Bitfinex tőzsde szemle: a világ legnagyobb kereskedési volumenű kriptopénz váltója

A Bitfinex tőzsde a világ legnagyobb bitcoin váltója kereskedési volumen alapján. 2017 májusi – novemberi időszakban 6.72 millió bitcoin cserélt gazdát rajt: ez durván kétszer akkora volumen mint a második és a harmadik legnagyobb tőzsde, a Kraken (3.56 millió BTC) és Coinbase (3.25 millió BTC) váltóké együttesen. A magas kereskedési volumen fontos mérőszám és garantálja az alacsony spreadeket (a vételi és eladási ár közötti különbség).

Klikk a képre!

Az alábbi bitcoinity.org charton a 6 hónapos kereskedési volumen látható, narancssárga szín jelöli a Bitfinex tőzsde volumenét:

Bitfinex tőzsde bitcoin kereskedési volumen 2017 május - november

Tény és való tehát, hogy Bitfinex a legnagyobb kriptopénz váltó. De vajon a legjobb is? Hát…

A Bitfinex tőzsde problémái

Nem titok, a Bitfinexnek is megvolt a saját vesszőfutása. A 2016 áprilisi hack során 120,000 BTC-t loptak el, ami jelenleg a kriptohistória második legnagyobb bitcoin lopása. Bár az összeg még mindig eltörpül az Mt. Gox 750,000 BTC-s hackjéhez képest.

A különbség a Gox és a Bitfinex tőzsde között, hogy az utóbbi az utolsó kriptofillérig visszafizette az ügyfeleinek az ellopott bitcoinokat. A lopás nem érintette a Bitfinex összes ügyfelét, de a tőzsde salamoni bölcsességgel úgy döntött, szétosztja a hack kárt a meglévő ügyfelei között és minden felhasználó egyenlegéből lecsapolt 36%-ot. Egy évre rá az összes Bitfinex ügyfélt kompenzálták — pontosabban azokat akik BFX tokenekkel rendelkeztek, ami egy IOU-t (tartozom neked pénz) reprezentált a platformon.

A problémák nem fejeződtek be itt a Bitfinexnél. 2017 áprilisában a Bitfinex bankja, a Wells Fargo befagyasztotta a számláját. Heteken keresztül ment a csiki-csuki a bank és a tőzsde között, ami elégedetlenséget váltott ki az ügyfelek körében és ártorzulásokat eredményezett kereskedéskor. Végül nagy nehezen tisztázódtak a dolgok és tanulva a leckéből, a Bitfinex tőzsde nem fogad amerikai dollár letétet illetve amerikai állampolgárságú ügyfeleket.

Ez azt is jelenti, hogy többé nem lehet hagyományos fizetőeszközökkel feltölteni a Bitfinex számlákat.

Kereskedési funkciók

A Bitfinex fejlett és a végsőkig testreszabható interfészt kínál több mint 50 kereskedési párral (pl. BTC/ETH), változatos megbízási típusokkal. Az ügylettípusok közt van ‘limit’ (limitáras), ‘market’ (piaci), ‘stop’, ‘stop-limit’, ‘trailing stop’ (követő stop), ‘fill or kill’ (megbízás vagy likvidálás) és ‘scaled’ (méretezett). A változatos ügylettípusok teszik a Bitfinex tőzsdét a tapasztaltabb kereskedők legnépszerűbb kereskedési platformjává.

Kriptopénzek és díjak

Bitfinex technikai szempontból mindenes.

Egyben támogatja a tethert (USDT) is, a kvázi pénz-tokent, ami nem hivatalosan az amerikai dollár árfolyamához van rögzítve. Az igazsághoz hozzátartozik, a Bitfinex az egyik fő részvényese a Tether cégnek és valószínű, hogy a coin kínálat egyik fő tulajdonosa.

A tether kereskedési szempontból kifejezetten hasznos kriptopénz, mivel stabil árfolyammal rendelkezik az USD hagyományos fizetőeszköz hátrányai nélkül: gyors és olcsó nemzetközi átutalást tesz lehetővé, de a szabályozási kockázatok miatt továbbra is kockázatos tetherben tartani a vagyonunk.

