Bizarr szabadalmi kérelmet adott be a Ford, kizárhatnak az autódból

A Ford legújabb szabadalmi bejelentése egy bizarr új módszert mutat be, amellyel az autókat a jövőben blokkolhatják, ha a tulajdonosok nem fizetik ki az autó törlesztőrészletét időben.

A szabadalmi kérelmet, amelyről először a The Drive számolt be, 2021 augusztusában nyújtották be, de csak a múlt héten tették közzé. Ebből kiderül, hogy a Ford olyan rendszer kiépítésén gondolkodik, amely lehetővé tenné, hogy az autó kizárja a vezetőjét, ha az nem fizeti rendesen a gépkocsi törlesztőrészletét.

A Ford szerint a rendszernek köszönhetően a fizetéssel elmaradt tulajdonosok nem bújhatnak ki a fizetési kötelezettség vagy az autó visszavétele alól.

A szabadalmi bejelentésben a Ford azt írja, hogy kellemetlenségeket okoznának a sofőrnek azzal, hogy bizonyos funkciók működését letiltanák az autóban, ha nem fizetnek időben. Az új rendszer letilthatja például a sebességtartó automatikát, a GPS-t, a légkondicionálót és a rádiót. A számítógép arra is ösztönözhetné az autót, hogy “szüntelen és kellemetlen hangot” adjon ki vezetés közben.

Ha a tulajdonos még mindig nem reagál a hiányzó fizetésekre vonatkozó figyelmeztetésre, a számítógép emeli a tétet. Az autó kizárhatja a tulajdonosát. Az egyik elképzelés szerint a számítógép csak a hétvégén kérhetné a sofőr kizárást, hogy ne befolyásolja a tulajdonos munkába járását, hogy pénzt keressen a “járműre kifizetésekhez”.

Ha a tulajdonos még mindig elmarad a fizetésekkel, az autó drasztikus lépéseket tehet. Akár önvezető funkció segítségével önállóan eljuthat egy visszavételi ügynökséghez, hitelintézethez vagy autókereskedéshez.

További érdekes cikkeink: