Pénzmosással és adócsalással vádolják a Nexo-t, razziát tartottak a platform irodáiban

Tömegesen veszik ki a pénzüket a felhasználók a Nexo kriptahitelező platformról, miután a cég bulgáriai irodáiban razziát tartott a rendőrség.

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, a platform ellen pénzmosás, adócsalás, és az Oroszország elleni szankciók megszegése miatt indult nyomozás. És bár a kriptohitelezőt már egy ideje figyelte az Europol és a bolgár hatóságok, a razziára csak csütörtökön került sor a cég szófiai irodáiban. A Reuters jelentése szerint az akcióban több mint 300 rendőr és nyomozó vett részt. A bolgár ügyészség közleményében a Nexo tevékenységét “illegális bűncselekménynek” nevezte.

“Szófiában aktív lépéseket tesznek egy előzetes nyomozás keretében, amelynek célja a Nexo kriptohitelező illegális tevékenységének megszüntetése.” – mondta Siyka Mileva, a bolgár ügyészség szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Egyre többen veszik ki a pénzüket a platformról

Nem meglepő, hogy a Nexo szófiai irodáiban végrehajtott razzia miatt a felhasználók rohamtempóban veszik ki a pénzüket a kriptohitelező platformról. A Cielo adatelemző cég a Twitteren osztotta meg az adatokat, amelyek “tömeges pénzkivonásokat” mutatnak. A tweetben található képernyőkép alapján több nagy, egyenként több százezer dolláros tranzakciót hajtottak végre a Nexo által ellenőrzött tárcákból.

Maga a kriptohitelező is kommentálta a rajtaütést a Twitteren, hangsúlyozva, hogy mindig odafigyeltek arra, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

“Az évek során rengeteg üzletet utasítottunk vissza, mert a Nexo soha nem köt kompromisszumot a nagyon szigorú pénzmosás elleni irányelveket illetően.” – írta a platform.

A vállalat egy másik tweetben azt is hozzátette, hogy mindig együttműködik a hatóságokkal, annak ellenére, hogy “egyes szabályozó hatóságok az utóbbi időben előbb cselekedtek minthogy kérdeztek volna”.

A Nexo kivonul az Egyesült Államokból

A Nexo szófiai irodáiban tartott razzia azután történt, hogy a vállalat decemberben közölte, fokozatosan kivonul az Egyesült Államokból, miután az országban szabályozási akadályokba ütközött.

“Döntésünkre több mint 18 hónapon keresztül tartó, az amerikai állami és szövetségi szabályozó hatóságokkal folytatott tárgyalások után került sor, amelyek során nem tudtunk megegyezni.” – közölte akkor a Nexo a honlapján.

Érdekes módon a kriptohitelező saját NEXO tokenjének árfolyama a bulgáriai razzia ellenére sem csökkent, sőt a cikk írásakor 0,728 dolláron kereskedik, ami 2%-os növekedést jelent az elmúlt 24 órában. A Nexo székhelye egyébként Londonban van, de a céget három bolgár vállalkozó, Antoni Trenchev, Kosta Kantchev és Kalin Metodiev alapította.