Bizonyítékok hiányában lezárult a Nexo elleni nyomozás Bulgáriában

A bolgár ügyészség a napokban lezárta a Nexo ellen indított nyomozást, mivel nem találtak bizonyítékot a kriptokülcsönző vállalat ellen felhozott vádakra.

Az eljárás még 2023 januárjában kezdődött a kriptovállalat és négy vezetője, Kosta Kancsev, Antoni Trencsev, Kalin Metodiev és Trayan Nikolov ellen adócsalás, engedély nélküli banki tevekénység és számítógépes csalás feltételezett elkövetése miatt. Január 12-én a helyi hatóságok razziát tartottak a Nexo szófiai irodájában pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt. Az akkori akcióban több mint 300 rendőr és nyomozó vett részt. A bolgár ügyészség közleményében a kriptohitelező tevékenységét akkor “illegális bűncselekménynek” nevezte.

A vizsgálat ellenére az ügyészek végül arra a megállapításra jutottak, hogy a bizonyítékok nem támasztják alá a vádakat. A bizottság hozzátette, hogy a vádlottakkal szemben sem találtak adócsalásra vagy számítógépes csalásra utaló jeleket. Továbbá az ügyészek azt is megállapították, hogy a Nexo által kínált termékek nem minősülnek pénzügyi eszközöknek.

„A Nexo és vezetői ellen felhozott összes vád ejtése a bolgár ügyészség részéről, valamint annak megerősítése, hogy nem történt bűncselekmény, egyértelműen azt mutatja, hogy az egész Nexo elleni támadás politikai jellegű volt, és eleve nem lett volna szabad megtörténnie.” – mondta a Nexo társalapítója, Antoni Trencsev.

A gyanú szerint a Nexo mögött álló bolgároknak köze lehetett Ruja Ignatova, és az általa megálmodott OneCoin Ponzi-rendszerhez is. A vállalat egykori jogi és megfelelőségi vezetője nemrég bűnösnek vallotta magát a csalási és pénzmosási vádakban. Viszont Ignatova még mindig szabadlábon van.