Dash – a feljövőben lévő altcoin

Manapság több száz altcoin létezik a kriptovaluták piacán. Majdnem minden hónapban van újonnan kibocsátott pénz, sokak népszerűsége amilyen gyorsan felfut, olyan gyorsan tűnik el a süllyesztőben. Ehhez képes a Dash jól állja a sarat, a rengeteg új és érdekes dologról a fizetőeszközzel kapcsolatban nem is beszélve.

A Dash egy bitcoinhoz hasonló működési elven alapuló X11 algoritmussal bányászott altcoin. Lehet bányászni a legkülönfélébb hardverekkel, egyre több online boltban lehet fizetni Dashel sőt, akár már bankkártya egyenleg is feltölthető vele. Természetesen saját blokkláncon rögzíti a protokoll a tranzakciókat.

Zűrös kezdetek, reményteli jelen

Eredetileg XCoin (XCO) néven látta meg a napvilágot 2014 január 18-án. Egy hónappal később először Darkcoin névre keresztelték át. Végül 2015 márciusában kapta meg a végső nevét. A sok név változtatás mögött feltehetően az áll, hogy a fejlesztők próbáltak olyan nevet találni ami könnyen megjegyezhető a nagy tömegek részére is.

A Dash kibocsátásakor 2014-ben a kriptopénzek világában sorra jelentek meg az újabbnál újabb altcoinok, és ez időtájt kezdtek elterjedni a kriptopénzek körüli piramisjátékok és csalások. Így akkor még sokan féltek attól, hogy csak egyike lesz a problémás altcoinoknak. De az elmúlt két év fejlesztése bebizonyította, hogy a Dashnek igenis van mit keresnie a digitális pénzek világában.

Mára már ötven önkéntes fejlesztő tartozik a Dash csapatához akik folyamatosan új funkciókat vezetnek be a rendszerbe. A tranzakciók visszaigazolása egyre gyorsabb, a blokk mérete pedig növekszik. A fejlesztő csapat munkáját a decentralizált vezetés és az önfinanszírozó projektek teszik könnyebbé.

Dash árfolyama
Szépen kilőtt a napokban a Dash árfolyama (2017/02/14)

A CoinMarketCap adatai szerint 2016-ban a teljes kriptopénz piac forgalmának 1%-t tette ki a Dash kereskedése. A teljes piaci kapitalizáció több, mint 137 millió dollárnak (2017/02/14) felel meg. Mára az altcoin közössége a legaktívabb fórum lett a BitcoinTalkon, több mint 6000 oldalon 122 ezer bejegyzéssel, melyet már több, mint 6.5 milliószor olvastak világszerte.

A Dash rendszerszinten szeretne újat adni a felhasználóinak

Az alapfunciók

A X11 algoritmusnak köszönhetően a Dash blokkláncán a tranzakciók pillanatok alatt megjelennek. A tranzakciók ellenőrzése ugyanis kevesebb, mint egy másodpercet vesz igénybe.

A Dash megalkotói szem előtt tartották, hogy az online világban a privát szféra megőrzése a legfontosabb. A pénzügyi információk biztonságban vannak a blokkláncon, sem a tranzakciós történet, sem pedig a számlaegyenlegek nem követhetőek vissza a felhasználók személyes adataihoz.

A biztonság az egyik legfontosabb alapköve a Dash hálózatnak. Több ezer gigahash erőforrással bányászó X11 ASIC bányászgépek ellenőrzik a tranzakciókat közel 4100 szerveren világszerte.

Új generációs P2P hálózat

A Dash hálózat lényege a decentralizáció. Egy egyedi, ösztönzéseken alapuló P2P közösségi hálózatot akartak létrehozni. A bányászok a blokklánc biztosításáért, az adattárolásért masternodeokat kapnak, ami a bitcoin blokkokhoz hasonlítható.

A masternodeok azonban a Dash hálózatát egy magasabb szintre emelik. Nem csak a tranzakciók hitelesítéséhez használják ugyanis ezeket fel, hanem számos decentralizált szolgáltatás nyújtásához is. A rendszerén keresztül a masternodeok biztosítják az instant tranzakciókat a döntéshozatal és vezetés decentralizáltságát amellett, hogy kellő privát szférát nyújt a felhasználók adatainak tárolására.

Önszabályozó és önfinanszírozó protokoll

A Dash rendszerén mindenkinek sokat ér a szava. Bárki hozzászólhat a projektekhez és bármilyen új funckiókat is hozzáadhat a hálózathoz közvetlenül. A bármi alatt tényleg mindent értenek, nem csak technológiai oldalról fejleszthető a hálózat, hanem nagy hangsúly helyeznek a közösség erejére, így marketing és önkéntes projektek is javasolhatóak a hálózatán keresztül. Minden amit a közössége megszavaz és amihez a finanszírozást megadja. Ez azt jelenti, hogy a Dash elterjedését maga a felhasználói bázis segíti elő a marketing kampányokhoz és reklámokhoz szükséges forrás előteremtésével. Az egyetértés pedig garantált, hiszen konszenzus nélkül nem indulhat el egyetlen projekt sem. Így mindenki szavazata számít a hálózaton.

A finanszírozáshoz csak egy javaslatot kell a hálózat felhasználóihoz előterjeszteni és az ötlet bemutatása után a masternode tulajdonosok szavaznak az ügy elbírálásról.

A kriptopénz tulajdonképpen egy DAO – decentralizált autonóm szervezet. Egy szervezet, amely teljes mértékben számítógépes programokból, az okos szerződések révén működik. A pénzügyi tranzakciókat és szabályokat a blokkláncot rögzítik.

A Dash az egyik legdinamikusabban növekvő hálózat

Az ösztönző rendszernek köszönhetően az altcoin hálózatán már 4100 masternode keletkezett a 2014-es indulása óta. Minél több masternode keletkezik, annál több szolgáltatást tudnak bekapcsolni a hálózatba, hogy a digitális valuta mindenkinek bárhol bármikor elérhető legyen.

A Dash Budget System blokk jutalom 10%-os elkülönítése lehetővé teszi, hogy az altcoin saját magát pénzelje, nincs szükség külső cégektől adományokra. Ezáltal beállhat a Dash-nál egy pozitív spirál idővel, mivel ha magasabb lesz az árfolyam, akkor több pénz lesz fejlesztésre, marketingre, reklámokra, amik megint csak feljebb nyomhatják az árfolyamot.

Szolgáltatók akik elfogadják a Dasht fizetőeszközként

A Dash olcsó, gyors és megbízható alternatívája a hagyományos elektronikus fizetési eszközöknek. Számos cég ismerte már fel a Dashben rejlő lehetőséget és vált elfogadóhellyé.

Már öt kritpopénzes bankkártyát lehet feltölteni Dashel, köztük a Wirex, a Spectrocoin és a Bitwala szolgáltató is, akikről mi is készítettünk egy átfogó körképet. Így tulajdonképpen bárhol fizethetünk a Dashsel akár online, akár a boltokban.

Ezen kívül email, VPN és internet tárhely szolgáltatók fogadják el az altcoint. Több fajta ajándékkártyát is vehetünk és online kaszinókban is fizethetünk vele. Könyvet, bort, pólót sőt, ecigit is vásárolhatunk a segítségével.

Újdonságok a Dash világában

Dash Evolution

A fejlesztők szeretnék ha a kriptopénz mindenkihez eljutna. A céljuk, hogy a fiatal generáció mellett az idősebbekhez is eljusson az ígéretes altcoin. A Dash Evolution projekt révén a Dash pénztárca bármely eszközről elérhetővé válik és a tranzakciók olyan egyszerűen kezelhetőek lesznek akárcsak az átutalások a PayPalon.

Instant, anoním, olcsó, és biztonságos tranzakciók lesznek elérhetőek. A hosszú címek helyett pedig elég megadni egy felhasználónevet a fizetéshez. Ezen kívül pedig megjelenik majd a kamatozó egyenleg, ami sok kriptopénz esetében hiánytermék a piacon. Ez lesz az első decentralizált API a masternode hálózatnak köszönhetően.

Sentinel

A kriptopénz rendszerét folyamatosan fejlesztik. A legújabb 0.12.1 protokoll, ami Sentinel névre hallgat alig több, mint négy nap alatt, 100 órán belül elérte a bányászok 100%-os támogatottságát. Ez alapján a hálózaton igen nagy a konszenzus az új protokoll bevezetése kapcsán.

A Sentinel modularizálja a Dash applikációit ami az első lépés a Dash Evolution irányába. Azzal, hogy az adatbázis kezelőt leválasztják, a fő pénztárca modul érintetlen marad miközben új funkciókat lehet integrálni.

.org hivatalos oldal

A Dashről minden fontos információ a .org honlapon megtalálható.

Az altcoin decentralizált finanszírozási modelljének köszönhetően az oldal átalakulását és az üzemeltetését is a hálózat tartja fenn. A bányászat során minden blokk jutalom egy részét az oldal fenntartására fordítják. Az elmúlt héten az oldal megújult, felhasználó barátibbá és átláthatóbbá vált.

Egyéb források az angolul tudóknak:

Az alábbi váltókon tudsz DASH-t venni bankkártyával:

>> DASH a CEX.IO-n <<
>> DASH a Binance-en<<
>> DASH a Crypto.com-on<<

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük