Már Bitcoinnal is fizethetünk Felvidéken – indul a kriptoadaptáció?

Egy ideális világban bárhol és bármikor fizethetünk Bitcoinnal – ez a világ azonban mindössze egy párhuzamos univerzumban létezik. Egyelőre. 

Igenis valós elképzelésen alapszik a fentebbi hipotézis, amely egy sokkal szabadabb és decentralizáltabb jövő képét festi meg előttünk. Ezt a nézetet vallja Muszka Péter is, a királyhelmeci Trimus – Pc-Mania elektronikai üzlet tulajdonosa.

Nemrégiben alkalmunk nyílt elbeszélgetni a bolt vezetőjével, aki készségesen válaszolt kriptó témájú kérdéseinkre és megosztotta velünk saját szektorbeli tapasztalatait. Tudniillik, a szóban forgó szakkereskedésben 2021 nyara óta már Bitcoinnal is fizethetnek a vásárlók. Tudomásunk szerint ez az első és egyetlen olyan létesítmény Bodrogközben, ahol kriptovalutával is lebonyolíthatóak a tranzakciók.

A kriptofizetés során a Bitcoinban és euróban egyaránt rögzített összeget a fizető fél átutalja a fogadó fél (jelen esetben a bolt) nyilvános címére. Az ügylet az érvényben lévő adótörvényeknek eleget téve zajlik le, amelyről az ügyfél természetesen bizonylatot is kap.

Muszka Péter

„Modern gondolkodású embernek tartom magamat és meg akartam adni az üzletnek és a helyieknek az esélyt, hogy kihasználhassák a lehetőséget. Úgy adódott, hogy a technológia fejlődésével ezt meg is tudtam valósítani”válaszolta azon kérdésünkre, hogy honnan jött a BTC-vel történő fizetés bevezetésének ötlete.

A Bitcoinnal való fizetés ritkább, mint a fehér holló?

Elmondása szerint Felvidéken meglehetősen kevesen ismerik a kriptovalutákat, viszont a hozzáértők pozitívan fogadták újítását. Több ízben előfordult az is, hogy az üzletbe belépve érdeklődtek mit is jelöl a kifüggesztett “₿” jel az ablakban. Úgy véli időt kell adni az embereknek ahhoz, hogy önként vegyenek részt a kriptoadaptációban. Sajnálatos módon ezt a folyamatot a jelenleg fennálló medvepiaci helyzet és az orosz-ukrán háború történései jócskán visszavetik.

BTC

„A világ állandóan formálódik és az egyetlen tartós dolog az, hogy minden változik.” – hangzatos szállóigének is beillene eme mondat, s Muszka Péter ezzel kétségkívül fején találta a szöget.

Magánszemélyként sem veti meg a kriptovilág vívmányait és arra törekszik, hogy portfólióját mindinkább diverzifikálja. A kriptók zászlós hajója mellett szívesen kísérletezik különböző befektetési alapokkal is – szlovák és magyar kezdeményezésekkel egyaránt. Visszaemlékezései alapján egy folyóiratban olvasva figyelt fel először az efféle digitális eszközökre. Ezt követően pedig az Elon Musk nevéhez köthető Tesla autógyár BTC felvásárlási láza ösztönözte arra, hogy jobban beleássa magát az ágazat rejtelmeibe.

A környékbelieket arra biztatja, hogy nyissanak a kriptoeszközök felé és aknázzák ki a bennük rejlő potenciált. Akár az üzletben a különféle ajánlatokon keresztül, akár a piacon üzletelve. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bármiféle befektetésről is legyen szó, elengedhetetlen az elővigyázatos és körültekintő hozzáállás. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a tárgykör, a Trimus – Pc-Mania-ba betérve bővebb információkat kaphat a kriptovilág működéséről.