A BlackRock és más pénzintézetek előbb kapták meg az inflációs adatokat, ezért pörögtek rá a bitcoinra?

Amerikában fokozódik az infláció körüli aggodalom, amire válaszul a BlackRock a bitcoinra BTC Price BTC Price mint fedezeti eszközre helyezi a hangsúlyt.

Érdekes módon a stratégia azután látott napvilágot, hogy a Munkaügyi Statisztikai Hivatal egyik közgazdásza privilegizált inflációs adatokat osztott meg a Wall Street vezető cégeivel, köztük a vagyonkezelés több vezető szereplőjével is.

A BlackRock hozzájuthatott az inflációs adatokhoz

A Bloomberg birtokába került feljegyzések szerint, több nagy pénzintézet közvetlenül levelezett egy amerikai kormányzati közgazdásszal az inflációs kulcsadatokról.

A közgazdász állítólag számos kérdésre válaszolt a fogyasztói árindex adatokkal kapcsolatban, többek között a szálláshelyek és a használt autók kategóriájában. Bár a közgazdász általában a Hivatal honlapján található releváns linkekre irányította a pénzintézeteket, legalább egy esetben még nem nyilvánosan elérhető információkat adott ki.

A levelezések alapján az körvonalazódik, hogy a közgazdász részletes betekintést nyújtott egy olyan kiválasztott csoportnak, amelyet “szuper felhasználóimnak” nevezett.

Ez az információ hatalmas előnyhöz juttatta a kereskedőket. Hogy lehet az, hogy ez nem bennfentes kereskedelem?

– Tette fel kérdését az Insider Tracker nevű X oldal.

A felfedezést nyomozás követte az eszközök kereskedelmére és a Központi Bank politikájára gyakorolt lehetséges hatásokkal kapcsolatban. Válaszában Emily Liddel, a Hivatal egyik megbízottja hangsúlyozta az ügynökség elkötelezettségét a tisztességes eljárás mellett.

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal nem vezeti a “szuper felhasználók” listáját. Megragadtuk ezt az alkalmat, hogy megerősítsük az ügyfélszolgálati normáinkat és az egész képzésünket.

Nyilvánvaló, hogy ez kínos volt az ügynökség számára. A nyilvánosság nagyon bízik bennünk, hogy tisztességesek leszünk, és az adatszolgáltatók is nagyon bíznak bennünk, hogy az adatok biztonságban lesznek. Célunk, hogy helyreállítsuk ezt a bizalmat.

Fejtette ki részletesen Liddel.

A jelentés szerint a közgazdász a következő jelentős pénzintézetekkel levelezett. Citadel, BNP Paribas, Millennium Capital Partners LLP, Brevan Howard, Moore Capital Management, High Frequency Economics és Nomura Securities International. A fent említett intézmények közül szerda délig egyetlen egy sem reagált.

Miután a Nemzetközi Valutaalap a közelmúltban óvatosságra intette az Egyesült Államokat a költségvetési hiánya miatt, amely szerintük fokozza az inflációt és globális kockázatot jelent, a bitcoin körüli stratégia egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. A BlackRock vezérigazgatója, Larry Fink nemrégiben meg is osztotta a bitcoinnal kapcsolatos pozitív kilátásait.

Fink kifejtette, hogy hosszú távon is bízik a bitcoinban. De állítása szerint arra nem számított, hogy ilyen szintű lakossági kereslet és árfolyam emelkedés fog bekövetkezni. Ezt az optimista nézetet igazolja a BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) teljesítménye is, amely több mint 15,3 milliárd dollárt halmozott fel, és ezzel a leggyorsabban növekvő ETF lett.