Újabb pert kap a nyakába az USDT pénznyomda Tether cég

A Tether weboldalán egy sajtóközlemény jelent meg, amelyben arról nyilatkoztak, hogy jogi pereskedésre számítanak egy olyan vizsgálat miatt, amit érdemtelennek és etikátlannak tartanak. A Tether már majdnem hat hónapja vizsgálat alatt van, amit a new yorki főügyész kezdeményezett. A cég és a Bitfinex október 14-ig kapott határidőt minden dokumentum átadására.

Különös korreláció

A Tether, ami a világ legkeresettebb kriptovalutája, az elmúlt években több vizsgálatot is kapott már a nyakába, ugyanis a cég számolatlanul bocsátja ki az USD-höz kötött digitális coinjait több száz millió dollár értékben. Csak az elmúlt két évben az USDT tokenjük forgalomban lévő kínálata majdnem megtízszereződött, 450 millió dollárról 4,1 milliárd dollár értékre nőtt.

Egy Texasi Egyetem által végzett kutatás arra is rávilágított tavaly júniusban, hogy a Bitcoin árfolyama erősen korrelált az USDT tokenek kibocsátásával. Egy most megjelent kutatás pedig, amit a TokenAnalyst.io készített, pedig azt mutatja, hogy ha Tethert bocsátanak ki, akkor a Bitcoin ára az esetek 70%-ban emelkedik.

A Tether szerint az üzleti modelljük úgy épül fel, hogy az intézményi befektetők adják a pénzt, ők ezzel egyenértékű tokent bocsátanak ki, és ezt adják tovább az ügyfeleiknek. Azonban a Tether az ÁSZF-ben azt is egyértelműsíti, hogy az USDT után nem térítenek meg dollárt.

A Tether vizsgálat

Idén áprilisban indította el a new yorki főügyész a hivatalos vizsgálatot, amelynek célja a Tether és az anyacége üzleti tevékenységének az átvilágítása. Az iFinex nevű vállalat birtokolja a Tethert, amely egyúttal a Bitfinex, népszerű kriptotőzsde tulajdonosa is. A vizsgálat próbálja azt is kideríteni, hogyan fedte el az anyacég a keletkezett hatalmas pénzügyi veszteséget. Ugyanebben az időben derült fény arra is, hogy a kínálatban lévő USDT után az anyacégnek csak 74%-ban van fedezete, azaz minden Tether után csak 0.74 USD áll rendelkezésre fedezetként.

A vizsgálat folyamata szerint a Tethernek most jövő hét közepéig, azaz október 14-ig kell előállnia minden bekért dokumentummal. A dolgokat csak tetézi, hogy az anyacégnek még egy független auditált pénzügyi beszámolója sincs, pedig a cég többször nyilvánosan ígéretet tett rá, hogy a független auditot elvégezteti.