Bitnation – ICO elemzés

Az ICO-kat elemző sorozat következő alanya a Bitnation, amelynek ICO-ja jelenleg is tart és 2018. április 25.-én fejeződik be.

Mi a Bitnation Pangea?

A Bitnation egy olyan platformon dolgozik 2014 óta, ahol a polgárok virtuális nemzeteket és más olyan közösségeket hozhatnak létre, amelyeket közös érdekek, szolgáltatások és ötletek vezérelnek és ehhez bárki szabadon csatlakozhat. A Bitnation arra törekszik, hogy decentralizált okos szerződéseken alapuló kormányzással a következő szintre emelje a közigazgatást, leküzdve a politikai, gazdasági, földrajzi akadályokat és szabályozásokat. A Pangea hálózata egy globális szabad piacot jelent, ahol az emberek különböző egymással versenyző közigazgatási szolgáltatókhoz csatlakozhatnak, függetlenül származásuktól és hogy melyik ország lakosai. A Bitnation tehát maga a koncepció, a Pangea pedig a hálózat, amely a blokkláncon működik.

Értékelés:

A Bitnation projekt sikere nem az árfolyamtól, vagy a befektetők számától és nem is a politikusok beleegyezésétől függ, hanem attól, hogy mennyien csatlakoznak hozzájuk. Eddig tízezerre tehető azok száma, akik úgymond Bitnation állampolgárok és 200 új nemzet létesült, ezek között vannak globális és regionális hálózatok, így például speciális gazdasági zónák. 4 év munkája alatt ezt sikerült elérni, és nagy kérdés, hogy mennyire lesznek az emberek erre fogékonyak, főként a fejlett országokban, mert a politikából ugyan sokan kiábrándultunk, szidjuk a közigazgatási rendszereket, néha még tüntetni is kimegyünk, adott esetben brexitelünk, de valóban készen állunk-e arra, hogy egy agyonszabályozott és központosított rendszer helyett a blokkláncon keresztül saját kézbe vegyük ügyeinket és ha igen, akkor a kormányzatok erre mit fognak lépni.

Az első házasság a blokkláncon, 2014

Fehér könyv/koncepció:

Mi a probléma?

A jelenlegi rendszerben az állampolgárok egymással kénytelenek versenyezni, hogy részesüljenek a kormányzati közigazgatások figyelméből, az operációs rendszer pedig hibás, korrupt ami rengeteg feszültségekhez vezet, valamint sokan, így például a politikai és gazdasági menekültek konkrétan kiestek a rendszerből. Az állami közigazgatási monopóliumok nem praktikusak és nem szolgálják megfelelően a polgárok érdekeit, valamint nem állnak helyt a globális kihívások tekintetében – a nemzetállam mint olyan, lényegében elavult rendszerek összessége.

Mi a megoldás?

A Bitnation világában bárki kiválaszthatja egy okostelefonos alkalmazás segítségével, hogy melyik nemzetnek kíván a polgára lenni, illetve akár létre is hozhat egy újat. A Bitnation szerint ha a nemzetek versengenek a polgárokért nem pedig fordítva, akkor az csökkenti a költségeket és hatékonyabbá teszi a szolgáltatásokat. A hálózat a DBVN koncepciója köré épül, ami decentralizált határok nélküli önkéntes nemzeteket jelent. Ez a Decentralizált Autonóm Szervezet (DAO) továbbgondolása és kiterjeszti a koncepciót a joghatósági szintre is. Bárki létrehozhat a DBVN-t és bárki csatlakozhat az általa preferált DBVN-hez. A vállalkozás adatai szerint eddig 200 új nemzetet regisztráltak, több mint 100 nagykövetségük és konzulátusuk van, több mint 2 ezren működtek eddig közre a projektben és több mint 10 ezren csatlakoztak a világ minden részéről.

Miért pont blokklánc?

A plaform az Ethereum blokklánc hálózatát használja az okos szerződésekre. A hálózat szolgáltatásai között szerepel, hogy nyilvános közjegyzőket választhatunk házasságok, földtulajdonosok, végrendeletek intézésére (Blockchain Public Notary), menekülteknek személyi identifikációt biztosít a blokkláncon keresztül (Refugee Emergency Response) és a Pangea joghatóság, amely a peer-to-peer segítségével köt megegyezéseket és rendezi a vitás kérdéseket.