Ingyenes letételhelyezés és relatíve olcsó kifizetések elérhetők bitcoinban és a következő altcoinokban, illetve ICO tokenekben: litecoin, ethereum (classic), zcash, monero, dash, ripple, iota, eos, santiment, OmiseGO, bcash, NEO, Metaverse ETP, Qtum, Aventus, EDO és bitcoin gold.

Piacok és szolgáltatások

Amellett hogy 51 kriptopénzpárral lehet kereskedni (kriptotőzsdéknél átlagosnak mondható 0.2%-os pozíciónyitási és 0.1%-os pozíciózárási díjért), a Bitfinex tőzsde egyben piacot szeretne biztosítani az úgynevezett Chain Split Tokeneknek (CST-k), azaz a blokklánc elágazási tokeneknek. Ez a bitcoin tulajdonosoknak lehetőséget biztosít a korábbi (bitcoin cash) és a jövőbeli sikeres hard forkok által aktivált új kriptopénzekkel történő spekulációhoz.

Akik nagyobb kriptopénz összeggekkel akarnak kereskedni ($100,000+), a Bitfinex tőzsde privát over-the-counter (OTC) kereskedési megoldásokat is ajánl. A funkció összeegyezteti és (feltételezhetően) biztosítja a nagy összegű magánkereskedési ügyletek keresleti és kínálati oldalát.

Margin kereskedés és margin finanszírozás

Margin kereskedéskor a trader megtöbbszörözheti a piaci kitettséget tőkeáttétel segítségével, ahol $10 dolláros bitcoin árfolyam mozgás 10x-es tőkeáttétellel $100 dollár profitot vagy veszteséget eredményezhet. A Bitfinex 3.3x-es maximális tőkeáttételt kínál.

Margin finanszírozás segítségével a felhasználók likviditást biztosíthatnak a margin kereskedőknek napi kamatbevételért cserébe. A potenciális hozamért érdemes a BFXdata kalkulátort használni.

Figyelmeztetés: a margin kereskedés magas kereskedési kockázatokkal jár és nem minden kereskedőnek ajánlott. Margin finanszírozás esetén a Bitfinex zárolja a szükséges forrásokat a hitelnyújtás időtartamára.

Vásárlási limitek

A Bitfinex 0.1%-ot számít fel pozíciózárási díjként azon ügyfeleknek akik havi $30 millió dollár fölött kereskednek és következtetésképp feltételezhető, hogy nincs kriptopénzvételi limit a maximális piaci kínálatot leszámítva.

Felhasználói adatok

A Bitfinex a tether használatát és a gyorsított kriptopénz lehívást felhasználói fiók hitelesítéséhez köti. Ugyanakkor a platform tökéletesen használható azoknak is akik csak egy emailt adnak meg. A Bitfinex tőzsde direkt kapcsolatot kínál a Tor böngésző segítségével.

A verdikt

Amennyiben új vagy a kriptopénzek világában és az első coinod vételét tervezed, a Bitfinex tőzsde nem neked lett kitalálva. A hagyományos pénzletéti opció hiánya lehetetlenné teszi a kriptopénz vásárlást. Miután valahogy mégis sikerült letétet elhelyezned a számládon, a bonyolult interfész kitanulása bele fog telni egy kis időbe ami gyakran vezet kriptoban mérhető veszteségekhez. Az újaknak érdemes az egyszerűbb tőzsdéket választani amelyek jól ismert fizetési opciókat ajánlanak letételhelyezéshez és kifizetéshez egyaránt.

Viszont ha már tapasztalt kriptopénz kereskedő vagy, akkor a Bitfinex tőzsdén mindent megtalálsz amire csak szükséged lehet. Legfőbb vonzereje a magas bitcoin és ethereum likviditás, de a margin finanszírozás, tőkeáttétel és a változatos ügylettípusok szintén segítik a sikeres kereskedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük