Egy év alatt a bitcoinnal sokkal többet lehetett keresni, mint arannyal

Ha van a kriptovilágban olyan vita, ami nagyjából a kezdetek óta pörgeti a különböző közösségi fórumokat, akkor az a bitcoin és az arany közötti folyamatos összehasonlítgatás. Azóta, hogy a bitcoin megszületett, folyamatosan jelennek meg cikkek és vélemények arról, hogy melyik a jobb értékmegőrző és így tovább. És ez a vita az elmúlt egy évben tapasztalt kriptos hullámvölgyek kapcsán is mindig előjött. Viszont nem teljesen ugyanaz a helyzet most, mint mondjuk 2017-ben. Tehát az akkoriban tett megállapítások nem biztos, hogy most is érvényesek már.

A bitcoin egy év alatt messze több hasznot hozott, mint az arany

A kriptopiaci metrikákkal, mérőszámokkal foglalkozó Skew tett nemrégiben közzé egy olyan adatcsomagot, amely rávilágított, hogy egyre kevesebb a bitcoin és az arany közötti korrelációs hatás. Ugye a korrelációs index azt mutatja meg, hogy két adott vizsgált változó, eszköz között milyen erős a kapcsolat. A Skew adatai szerint az index az arany/BTC párban nagyon magas volt januárban és májusban is. Viszont az elmúlt hónapokban ismét felfelé ívelő bitcoin árfolyamhoz már semmi köze nincs az aranynak.

Skew diagram

Ami azért is különösen fontos, mert az arany azért jelentősebb nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik, mint a bitcoin. Viszont a korrelációs index nem igazán hatja meg valószínűleg az aranypárti befektetőket. Ők mindig azzal érvelnek, hogy az arany biztos hasznot hoz a befektetők számára és nem kell aggódniuk a BTC turbulens piaca miatt.

A Skew megpróbálta ezt az érvet is tényekkel elbizonytalanítani. Szimplán megnézték, hogy egy tavaly szeptember és idén augusztus közötti időszakban befektetett 12000 dollárból mennyi lett volna a megtérülés Bitcoinban vagy éppen az aranyban. Az elemzés paraméterei szerint minden hónapban 1000 dollárért egyszer lehetett egy hónapban vásárolni BTC-t vagy aranyat. Az eredmény szerint ebben az 1 évben a bitcoin a fenti paraméterekkel 66,33% profitot hozott volna a konyhára. Ezzel szemben a Skew úgy találta, hogy az arany nem hogy nem hozott annyit, mint a bitcoin, de épp ellenkezőleg, 2,6%-os veszteséget is termelt. Az elemzők megnézték azt is, hogy ha a Dow Jones ipari átlagba beszámító cégek részvényeivel mennyi lett volna a megtérülés a paraméterek szerint. Egy befektető a Dow Jones segítségével 12,73%-os hasznot érhetett volna el 12 hónap alatt.