A Bittrex-et és a Poloniex-et is bitcoin ármanipulációval vádolják

Bírósági eljárást indítottak a Bittrex-el és a Poloniex-el szemben is bitcoin ármanipulációban való részvételért. 

A Bittrex-et és a Poloniex-et is elérte a 2017-es bitcoin rali ármanipulációjának ügye. Eredetileg a Bitfinex és a Tether ellen indítottak bírósági pert, amiért feltételezések szerint a kriptotőzsde és kriptovaluta vállalat 2017-ben manipulálta a bitcoin ármozgásait. Most azonban két újabb kriptotőzsde került a gyanúsítottak közzé.

2020. június 3-án ugyanazok a felperesek tettek feljelentést a két kriptovaluta tőzsdével szemben, akik még tavaly októberben a Bitfinex-et és a Tether-t vádolták meg azzal, hogy mesterségesen befolyásolták a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta árát.

A bírósági eljárásban azt állították, hogy a Tether több milliárd tether (USDT) tokent bocsátott ki amerikai dollár fedezet nélkül. Ezeket aztán arra használta, hogy bitcoint vásároljon belőle és ezzel felnyomja a bitcoin iránti keresletet és a kriptovaluta árát. A bíróságnak benyújtott jelentés úgy fogalmazott:

“A Tether több milliárd USDT tokent bocsátott ki magának amerikai dollár fedezet nélkül. Mivel a Bitfinex és a Tether lényegében ugyanaz a vállalat, a Tether egyszerűen átutalta az újonnan kibocsátott USDT tokeneket a Bitfinex számlájára anélkül, hogy azért cserébe amerikai dollárt kapott volna, amit a valódi ügyfelektől megköveteltek.”

Újabb két kriptotőzsde került a figyelembe középpontjába

Először csak a Tether-t és a Bitfinex-et érintett az ügy, melyek tulajdonosa ugyanaz a vállalat, az iFinex. Tegnap viszont újabb bejelentés érkezett a bíróság felé, amelyben hasonlókkal vádolják a Bittrex és a Poloniex kriptotőzsdéket is.

„A Bittrex és a Poloniex önkéntes támogatásával, a Bitfinex és a Tether a csalárd módon kibocsátott USDT-t arra használta, hogy stratégiailag időzítve hatalmas mennyiségű kriptovalutát vásároljon, amikor a kriptoeszközök ára zuhant”, írta a dokumentum.

Annak ellenére, hogy az egyik felperes Pinchas Goldshtein újabbnál újabb kriptotőzsdéket rángat az ügybe bele, ő maga továbbra is digitális eszközökkel kereskedik. 629 bitcoin határidős ügyletet bonyolított le 2018. január 16. és 2020. június 3. között, és még azon a napon is kriptovalutákkal foglalkozott, amikor a bírósághoz benyújtotta a Bittrex-et és a Poloniex-et vádoló dokumentumot.

Több kriptotőzsde ellen folyik bírósági eljárás

A Bitfinex-nek már van egy másik bírósági ügye, amelyben szintén manipulációval vádolják a kriptotőzsdét. A jogi hercehurcákban azonban több kriptotőzsde is nyakig benne van. 11 csoportos kereseti pert indítottak az Egyesült Államokban a Binance és a BitMEX ellen. A bírósághoz benyújtott iratok szerint a két kriptovaluta tőzsde megsértette a szövetségi értékpapír törvényt. Ezen felül félrevezették az amerikai befektetőket és regisztrálatlan eszközöket értékesítettek számukra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük