A belga NXMH befektetési cég felvásárolta a Bitstampet

A kriptotőzsde Bitstampet felvásárolta a belga befektetési vállalat az NXMH. A adatai alapján jelentése szerint az üzlet készpénzért részvény típusú volt.

A luxemburgi székhelyű tőzsde vezetője Nejc Kodrič-re hivatkozva az üzletet még október 25-én hozták tető alá de további részleteket nem kívánt elárulni. 2016-ban szintén a CEO-ra hivatkozva a Bitstamp értéke 60 millió dollár volt a 2014-es 39 millió dollárról.

Az NXMH egy családi befektetési vállalat és körülbelül 2 milliárd eurónyi befektetéssel rendelkezik. A cég elsősorban európai fogyasztói és technológiai cégekre fókuszál. Befektetési stratégiája a többségi részesedés szerzés. Az NXMH mögött pedig egy koreai médiaóriás az NXC Corp. áll mely 65.19 százalékos részesedéssel rendelkezik benne. Ugyanez a koreai cég vásárolta fel a múlt év során a szintén koreai Korbit kriptotőzsdét.

Reuters a jelentésben hozzáteszi, a két tőzsde továbbra is különállóan fog működni.

Az NXMH-nek ezzel 80 százalékra nő a részesedése a Bitstampban mialatt Kodrič továbbra is 10% részesedéssel rendelkezik benne. Az NXMH egyben a Pantera Capital részesedését is felvásárolta ami még 2014-be szállt be a tőzsdébe.

Kodrič-val szemben a társalapító Damian Merlak mind a 30 százalékos tulajdonrészét eladta az NXMH üzlet során.

Kodrič elmondása szerint Merlak nem volt túlságosan aktív 2015 után. A kriptotőzsde egy szlovén garázsban indult néhány laptoppal, egy szerverrel és pár ezer eurós alappal.

Kodrič is a Reutersnek szintén hozzátette, nem tervezték az üzletet és nem hirdették a tőzsdét megvásárlásra. Elmondása szerint az ipari szereplőket 2017 közepe óta környékezik a nagyobb befektetők miután a kriptopénzek durván elindultak felfelé.

Azóta a kereskedési volumen 60-70%-kal visszaesett, de a Bitstamp szerencsésen megőrizte jövedelmezőségét köszönhetően annak a ténynek, hogy a kriptopénzek továbbra is magasabban állnak mint 2017 elején.

A Bitstamp jelenleg a 35. legnagyobb kriptotőzsde a Coin Market Cap adatai alapján. Köszönhetően a felvásárlás hírére a kereskedési volumen 24 óra alatt közel 200%-ot emelkedett.