A BlackRock Bitcoin ETF-je minden babért learat

A BlackRock bitcoin alapja, az iShares Bitcoin ETF (IBIT) az év elejei indulása óta több bitcoint halmozott fel, mint a Kraken és az OKX kriptovaluta tőzsdék együttesen. A világ legnagyobb vagyonkezelőjének sikere az intézményi befektetői bizalom megugrásának tulajdonítható.

A kriptovalutába való befektetés mindezidáig összetett folyamat volt, ám a Bitcoin ETF-ek szabályozott keretet kínálnak, ami az IBIT-be történő masszív beáramlás egyik fő mozgatórugója lehet. Az IBIT év elejei indulása óta napi szinten több százmillió dollár értékben vásárolt BTC-t, aminek köszönhetően mára már 243 130 bitcoint tart. Ez a szám túlszárnyalja a jóval régebb óta működő Kraken és OKX kirptovaluta tőzsdék együttes állományát, ami cikkünk írásakor 209 800 BTC. Sőt, a BlackRock BTC-állománya a Microstrategy, a Bitcoin egyik legismertebb vállalati befektetője állományát is meghaladja, amely a becslések szerint 214 246 bitcoin lehet. Érdekes fordulat ez, hiszen a szoftvercég több éve kitartóan vásárolja a kriptovalutát Michael Salyor vezetésében.

Kapcsolódó: Mely cégek a bitcoin legnagyobb támogatói?

Mindez rávilágít a bitcoin iránti növekvő intézményi étvágyra és az IBIT potenciális befolyására. A pénzügyi elemzők szerint az IBIT iránti kereslet összefügg a BTC árának növekedésével, amiért Ali kriptoelemző egy tartós, 72 880 dollár feletti árfolyamemelkedést jósol.

A BlackRock hatalomátvételre készül?

Az IBIT sikere kihívást jelenthet a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) számára is, amely vezető szerepet tölt be a Bitcoin ETF-ek között. Tekintettel az IBIT állományának rohamos növekedésére, az előrejelzések szerint a következő három héten belül a Grayscale alapkezelőt is letaszíthatja trónjáról a BlackRock.

Az alapkezelő tehát minden kétség nélkül új korszakot indított el a kriptovaluta iparágban és megnyitja az utat a további intézményi befektetések előtt. Azzal pedig már nem mondunk újat, hogy növekvő befolyásával arra készül, hogy a BTC és a kriptopénzek szélesebb piacának meghatározó szereplőjévé váljon. Ami viszont a spot ETF-eket illeti, a Blackrock vezér nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a cég ügyfélkörében lanyha az érdeklődés – ami szöges ellentétben áll a Bitcoin ETF-ek iránti növekvő kereslettel.