Bitcoint vesz a profitjából a Tether, cél a 100 000-es árfolyam?

A Tether, a világ legnagyobb stabilcoin kibocsátója bejelentette, hogy nyereségének akár 15%-át is bitcoin vásárlására fordíthatja. A már jelenleg is 1,5 milliárd dollár értékű BTC készletek ezzel még tovább nőhetnek, a tapasztaltabb kriptósokban pedig felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért motiválja a Tethert?

A március 31-én közzétett adatok szerint a Tether bitcoin készletei a riport készítésének idején a készpénz tartalékok triplájára rúgtak. Ez az információ bár meghökkentőnek, és felelőtlennek hangozhat, valójában annak köszönhető, hogy a Tether a rá bízott fiat pénz nagy részét készpénzben, és a készpénzhez hasonlóan alacsony kockázatú értékpapírokban tartja: március végén az összes Tether tartalék 76,53%-a volt amerikai államkötvényekben, míg mindössze 0,69%-ot tartottak készpénzben és számlapénzben. Ehhez képest ekkortájt a teljes Tether tartalék 1,83%-a volt bitcoinban, és a hírek szerint ezt szeretnék növelni a működésből szerzett nyereség visszaforgatásával.

A Tether biztosnak tűnik a bitcoin jövőjében, márpedig a rossz nyelvek szerint a Tether mindig első kézből értesül a várható BTC áremelkedésről – már ha nem egyenesen saját maga generálja az emelkedést. A cég technológiai vezetője és első számú szóvivője, Paolo Ardoino így fogalmazott: “A bitcoin nemcsak a portfóliónk teljesítményének javítására szolgál, hanem egy olyan lehetőség is, amellyel részesei vagyunk egy technológiai átalakulásnak, ami átformálhatja mindazt ahogyan az üzleti életben bonyolítjuk a dolgokat, és ahogyan az életünket éljük.”

Először 2019-ben, a New York-i főügyész hírhedt vizsgálatában derült ki, hogy a Tether tartalékai között bitcoin is található, mely bitcoinról nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy mikor került a Tetherhez, és milyen célból. A What Bitcoin Did című lapnak adott 2021-es interjúban Ardoino azt mondta, hogy a bitcoin akkoriban „egy korábbi 2015-16 körüli ügyletből származhatott, és ennyi BTC valószínűleg az örökkévalóságig elég lesz a Tethernek.” Ugyanebben az interjúban Stuart Hoegner, a cég jogi főtanácsadója világossá tette, hogy a Tethernek nincs lehetősége UDST-t nyomtatni, majd abból bitcoint venni, vagy bármilyen más módon bennfentes információ alapján árfolyamnyereségre szert tenni.

Erre az interjúra azért hívja fel a figyelmet most a Protos cikke, mert mint írják, Hoegner Twitteren egy lézerszemes profilképre cserélte az unalmasabb igazolványkép jellegű fotóját, ezzel jelezve, hogy véleménye szerint a  bitcoin hamarosan 100 ezer dollárra fog menni. Hogy ezt az árfolyamcélt saját cége(i) bitcoinnal kapcsolatos tevékenységére alapozza, vagy valamilyen más megérzése van, azt csak találgatni lehet.