A biztosítók komoly szerepet játszhatnak majd a DeFi-ben is

A biztosítótársaságok hosszú múltra tekintenek vissza az ipari kockázatok csökkentésében, az autóktól kezdve az épületekig. A jövőben hasonló szerepet tölthetnek be most a DeFi-ben is, ahol a szabályozás hiánya gátolja a növekedést.

Cikkünk átfogó ismertetőt nyújt arról, hogyan segíthet a biztosítás a DeFi kockázatok csökkentésében és a szabályozási hiányosságok áthidalásában. A biztosítók szerepe, történelmi jelentősége és jelenlegi helyzete, valamint a Schwarzschild biztosítás úttörő megközelítése mind hozzájárulnak a digitális eszközök biztonságosabb és megbízhatóbb ökoszisztémájának kialakításához.

A biztosítók történelmi szerepe

A biztosítótársaságok a múltban szabványokat alakítottak ki és elősegítették a biztonságosabb gyakorlatok kialakítását számos ágazatban. Az autóiparban például ők ösztönözték a ma már mindenütt jelenlévő biztonsági intézkedések – például biztonsági övek és légzsákok – kifejlesztését és elfogadását. Azáltal, hogy csökkentették a biztosítási díjakat a biztonsági funkciókkal felszerelt járművek esetében, a biztosítótársaságok segítettek összehangolni az ösztönző mechanizmusokat az autógyártók és a vezetők számára, és magasabb biztonsági szabványokat érvényesítettek. Hasonlóképpen, azáltal, hogy a felelősségbiztosítást a biztonsági protokollok betartásához kötötték, a biztosítótársaságok kulcsszerepet játszottak az épületek és a gyártási szektor biztonsági szabványainak kialakításában.

A digitális eszközök növekedése

A digitális eszközök ökoszisztémája az utóbbi években jelentős növekedést tapasztalt, és továbbra is megőrzi lendületét, ahogy egyre több intézmény, például a BlackRock, a valós világ eszközeit hozza a blokkláncra tokenizáció révén. A növekedés ellenére a szabályozási iránymutatások hiánya bizonytalanságot teremtett, ami kihívásokat jelent a széleskörű elfogadás és a pénzügyi ökoszisztémába való gyors integráció szempontjából.

A kiberbiztosítás szerepe az online biztonság előmozdításában

Hasonlóképpen, az internet korai napjaiban a kiberbiztosítás fontos eszközként jelent meg az online biztonság és megbízhatóság előmozdítására. A biztosítók olyan kockázatok ellen kínáltak fedezetet, mint a hackertámadás és az adatvédelmi incidensek, de csak azoknak a vállalatoknak, amelyek szigorú kiberbiztonsági intézkedéseket vezettek be. Ez ösztönözte a vállalkozásokat a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatok, mint például a rendszeres szoftverfrissítések, erős jelszópolitikák és átfogó adatvédelmi stratégiák elfogadására. A kiberbiztosítás tehát biztonságosabb digitális környezetet teremtett, a szabályozási keretek és kockázatcsökkentő stratégiák kidolgozása pedig kulcsfontosságú a növekvő digitális eszközök ökoszisztéma stabilitásának és megbízhatóságának biztosításához.

DeFi-kockázatok és a biztosítók szerepe

A DeFi a fejlődésének ebben a szakaszában számos kockázatnak van kitéve, beleértve az okosszerződések sérülékenységeit, valamint a szabályozási, gazdasági és kormányzati kockázatokat. Ez lehetőséget teremt a biztosítók számára, hogy beavatkozzanak és de facto szabályozóként működjenek, növelve a láncon belüli ökoszisztéma ellenálló képességét, és elősegítve a megbízhatóbb láncon belüli pénzügyeket, ahol a felhasználói alapok mindig védettek.

A hagyományos biztosítások korlátai

A hagyományos biztosítási kínálat garantált költségi alapon történik, ami azt jelenti, hogy a díj (az expozíció alapján meghatározott árfolyam) a szerződés időtartama alatt fix, függetlenül attól, hogy hány vagy milyen mértékű kárigény merül fel a szerződés időtartama alatt. Bár ez a modell lehetővé tette, hogy a biztosítás elérhető legyen milliárdok számára világszerte, korlátokat is teremtett azon kockázati területeken, ahol a biztosítók nem rendelkeznek elegendő adattal, szakértelemmel vagy szabályozási támogatással. Ezen korlátozás miatt az olyan iparágak, mint a DeFi, védtelenül maradtak, aminek végső soron a nyilvánosság issza meg a levét.

A DeFi biztosítás jelenlegi helyzete

Eddig a biztosítók a központosított tőzsdékre és a DAO-kra támaszkodtak a lehetséges biztosítási kínálatok keretének kialakításában. A központosított tőzsdék piaca még mindig meglehetősen korlátozott, és többnyire biztosítókat használnak a kitettségük újrabiztosítására. Azok a felhasználók, akik fedezetet nem nyújtó tőzsdéken keresnek védelmet, most a DAO-k (például a Nexus Mutual) által nyújtott fedezetet kapják az egyéni kockázataikra. Bár ez rövid távú megoldást nyújt egy korlátozott kapacitás számára, a fokozatos megvalósítás hiányzik ahhoz, hogy a közel 2 billió dolláros (és folyamatosan növekvő) digitáliseszköz-szektor számára biztosítást nyújtson.

Az integráció fontossága

A többség megszokta, hogy a személyes pénzeszközeit bizonyos összegig biztosítják a hivatalos pénzintézetekben. Ezért ahhoz, hogy a digitális eszközöket a nagyközönség teljes mértékben elfogadja, a biztosítási keretet ugyanolyan mértékben kell integrálni az ilyen termékeket kínáló intézményekbe. Ez az integráció segít biztosítani a nyilvánosságot arról, hogy digitális eszközeik ugyanolyan mértékben védettek, mint a valós világban lévő eszközeik.

A Schwarzschild biztosítás példája: A jövő útja

A Sandclock alapokat biztosító Schwarzschild egy biztosítási szolgáltató, amely úttörő szerepet tölthet be a felhasználói alapok védelmében a DeFi protokollokban. A decentralizált protokollokkal való zökkenőmentes integrációval a Schwarzschild célja, hogy olyan átfogó DeFi biztosítási modellt hozzon létre, amely a hivatalos bankokéval vetekszik. Ez a megközelítés magában foglalja a szigorú biztonsági auditokat és megfelelőségi ellenőrzéseket is annak érdekében, hogy csak a legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb DeFi protokollok legyenek bebiztosítva. A Schwarzschild keretrendszere bizalmat és megnyugvást nyújthat a felhasználóknak, annak tudatában, hogy digitális eszközeik védettek a DeFi ökoszisztéma potenciális sérülékenységei és kockázatai ellen.

Ez az úttörő erőfeszítés jelentős lépés lehet a széleskörű elfogadás felé, ahol a nyilvánosság bízhat abban, hogy digitális eszközeik ugyanolyan biztonságban vannak, mint a hagyományos pénzügyi tartalékaik.