Végleg leállítja webes platformját a BlockFi

A BlockFi kriptohitelező 2022 novemberében ment csődbe, miután kölcsönben lévő eszközeit sem a Three Arrows Capital, se az FTX kriptotőzsde nem tudta visszafizetni. A helyzetet súlyosbította a cégre kiszabott 100 millió dolláros büntetés, melyet az SEC az irreálisan magas kamatok miatt szabott ki a kriptohitelezőre.

Egy évvel a csődjelentést követően 2023 októberében lezárult a folyamat, idén pedig a BlockFi elkezdte hitelezőit kifizetni. A vállalat disztribúciós partnerének a Coinbase kriptotőzsdét jelölte meg, május 9-én pedig bejelentették, hogy webes felületüket végleg leállítják.

A BlockFi a Coinbase-re támaszkodik

A BlockFi 275 millió dolláros kölcsöne, melyet az FTX kriptotőzsdének nyújtott az évek során 800 millió dollárt meghaladó adóssággá nőtte ki magát. 2023 augusztusában a bíróság feltételesen jóváhagyta a pénzeszközök visszaszerzésének a folyamatát, ehhez pedig partnerként állt hozzá az FTX jelenlegi vezérigazgatója, John J. Ray.

Azáltal, hogy a BlockFi május 9-én bejelentette, hogy végleg leállítja webes platformját, első sorban a Coinbase-re, mint disztribúciós partnerre támaszkodnak a folyamatban. A változás biztosítja, hogy a BlockFi kamatszámla (BIA), a lakossági kölcsön és a magánügyfelek továbbra is hozzáférhessenek a pénzfelvételhez a csődkövetelési folyamat részeként. A kriptovaluta-kintlévőséggel rendelkezők ügyfelek azonban csak akkor juthatnak hozzá kriptovagyonukhoz, ha nyitott vagy jóváhagyott Coinbase számlával rendelkeznek. A feltétel azokra a jogosult ügyfelekre vonatkozik, akik április 28-ig nem írták jóvá eszközeiket a BlockFi platformjáról vagy nem igazolták személyazonosságukat május 10-ig.

Azok a hitelezők, akik nem rendelkeznek Coinbase számlával vagy nem tudnak létrehozni egyet, készpénzben kerülnek kártalanításra. A BlockFi ezen felül kiemelte, hogy kizárólagos együttműködési partnerük a Coinbase, aki mást állít, annak rosszindulatú, ártó szándékai vannak.

Az FTX-től kapott alapok

A kártalanítás során olyan forrásokat is szétoszt a Coinbase, melyeket a BlockFi az FTX-től szerzett vissza. Ahogyan arról márciusban beszámoltunk, a 875 millió dolláros tartozásból első körben az FTX 250 millió dollárt teljesít, a többi a botrányos körülmények között összeomló kriptotőzsde felszámolási hatékonyságától függ. A BlockFi azért tartotta szükségesnek az Egyesült Államok egyik legkooperatívabb kriptotőzsdéjének a bevonását, mert nélkülük csupán pénzbeli kártérítésre lenne lehetőség, azonban számos ügyfél ragaszkodik a kriptovalutában történő kártalanításhoz. Ez többek között annak tudható be, hogy a Bitcoin-felezést követően a piac felfutására számít a legtöbb befektető és elemző is.

A BlockFi 2022 november 10-én függesztette fel az eszközök kivonását a platformról, miután kiderült, hogy az FTX fizetésképtelenné vált. A BlockFi ennek ellenére 2023 októberére rendezte sorait, és elkezdte kártalanítani hitelezőit.