A Tether bitcoint vett a híres dollártartalék fedezetéből – bíróság előtt a stabilcoin

Ha a stabilcoinod leghíresebb tulajdonsága az, hogy 1:1 arányban tradicionális dollárfedezettel rendelkezik, akkor egy picit gáz, ha kiderül, a fedezetben jelentős bitcoin is rejtőzik. A Tetherrel azonban most pontosan ezt történik. A stabilcoin vállalkozás a bíróság előtt bevallotta, hogy bitcoinba fektették vagyoneszközeik egy részét; dollárfedezetük már régen nem 100%-os.

A dollárhoz kötött stabilcoin mögött már rég nem dollár tartalék áll egyedül – hanem bitcoin is

A Tether bírósági sztorija egyre sűrűsödik, ahogy újabb és újabb információk jutnak el a nagypublikumhoz. A Tether (USDT), ami eddig arról volt ismert, hogy 1:1 arányban rendelkezik dollártartalék fedezettel, áprilisban kellett, hogy bíróság elé álljon először. Akkor a Tethert – aminek vezetői és tulajdonosi köre jelentős részben megegyezik a Bitfinex kriptotőzsdéjével, – a New Yorki-i főügyész idézte maga elé, miután kiderült:  850 millió dolláros veszteséget próbáltak eltitkolni a Bitfinex-szel karöltve. A helyzetet rontotta, hogy a veszteséget az ügyfelek stabilcoinban tárolt pénzéből akarták eltüntetni.

A Legfelsőbb Bíróság az üggyel foglalkozó bírója, Joel M. Cohen, egyre gyanakvóbb a Tether és a Bitfinex vállalkozásaival kapcsolatban. A vállalatok most már nem csak, hogy banki ügyleteikkel okoznak aggodalmat, de ügyfeleiknek is úgy tűnik, régóta hazudnak: az 1:1 arányú fedezet még csak köszönőviszonyban sincs a valósággal. Az, hogy meglehetősen volatilis bitcoin is van az állítólagos stabilcoin mögött, csak ront a helyzeten.

Cohen bíró így fogalmazott az üggyel kapcsolatban:

„Számomra a Tether egyfajta nyugalmat jelentett a kriptovaluta viharban. De ha a Tether bitcoin fedezettel rendelkezik, akkor hova tűnik a következetesség? Ha a vagyoneszközeid egy olyan volatilis kriptovalutában vannak, amit a Tether eredetileg szabályozni próbált, az sehogy sem fér össze.”

A Tether bitcoint vett a híres dollártartalék fedezetéből – bíróság előtt a stabilcoin

A honlapon már sehol sem említik meg a 100%-os dollártartalékot

A vállalat a bírósági ügy kezdete óta szépen csendben eltüntette eredeti marketingszövegét a honlapról, miszerint „minden tether 1:1 arányban rendelkezik tradicionális dollárfedezettel”.

A Bitfinex és a Tether egyébként már május elején kijelentette, hogy valójában kb. csak 74 százalékban áll fiatpénz a stabilcoin mögött. Ez már akkor is nagy vizet kavart, később a bírósági botrányuk az egész kriptopiacot jelentős zuhanásba taszította.