Értékelés:

A fehér könyv letölthető pdf-es verziója 42 oldalon keresztül taglalja a problémákat, a Bitnation által kínált megoldásokat, azok technikai és filozófiai hátterét és egy történelmi összefoglaló is egyben. A Bitnation olyan komoly témákat feszeget, mint a menekültek kérdése, a politikai mellényúlások, a közigazgatási rendszerek hibái, aminek következményei az egyének életét befolyásolják igen komoly mértékben. A fehér könyvet maga a CEO, három, a projektben résztvevővel együtt írta meg pontosan egy évvel ezelőtt.

Token info:

Token neve: PAT (Ethereum platform, ERC-20)
Soft cap:
nincs
Hard cap:
30 millió dollár
Tokenár:
1 PAT = 0.091-0.0093 dollár
Befektetés minimum összege: 0.05 ETH
Kibocsátott tokenek teljes száma:  42 milliárd

Az elővásár tavaly novemberben zajlott le, idén márciusban pedig egy 1 hónapos fordított aukció indult, amelynek során a token ára a legmagasabb értéken indult és a legalacsonyabb értéken fog lezárulni. Amennyiben a vásár adott pontján elérik a hard capet, a gyűjtés befejeződik. A vásár során nem értékesített tokeneket a későbbiekben a kriptotőzsdéken lesznek árusítva.

A PAT (Pangea Arbitration Token) a Pangea hatáskörébe tartozó in-app vagyis alkalmazáson belüli token. A Pangea hálózatot az értékesíthető PAT token és a nem értékesíthető reputációs tokenek működtetik, előbbit tehát meg lehet venni, utóbbiakat viszont ki kell érdemelni. A PAT reputációs tokenek elosztásáért egy autonóm ügynök, Lucy felel, amely az Ethereumon működő okos szerződés. A vásár után a PAT tokent meg lehet vásárolni az 0x, a Bancor és a Cryptocompare-n keresztül és a Bitnation listázási jelentkezést nyújtott be a ShapeShift, Binance, Bittrex és OKEx váltókhoz is.

Értékelés:

A hivatalos ICO vásár nem a szokványos módon, hanem egy aukción keresztül zajlik, így aki olcsóbban szeretne a tokenhez jutni, annak csak ki kell várnia a megfelelő pillanatot. A reputációs token jó ötlet, mert nem vásárolható vagy váltható pénzre, így manipulálni sem lehet majd vele. A befektetés minimum összege a jelenlegi ETH árfolyam alapján kevesebb mint 30 dollár, tehát kevés pénzzel is be lehet szállni. A Bitnation már készül a tőzsdei listázásra, többen már biztosnak ígérkeznek és a nagyokhoz is bejelentkeztek.

Csapat:

A Bitnation CEO-ja Susanne Tarkovsky Tempelhof, aki kormányzati vállalkozóként dolgozott társadalomtudományi projektekben és kutatásokban vett részt háborús övezetekben, így Afganisztánban és Líbiában is. Tempelhof Svédországban született lengyel és francia szülők gyermekeként. Apja tíz éven keresztül volt jogi értelemben hontalan, és ez, valamint a háborús tapasztalatok, a kormányok felemelkedésének és bukásának átélése vezettek a határok nélküli, autonóm és közösségi kormányzás ötletéhez. A csapat tagja Tempelhof bátyja is, James Fennell Tempelhof, aki operációs vezető. A Bitnation csapatának magja 27 főből áll és 7 tanácsadó segíti munkájukat. A csapattagok jogi, pénzügyes, marketinges, médiás és technológiai tapasztalatokkal rendelkeznek, aminek utánanézhetünk a Linkedin, Twitter és Github profilokban.

Értékelés:

A Bitnation CEO-ja saját tapasztalatokkal rendelkezik a rendszer sötét oldalairól, vagyis hiteles ember áll a projekt élén. Szakemberekből álló csapat dolgozik a különféle területeken, azonban a 27 főből összesen csak 16-nak van Linkedin vagy egyéb profilja. A tanácsadók mindegyike rendelkezik Linkedin profillal és Twitter-rel.

Partnerek/Elismerés:

A partnerek között van Észtország E-rezidens programja, az ABDK auditáló cég, AmaZix ICOs ügynökség, a Bitcoin Suisse kriptopénzes szolgáltató, a FusionICO kriptotanácsadó cég, az LDJ Capital befektetési cég, Liberland és a Network Society Ventures, ami egy globális kockázati tőke befektetési vállalkozás.

A Bitnation 2017ben elnyerte az UNESCO NetExplo 2017 Grand Prix díját.

Értékelés:

A partnerek közül a legjelentősebb Észtország E-rezidens programja, amely hivatalos partneri kapcsolatban áll a Bitnationnal, az LDJ, a Liberland és a Network Society Ventures pedig a tanácsadók vállalkozásai.

A NetExplo egy független megfigyelőközpont, amely a digitális technológia hatását tanulmányozza a társadalmat és a vállalkozásokat tekintve. A központ 2011 óta az UNESCO partnere és minden évben kiválasztják és díjazzák a leginnovatívabb tech vállalkozásokat, az elismerés tehát nagyon is jelentős.

Közösségi média:

Twitter aktív 2014. júliusa óta, 8155 követő, 2164 twíts
Facebook aktív 2014. novembere óta, 7988 követő
Telegram aktív 2017. novembere óta, 6127 tag, 1052 link
Steemit aktív 2016. júliusa óta, 707 követő, 43 bejegyzés
GitHub aktív 2014. novembere óta, 74 bejegyzés (* az elemzés írásának időpontjában)

Értékelés:

Ahhoz képest, hogy a Bitnation több éve jelen van, a közösségi médiás követők száma alacsony, de tekintettel, hogy komoly reformokról van szó, a nagyobb tömeg elérése rengeteg erőfeszítést, tanítást és munkát fog igényelni.
Az oldalakon évekre visszamenőleg követhetjük a startup körüli történéseket, rengeteg az olvasnivaló, valamint fotók és videók. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy jó sajtója van a projektnek, rengeteg nagy híroldal foglalkozott velük, így például a CNN, a Forbes és a Guardian cikkei is említést tettek a kezdeményezésről.

Összegzés:

A Bitnation egy többéves projekt, ami ritka mint a fehér holló az ICO-s startupok világában. Vannak eredmények, elismerések és ezrek, akik hisznek, dolgoznak a projektben avagy követik azt. A fehér könyvet saját maguk írták és még azoknak is érdekes olvasmány lehet, akiket nem érdekel az ICO, hanem inkább az, hogy miért is van szükség a reformokra. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy a kormányzatok biztosítják és szabályozzák életük jó részét, a Bitnation pedig azt szeretné, hogy mindez közösségi alapú szeletekre bontódjon, ahol mindenki maga dönti el, hogy milyen ügyben és melyik szolgáltatóhoz csatlakozik, a blokklánc és az okos szerződéses rendszer pedig biztosítja a joghatóságok biztonságos működését és átláthatóságát. A labda tehát fel van adva – és nemcsak a Bitnation-nek.

+++Pro+++

az eddig elért eredmények és elismerések

fehér könyv

token

CEO

a közösségi szerveződések támogatása

−−−Kontra−−−

hiányosak a csapattagok szakmai tapasztalatát bemutató publikus profilok

a közösségi médiakövetők száma alacsony

További információk az ICO-ról és a Bitnation-ról:

honlap: https://tse.bitnation.co/

email: [email protected]

***Figyelem! Fenti írásunk egy fizetett ICO értékelés. A cikkben leírt információk semmilyen formában sem minősülnek befektetési, pénzügyi, technikai, adózási vagy jogi tanácsadásnak. A cikkben leírtak nem helyettesítik a szakértői véleményezést és a tények egyéni ellenőrzését. A cikkben leírt állítások a Szerző objektív kutatómunkájának eredménye és semmilyen körülmények között se tekinthető befektetési tanácsadásnak, továbbá a Szerző nem áll üzleti kapcsolatban az elemzés tárgyát képező projekttel. A BitcoinBázis semmilyen formában nem vállal felelősséget az elemzésben leírt termék vagy szolgáltatás használata következtében bekövetkező esetleges kárért és veszteségért.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük