BlackRock módosítást nyújtott be a Spot Bitcoin ETF kérelméhez

A Black Rock ETF-kérvénye most már tartalmazza a készpénzes visszaváltást is, ami a SEC-nek tett engedmény, és javíthatja az ETF jóváhagyási esélyeit.

Hétfőn a BlackRock benyújtott egy módosított kérvényt a spot bitcoin  tőzsdén kereskedett alap (ETF)-hoz a szabályozó hatóságok megnyugtatására. Ez valószínűleg növeli az esélyeit az első ilyen jellegű jóváhagyás megszerzésére az Egyesült Államokban.

A módosított kérvény szerint a BlackRock ETF-je készpénzes létrehozási és visszaváltási mechanizmusokkal fog rendelkezni. Ez amúgy a Securities and Exchange Commission (SEC) által preferált modell. A világ legnagyobb vagyonkezelője a legújabb intézményi szereplő a számos cég közül, amely módosította már a korábban beadott kérvényét. Az iparági spekulációk szerint a SEC már januárban jóváhagyhatja a spot bitcoin ETF kérelmek egész sorát.

A Blackrock először a múlt hónapban nyújtott be módosított kérelmet iShares Blockchain and Tech ETF-je számára, természetbeni visszaváltási modellt javasolva.

A SEC azonban alaposan megvizsgálta a javaslatot, aggályokat vetve fel a befektetői biztonsággal és a piaci manipulációval kapcsolatban. Az ETF-ek jellemzően kétféle visszaváltási és létrehozási mechanizmus egyikével rendelkeznek: természetbeni vagy készpénzes.

A természetbeni visszaváltási struktúra, amely sok cég szerint vonzóbb a befektetők számára, lehetővé teszi a cégek számára, hogy az ETF-jeik által tartott bitcoinért cserébe visszaváltsák a részvényeket. A készpénzes visszaváltás, amelyet a SEC a biztonságosabb és könnyebben hozzáférhető visszaváltási lehetőségnek tart, ezeket a részvényeket azok egyenértékű készpénzértékével helyettesíti.

A Blackrock a legutóbbi azon cégek közül, amelyek beleegyeztek a készpénzes visszaváltási mechanizmusba is, amíg a természetbeni visszaváltásokat jóvá nem hagyják. Eddig több mint egy tucat cég nyújtott be ETF-kérelmet. Az ARK 21Shares szintén hasonló változtatással felülvizsgált S-1-et tett közzé.

A SEC idén a Grayscale, az Ark 21shares, a Vaneck és a Hashdex több ETF-kérelmének döntését is elhalasztotta már.