A Bitwise is beszáll az Ethereum spot ETF-versenybe

A világ egyik legnagyobb kripto-index alapkezelője is kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) egy saját Ethereum spot ETF elindításához. A hagyományos pénzügyi cégek a Bitcoin spot ETF sikerét követően megcélozzák a legnagyobb altcoin integrálását a hagyományos pénzügyi piacokra, erről beszélt a Bitwise igazgatója.

A Bitwise tovább terjeszkedik az ETF-ek piacán

A Bitwise kripto-befektetési cég ma kérelmet nyújtott be az SEC-hez egy saját Ethereum spot ETF elindítására. A cég olyan cégekhez csatlakozik, mint a BlackRock, VanEck, ARK, Hashdex, Grayscale, Invesco és Fidelity. A lépés hátterében az áll, hogy a 2024 januárjában jóváhagyott Bitcoin spot ETF uralja a hagyományos pénzügyi instrumentumok piacát, ezzel pedig piaci részesedést elvéve az aranytól és a nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező cégektől.

A Bitwise által benyújtott S-1 regisztrációs űrlap szerint a javasolt „Bitwise Ethereum Trust” birtokolná az Ethereumot, és az alap vagyonának egy részét lekötné – vagyis staking-be rakná – annak érdekében, hogy ezzel biztosítsa az Ethereumokon elért hozamot és az Ethereum hálózatának biztonságát. A Bitwise belépése az Ethereum spot ETF versenybe a hagyományos pénzügyi cégek növekvő érdeklődését mutatja, a megnövekedett verseny pedig a lakossági és intézményi szektorban jelentkező élénkülő kriptovaluta-keresletről árulkodik. Az intézményi befektetők célja e mellett az, hogy kitettséget szerezzenek a második legnagyobb kriptovalut piacából.

A belépés ellenére késhet az Ethereum spot ETF

A cég bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy a Bitwise egyik vezetője, Matt Hougan arról beszélt, hogy az Ethereum spot ETF jóváhagyása várhatóan nem érkezik meg nyáron, ahogyan azt sokan előre jelezték – ugyanakkor Hougan szerint ez jót tehet a piacnak.

„Az Ethereum spot ETF-ek több pénzt gyűjthetnek be, ha decemberben indulnak, mintha azt májusban tennék. A TradFi-nak több időre van szüksége, hogy a Bitcoin spot ETF-et megemésszék.”

mondta Hougan.

Az SEC az elmúlt hónapokban több nagy jelentőséggel bíró Ethereum spot ETF-alkalmazással kapcsolatos döntését elhalasztotta. Az olyan elemzők, mint James Seyffart a Bloomberg-től arról beszéltek, hogy a késések 2024. május 23-ig, vagyis a VanEck és az ARK Invest legkorábbi jelentkezési határidejéig tolhatják ki a döntést.

Pozitív kilátások az Ethereum számára

A késések ellenére a szakma rendkívül pozitív az Ethereummal kapcsolatban. A Standard Chartered brit multinacionális bank azt várja, hogy a spot ETF-et májusig jóváhagyják, mivel az SEC nem jelölte meg az Ethereumot security-ként – vagyis értékpapírként. Azáltal, hogy az Ethereum commodity – vagyis árucikk – lenne, a második legnagyobb kriptovaluta árfolyama év végére elérhetné akár a 8 000 dolláros árfolyamot, jövőre pedig a 14 000 dolláros árfolyamot.

Az Ethereum ETH Price ETH Price árfolyama jelenleg 3 550 dollár körül mozog, ehhez a grandiózus emelkedéshez pedig elengedhetetlen az, hogy a Bitcoin-hoz hasonló volumen áramoljon be az Ethereum spot ETF-be, melyre minden esély megvan. Az Ethereum mellett szól az is, hogy Vitalik Buterin számos jelentőséggel bíró frissítésről beszélt a hálózaton, mely az Ethereum hatékonyságbeli növekedését célozza meg, mellyel a tranzakciók futtatása olcsóbb és gyorsabb lenne. Erre szolgálnak egyébként az Ethereum második rétegű – Layer 2 – megoldásai, melyek közül érdemes kiemelni a Polygon-t, az Arbitrum-ot, az Optimism-öt vagy a Mantle-t.