A Bithumb-ot a Nexon videójáték óriás 460 millió dollárért veszi meg

A dél-koreai székhelyű videójáték-kiadó vállalat, a Nexon arra készül, hogy közel 500 millió dollárért megvásárolja az ország legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjét, a Bithumb-ot.

A Nexon tervezett akciójáról csütörtökön a Maekyung helyi sajtónak számolt be. A jelentés szerint a vállalat felvásárlási tervét a Nexon vezérigazgatója, Kim Jeong-joo vezeti. Január elején a két társaság egyetértési megállapodást írt alá, amelyben az áll, hogy a Nexon a Bithumb-ot mintegy 500 milliárd wonért, közel 460 millió dollárért vásárolja meg. A Nexon továbbá azt is tervezi, hogy megszerzi a Bithumb részesedésének 65 százalékát.

A felvásárlási folyamat már a 2020-as év augusztusában megkezdődött, amikoris az értékesítés szervezője a Samjung KPMG tanácsadó cég volt. A szeptemberi előzetes ajánlattételben stratégiai és pénzügyi befektetők, valamint külföldi és helyi magántőke-alapkezelők is részt vettek. A Bithumb törvényekbe ütköző ügylete azonban teljesen lelassította az értékesítést. Szeptemberben a szöuli rendőrség razziát tartott a Bithumb székháznál, és eljárást indított a Bithumb elnöke, Lee Jung Hoont ellen. A razzia oka pedig a kétes hírnevű BXA token volt, melynek árfolyama teljesen elvesztette értékét, miután a BXA token listázásra nem került sor. A probléma miatt a befektetők több mint 25 milliárd dolláros beruházása „felszívódott”, és sokak a Bithumb-ot tették felelőssé a pénzügyi veszteségeik miatt.

A dél-koreai nemzetgyűlés korábban elfogadott egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az ország kriptovalutákkal foglalkozó vállatait arra, hogy nyilvántartásba kerüljenek a Pénzügyi Szolgáltatási Bizottságnál (FSC), valamint a Pénzügyi Hírszerző Egységénél (FIU). A Nexon ajánlata pedig előnyös lehet a Bithumb számára, mivel a hatóságokkal szembeni folyamatos gondjai miatt a vállalatnak nem lenne egyszerű megkapnia az FIU engedélyét.

A tervezett felvásárlás pedig nemcsak a Bithumb vállalatnak válik előnyére. A Nexon szintúgy profitálhat a kripto vállalatból, mivel a Bithumb jelentősége Dél-Koreában exponenciálisan növelheti a Nexon piaci erőfölényét. A videójáték-kiadó vállalat hatalmának kiterjesztése érdekében már korábban is számos kriptotőzsdét megvásárolt, köztük 2018-ban a luxembourgi székhelyű Bitstampot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük