. Miután sikerült megegyezniük, a férfi 40 bitcoint küldött a bérgyilkosnak – ami akkoriban 20 000 dollárt ért, manapság azonban már 1,2 millió dollárra rúgna egy ilyen manőver.

Ahogy teltek a napok, nem történt semmi, Musbach pedig egyre idegesebb lett, és öbbször is üzent az állítólagos bérgyilkosnak, hogy az mondja meg, mikor fogja teljesíteni az egyezség rá eső részét. A bérgyilkos azonban erre válaszul további 5000 dollárt kért tőle bitcoinban, amit Musbach már nem volt hajlandó elküldeni. A bérgyilkos ezután felfedte, hogy valójában részéről az egész egy átverés volt – és megfenyegette Musbachot, hogy ha köp, megosztja adatait a hatóságokkal.

Enyhe börtönbüntetés vár az elkövetőre

Idén februárban azonban Musbach elismerte, hogy felbérelt egy bérgyilkost, szerdán pedig 78 hónap (hat és fél év) börtönbüntetésre és három év felügyeleti szabadságvesztésre ítélték, és ezen felül 30 000 dollár pénzbírságot kell fizetnie.

Mivel Musbach akár 10 évet is kaphatott volna bűneiért, ügyvédje, Rocco C. Cipparone Jr. elégedett volt az ítélettel. Az ügyvéd a Philadelphia Inquirernek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy az elkövetőnek „kora gyermekkora óta dokumentált, régóta fennálló fejlődési rendellenességei voltak”.

A bíró „méltányosan figyelembe vette az általunk közölt enyhítő körülményeket” – nyilatkozta az ügyvéd.