Ezek lehetnek a legjövedelmezőbb DeFi befektetési stratégiák

Az IntoTheBlock kriptoelemző cég még június 27-én tett közzé egy elemzést, amelyben összehasonlították a legjobb, kockázattal korrigált módszereket a hozamszerzésre a DeFi, azaz a decentralizált pénzügyek világában. A szinte végtelen számú összeállítható stratégia ellenére a cég elemzése azt állítja, hogy az az optimális, ha egy DeFi befektető ragaszkodik az egyszerű stratégiákhoz, amelyek egy maroknyi különféle alap befektetési módszerre korlátozódnak.

Az IntoTheBlock szerint ezek a legjobb befektetési stratégiák a DeFi-be

A cég által kiemelt első stratégia az AMM likviditási tartalékképzés.

Az AMM (automated market maker) egy automatizált árjegyző. A hozamszerzés érdekében a DeFi felhasználók letétbe helyezhetik eszközeiket a különböző kereskedési párok AMM-pooljaiba. Itt segítenek likviditást biztosítani a kereskedések lehetővé tételéhez. A letétbe helyezők a kereskedési díjakkal szereznek hozamot minden alkalommal, amikor a felhasználó két eszköz között vált az adott pool segítségével. Az AMM hozamok általában magasabb hozamot eredményeznek olyan kereskedési párok esetében, amelyekben a két eszköz árfolyama alacsony korrelációval rendelkezik. Az ilyen párokban lévő eszközök volatilitása azonban a befektetők számára az átmeneti veszteség kockázatát is magában hordozza. Ahogy újabb és újabb tőkét adnak hozzá az alaphoz, a várt hozam csökken. És mivel a várt hozam csökken, ahogy több tőke kerül a poolba, figyelembe kell venni a pool kezdeti méretét a tőkebefektetéshez képest.

A magas hozam másik ígéretes forrása a DeFi világában a “rekurzív hitelezés”.

Azaz amikor a protokoll felhasználók ugyanazt az eszközt letétbe helyezhetik és kölcsönözhetik, profitálva a kölcsönzési költségek és a protokoll jutalmai közötti különbségből. Az AMM-poolokhoz hasonlóan a hozamok csökkennek, ahogy egyre több tőke kerül a stratégiába. Ezért a cég alacsonyabb tőkeáttételt javasol 3 millió dollár feletti eszközök letétbe helyezésekor.

Aztán ott van az “felügyelt hitelezés”, amely mindkét korábbi technikát magában foglalja.

A felhasználók egy “nem produktív eszközt” (pl. BTC) használnak hitelfedezetként, majd a kölcsönvett pénzeszközöket egy “produktívabb eszköz” megvásárlására használják, Amely aztán egy másik területen, például egy AMM-poolban hozamot termel. E stratégia hozamai alacsonyak vagy nettó negatívak lehetnek, mivel a hitelfelvételi kamatlábak gyakran meghaladhatják a protokoll jutalmait. Így ez a stratégia mind a teljes pozíciómegszűnés, mind az értékvesztés kockázatát magában hordozza.

Végül az elemzés még kiemelte a tőkeáttételes stakelést.

Ez egy olyan stratégia, amellyel közepes méretű hozamot lehet elérni az olyan eszközökön, mint az ETH vagy a SOL, amelyeket natívan lehet stakelni hozamért. A hozam pozitív marad ezzel a stratégiával mindaddig, amíg az említett eszköz hitelkamatlábai a stakelési ráták alatt maradnak. A hozamok a tőkeáttétel növekedésével emelkednek, és potenciálisan meghaladhatják a 10%-os éves hozamot. Szemben az egyszerű stakeléssel szerezhető 2-4%-os hozamokkal.