Brutális rajtaütés: az Europol lecsapott egy darkwebes szervezetre

A kriptovaluták is jelentős szerepet játszottak a “Monopoly Market” nevű illegális darkwebeses piac lekapcsolásában, miután az Europol, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és kilenc másik ország egyesítette erőit, hogy letartóztassanak 288 kábítószer-kereskedelemmel érintett gyanúsítottat.

A hivatalos sajtóközlemény szerint a SpecTor elnevezésű művelet több mint 100 fajta lőfegyver, 850 kg kábítószer, valamint több mint 50,8 millió euró értékű készpénz és kriptovaluta lefoglalását és elkobzását eredményezte.

A SpecTor sikere rávilágít a nemzetközi bűnüldöző szervek egyre növekvő kapacitására a darkweben történő illegális tevékenységek visszaszorítására, beleértve az illegális tevékenységekhez kapcsolható kriptovaluta tranzakciókat is.

Europol letartóztatás

A SpecTor művelet példátlan kriptovaluta lefogalaláshoz és letartóztatásokhoz vezetett

A nyomozók a darkwebes piac korábbi lekapcsolásaiból és a Monopoly szervezettől lefoglalt szerverekről szerzett információk felhasználásával több száz drogkereskedőt és ügyfelet tudtak felkutatni a nyomozás során.

Merrick Garland amerikai főügyész szerint a művelet eredményéképpen most a legtöbb letartóztatás és a legnagyobb értékű pénz lefoglalásához vezetett, amelyet az amerikai Igazságügyi Minisztérium irányított egy darkwebes kábítószer-kereskedő hálózat ellen a nemzetközi akció során.

Az illegális tevékenységeket elősegítő online piacterekkel és kapcsolódó illegális kriptotranzakciókkal szembeni fellépés várhatóan folytatódni fog a jövőben is.

Az Europol komoly nemzetközi műveleteket vezet a kiberbűnözők letartóztatására

A kiberbűnözők egyre gyakrabban veszik célba a kriptovalutákat. Ugyanis ezek továbbra is nagyrészt szabályozatlanok és decentralizáltak, így vonzó lehetőséget kínálnak a gyors pénzszerzésre. A kriptovaluták értéke folyamatosan növekszik, ami egyre nagyobb ösztönző a hackerek számára, hogy ellopják azokat.

A hírek szerint a kriptovaluták nyomon követését használták a SpecTor művelet hatókörének kiterjesztésére is. A darkwebes szervezet tranzakciós rekordjait tartalmazó adatbázisok lefoglalását követően a nyomozók ezeket az információkat vették alapul a kriptoeszközök különböző blokkláncokon való áramlásának nyomon követésére. Végül azonosították azokat a kriptotőzsdéket, ahol az illegális drogeladásokból származó bevételt készpénzre váltották. Ezeket a kriptotőzsdéket aztán az ügyészség beidézte a felhasználói adatok kiadására, segítve a bűnözők beazonosítását.

A művelet során 288 személyt tartóztattak le Európában, az Egyesült Államokban és Brazíliában, mivel törvényileg tiltott áruk több tízezres nagyságú értékesítésében vettek részt. Az Europol által letartóztatott gyanúsítottak között több nagyon keresett személy is volt.

A nyomozások azonban még folytatódnak a darkwebes fiókok mögött álló további személyek azonosítására, ami azt jelzi, hogy további letartóztatások várhatók.

Ez a mostani sikeres akció komoly csapást mért a darkwebes bűnözői hálózatra, és a hatóságok remélik, hogy ez visszatart másokat is az ilyen tiltott tevékenységektől.